Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

«Ακραίες οι θέσεις της Ελλάδας» λένε τώρα οι Σκοπιανοί

Συντηρούν το θέμα με τον Πρόεδρο της ΝΔ οι γείτονες με τον Νίκολα Γκρουέφσκι να χαρακτηρίζει «ακραίες» τις θέσεις Παπαδήμου - Σαμαρά. Στη δημοσιότητα από τη ΝΔ η επιστολή του κ. Σαμαρά προς τον Πρωθυπουργό των Σκοπίων.

Για «νέα πολιτική δομή στην Ελλάδα» που όπως πιστεύει δεν επιθυμεί να συμβάλει θετικά προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης στο θέμα του ονόματος μιλά ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων εκφράζοντας δυσαρέσκεια για το νέο «όχι» του Αντ. Σαμαρά στο αίτημά του για συνάντηση.


Ο κ. Γκρουέφσκι με νεότερες δηλώσεις του επανέρχεται στο θέμα των επιστολών που έλαβε από τους κυρίους Παπαδήμο και Σαμαρά εκτιμώντας ότι πρόκειται για «ακραίες θέσεις που καταδεικνύουν ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να ασχοληθούν με το πρόβλημα του ονόματος . Αποφεύγουν συναντήσεις με κάθε τρόπο και σε κάθε πιθανό επίπεδο».

Ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων μάλιστα εξέφρασε...ανησυχία για τη συμπεριφορά της Ελλάδας την οποία κατηγόρησε εν πολλοίς ότι επιλέγει την τακτική του blame game προκειμένου να χρεώσει στη χώρα του ότι δεν ανταποκρίνεται θετικά στις διαπραγματεύσεις.

Επί του παρόντος η ΝΔ δεν έχει κανένα επίσημο σχόλιο για τις νεότερες δηλώσεις του κ. Γκρουέφσκι. Ωστόσο σήμερα έδωσε στη δημοσιότητα το κείμενο της επιστολής που έστειλε στον Πρωθυπουργό των Σκοπίων ο κ. Σαμαράς με το οποίο του κλείνει και πάλι την πόρτα αρνούμενος να κάνει παράλληλες διαπραγματεύσεις μαζί του. Πρόκειται για το δεύτερο «όχι» του κ. Σαμαρά στον Ν. Γκρουέφσκι ο οποίος είχε επιχειρήσει να κάνει ραντεβού με τον Πρόεδρο της ΝΔ στο περιθώριο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μασσαλία.

Ολόκληρη η επιστολή του Αντώνη Σαμαρά:

«Εξοχότατε,

Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας. Λόγω των υφιστάμενων διαπραγματεύσεων μεταξύ των δυο Κυβερνήσεών μας, δεν πιστεύω ότι μια τέτοια συνάντηση θα ήταν για την ώρα επιβοηθητική. Ο πιο συνετός τρόπος να προχωρήσουμε, επομένως, θα ήταν να ενθαρρύνουμε περισσότερο την υπάρχουσα διαδικασία επίσημων συνομιλιών, που περιγράφονται στην Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, ώστε να λυθεί το θέμα της ονομασίας το συντομότερο δυνατό: μια εξέλιξη η οποία, είμαι σίγουρος ότι συμφωνείτε, θα είχε θετικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή μας.

Είμαι, όμως, υποχρεωμένος να τονίσω ότι οι συστηματικές πράξεις της Κυβέρνησής σας και Αξιωματούχων της FYROM, θέτουν εμπόδια στην προαναφερόμενη συμφωνία. Εντόνως, επομένως, σας παροτρύνω να υιοθετήσετε μια θετική προσέγγιση σε αυτό το σημαντικό θέμα, το οποίο αντιμετωπίζουν οι δυο Κυβερνήσεις μας και έχουν συμφωνήσει να επιλύσουν».

«Δεν ενδιαφέρονται για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας»

«Θέλουν με κάθε τρόπο να δείξουν ότι προσπαθούν και ότι εμείς δεν ανταποκρινόμαστε θετικά», ανέφερε ακόμη ο κ. Γκρούεφσκι. Ακόμη, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εκτίμησε «ότι η νέα πολιτική δομή στην Ελλάδα, όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος, αλλά κάνει και βήματα προς τα πίσω».

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δεν θέλησε να σχολιάσει την πιθανότητα να καταστεί η χώρα του μέλος του ΝΑΤΟ κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας τον Μάιο στο Σικάγο. «Ήταν προφανές ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου τα κράτη-μέλη υιοθέτησαν μια απόφαση, η οποία ήταν αποτέλεσμα προηγούμενων παράνομων κινήσεων ενός μέλους της Συμμαχίας. Υιοθετήθηκαν τα συμπεράσματα αφού τα κράτη-μέλη παραπλανήθηκαν, δηλαδή μετά από παράνομη κίνηση ενός κράτους-μέλους. Από αυτή την άποψη μένει να δούμε πώς όλο αυτό θα γίνει σεβαστό από τη Συμμαχία», ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι, ενώ θεώρησε ότι «ακόμη και μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, η Ελλάδα συνεχίζει να δείχνει ότι δεν προτίθεται να επιλύσει το ζήτημα του ονόματος».



ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου