ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
ΑΠΟ ΤΟ drougos.grΣΑ ΤΟΥ ΟΗΕ
Στην τριμηνιαία έκθεση, ο Μπαν Κι-Μουν εκτιμά ότι τα γεγονότα στο βόρειο Κόσσοβο μπορεί να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή των Βαλκανίων.
«Οι εξελίξεις στο βόρειο Κόσσοβο δείχνουν ότι τα άλυτα ζητήματα συνιστούν απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», επισημαίνοντας ότι τα γεγονότα που συνδέονται με τις διοικητικές διελεύσεις «συνέβαλαν σημαντικά στην επιδείνωση της κατάστασης ασφάλειας, στην πόλωση και στη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ των κοινοτήτων στο βόρειο Κόσσοβο και των θεσμών στην Πρίστινα».
ΝΑΤΟ
Την αυτοσυγκράτηση αλλά και την πλήρη συνεργασία των εμπλεκόμενων πλευρών στο Κόσσοβο με τις διεθνείς αποστολές που δρουν στην περιοχή ζήτησε ο διοικητής του ΝΑΤΟϊκών Δυνάμεων του Στρατηγείου της Νάπολης, Σάμουελ Λόκληρ. Σε ανακοίνωσή του σχετικά με την έκρυθμη κατάσταση στο βόρειο Κόσσοβο, ο ναύαρχος Λόκληρ ενθαρρύνει όλα τα μέρη να συνεχίσουν με διάλογο τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης, καθώς κανείς δεν επιθυμεί την αναζωπύρωση των ταραχών του παρελθόντος. Αναφορικά με τα γεγονότα στο δήμο του Ζούμπιν Πότοκ, ο ναύαρχος Λόκληρ επισήμανε ότι η KFOR απαντώντας στις βιαιοπραγίες εγκληματικών στοιχείων που βρίσκονταν μεταξύ των καθόλα νόμιμα διαμαρτυρόμενων πολιτών χρησιμοποίησε δακρυγόνα πλαστικές σφαίρες και αντλίες νερού. «Εκείνοι που επιτέθηκαν στη KFOR δεν είναι ειρηνικοί διαδηλωτές ή πολίτες που προσπαθούν για την εξεύρεση λύσεων. Αυτές οι εγκληματικές πράξεις, αλλά και οποιαδήποτε άλλη πράξη που στρέφεται κατά της ασφάλειας της περιοχής είναι απαράδεκτες και το ΝΑΤΟ θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ειρηνική διαβίωση των πολιτών», προσθέτοντας τέλος ότι η KFOR, διατηρώντας το δικαίωμα της αυτοπροστασίας της, θα συνεχίσει το έργο της σύμφωνα με την εντολή της.
ΟΑΣΕ
O προεδρεύων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Αντρόνιους Αγιουμπάλις, καταδικάζοντας τις επιθέσεις κατά των στρατιωτών της KFOR, τόνισε ότι «είναι απαράδεκτη κάθε πράξη βίας εναντίον μελών των ειρηνευτικών δυνάμεων» με τις οποίες οφείλουν να συνεργάζονται όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Ο κ. Αγιουμπάλις πρόσθεσε επίσης ότι τα εκκρεμή ζητήματα πρέπει να επιλυθούν με ψυχραιμία και υπευθυνότητα στο τραπέζι των συνομιλιών Βελιγραδίου – Πρίστινα»
Σερβία
Η επίσημη άποψη που εκφράστηκε από τον ΥΠΕΞ Σερβίας κ. Γέρεμιτς στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ήταν η προτροπή προς τον ΟΗΕ να σπεύσει να λάβει αποφάσεις για την αποτροπή δυσμενέστερων εξελίξεων. «Αν ενδιαφερόμαστε ειλικρινά για την ειρήνη και τη σταθερότητα στο Κόσσοβο και αν η αποκατάσταση της ασφάλειας και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών του Κοσσόβου είναι ο στόχος μας, τότε δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία να μη ληφθούν άμεσα μέτρα, προκειμένου να εμποδιστούν οι μονομερείς πράξεις βίας» υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι οι διεθνείς αποστολές οφείλουν να τελούν υπό καθεστώς ουδετερότητας.
Επικεφαλής Αποστολής ΗΕ στο Κόσσοβο
Ο Φαρίντ Ζαρίφ, εκτίμησε ότι η αποσταθεροποίηση στο βόρειο Κόσσοβο από τα μέσα Οκτωβρίου οφείλεται κυρίως στη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στη Σερβία την ερχόμενη άνοιξη και στη εσωτερική κατάσταση της Πρίστινα.
Σέρβος Α/ΓΕΕΘΑ
«Σχετικά σταθερή» χαρακτήρισε την κατάσταση στη Σερβία και στην περιοχή γενικότερα ο απερχόμενος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μίλογε Μίλετιτς, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Novosti. Παρατήρησε, ωστόσο, ότι εμπνέει ανησυχία η κατάσταση στο Κόσσοβο και εν μέρει στη νότια Σερβία και την περιοχή της Ράσκας. Πάντως όπως διαβεβαίωσε δεν συντρέχει λόγος στρατιωτικής επέμβασης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου