Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Νέα από τη Σερβία

ΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΑΝΤΙΤΣ
05.12.2011
Ο πρόεδρος της Σερβίας, κ. Μπόρις Τάντιτς δήλωσε ότι, αν την 9η Δεκεμβρίου δεν χορηγηθεί το καθεστώς υποψήφιας χώρας, η Σερβία δεν πρόκειται να παραιτηθεί το ευρωπαϊκό μέλλον, ούτε την υπεράσπιση των συμφερόντων της στο Κοσσυφοπέδιο. Επιπλέον, ο κ. Τάντιτς διεμήνυσε, στο Μέγαρο Σερβίας, κατά τη διάρκεια διαλείμματος συγκέντρωσης με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας εθελοντών, για άλλη μια φορά, στους Σέρβους από το βόρειο Κοσσυφοπέδιο ότι τα οδοφράγματα δεν έχουν σκοπό και να αποχωρήσουν από αυτά, και στους άνδρες της KFOR να μην προκαλούν επισόδεια κατά την αφαίρεση των οδοφραγμάτων. «Κάθε είδος χρήσης της βίας και τραυματισμός ή απώλεια της ζωής μας οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο της βίας από την οποία δεν υπάρχει καμία διαφυγή», δήλωσε ο πρόεδρος Τάντιτς, μην θέλοντας να προβλέψει αν η σημερινή απομάκρυνση των οδοφραγμάτων στην Jagnjenica θα φέρει τη Σερβία πιο κοντά στην απόκτηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ. Όταν πρόκειται για τη συμφωνία μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες, ο ίδιος επανέλαβε πως η τρέχουσα λύση δεν είναι ιδανική, όμως είναι καλύτερη δυνατή και εξέφρασε πεποίθηση ότι πολιτικοί ηγέτες των Σέρβων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο θα την εφαρμόσουν.

 
ΜΠΟΓΚΝΤΑΝΟΒΙΤΣ ΕΠΙΔΟΚΙΜΑΣΕ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΩΝ
05.12.2011
Ο υπουργός υπεύθυνος για το Κοσσυφοπέδιο, Γκόραν Μπογκντάνοβιτς επιδοκίμασε την απομάκρυνση των οδοφραγμάτων στο δρόμο Zubin Potok – Zvečan, και ανακοίνωσε ότι σύντομα πρόκειται να αφαιρεθεί το οδόφραγμα στο Jarinje. Επιπλέον, ο ίδιος ανέφερε ότι στήσιμο των οδοφραγμάτων είχε σκοπό να συμβάλει στην επίτευξη της συμφωνίας μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, και διαμήνυσε πως το κράτος της Σερβίας χωρίς τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο δεν μπορεί να διατηρήσει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα, και πως οι Σέρβοι χωρίς το κράτος της Σερβίας δεν μπορούν να επιβιώσουν στο Κοσσυφοπέδιο. «Αυτό αποτελεί το δεδομένο που πρέπει να το έχουμε στο νου μας, οπότε περιμένω όλους να δουν τα πράγματα και την κατάσταση και να καταλάβουν πως η εν λόγω συμφωνία στις Βρυξέλλες προσέχει τα εθνικά συμφέροντά μας στο Κοσσυφοπεδίο», τόνισε ο κ. Μπογκντάνοβιτς. Σύμφωνα με τα λόγια του, είναι σημαντικό να αποδείξει ο καθένας κατά τις επόμενες μέρες την ορθολογικότητα και την ευθύνη, επειδή οποιαδήποτε πιθανή ρήξη αποδυναμώνει τη θέση της Σερβίας και θέτει σε κίνδυνο υπεράσπιση ενικών και κρατικών συμφερόντων. Επιπροσθέτως, ο κ. Μπογκντάνοβιτς δήλωσε ότι συνειδητοποιείται πως οι Σέρβοι από το βόρειο Κοσσυφοπέδιο δεν είναι πλήρως ικανοποιημένοι με την επίτευξη της συμφωνίας σχετικά με τις διοικητικές συνοριακές διαβάσεις, όμως πρέπει να λαμβάνουν υπόψη ότι δεν είναι ικανοποιημένοι ούτε εκπρόσωποι της αλβανικής πλευράς, επειδή οι εν λόγω διαβάσεις με τις λύσεις αυτές δεν καθορίζονται ως σύνορα, και πως εκεί δεν πρόκειται να στέκονται τα σύμβολα του λεγόμενου ψευδοκράτους του Κοσόβου.
 
ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΝΤΑΤΣΙΤΣ - ΣΟΪΓΟΥ
05.12.2011
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, κ. Ίβιτσα Ντάτσιτς, και ο Ρώσος υπουργός για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, κ. Σεργκέι Σοϊγου, εκτίμησαν θετικά τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και εξέφρασαν επιθυμία να προωθηθεί η συνεργασία. Οι κκ. Ντάτσιτς και Shoigu, οι οποίοι είναι συμπρόεδροι διακυβερνητικής σερβο-ρωσικής επιτροπής για την οικονομική συνεργασία, στη Μόσχα εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επιτυχή υλοποίηση της συμφωνίας για την ενέργεια, ιδίως ενόψει της έναρξης των εργασιών αποθήκευσης αερίου Banatski dvor, και, επίσης, για τα θετικά αποτελέσματα εργασίας της Βιομηχανίας Πετρελαίου της Σερβίας (NIS). Επιπλέον, ο Ντάτσιτς δήλωσε ότι η εκπόνηση του λεπτομερούς σχεδιασμού για την τριγύρω περιοχή για τον αγωγό Νότια Ροή, ολοκληρώθηκε. Επιβεβαιώθηκε ότι παράγοντες του σερβικού υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου για  καταστάσεις έκτακτης ανάγκης της Ρωσίας σχεδιάζουν να εγκαινιάσουν μέχρι το Απρίλο, το διεθνές ανθρωπιστικό Κέντρο στη Νίση, το οποίο θα έχει ως στόχο να βοηθήσει τη Σερβία και άλλες χώρες της τριγύρω περιοχής στην αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και στη διόρθωση των συνεπειών τους. Ανακοινώθηκε ότι η Ρωσία στις 7 Δεκεμβρίου πρόκειται να στείλει νέα νηοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας των 500 τόνων για Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΙΒΑΝΟΒΙΤΣ ΓΙΑ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΣΘΜΦΩΝΙΑΣ
05.12.2011
Ο υφυπουργός στο υπουργείο υπεύθυνο για το Κοσσυφοπέδιο, κ. Όλιβερ Ιβάνοβιτς, εκτίμησε ως πολύ θετική τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν σήμερα εκπρόσωποι της KFOR και του Δήμου Zubin Potok να ανοίξει δρόμος Zubin Potok – Zvečan στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, και δήλωσε ότι με την εν λόγω συμφωνία ξεκίνησε διαδικασία απομάκρυνσης των οδοφραγμάτων. «Με αυτό το τρόπο παράγοντες της Κυβέρνησης της Σερβίας κέρδιασαν χρόνο να προσφέρουν όλα τα στοιχεία της συμφωνίας από τις Βρυξέλλες, στους ηγέτες των δήμων και τους πολίτες στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό για την παραπέρα δράση τους», εκτιμά ο κ. Ιβάνοβιτς. Στη συνέχεια, ο ίδιος δήλωσε ότι επίτευξη της συμφωνίας άφησε χωρίς επιχειρήματα μέλους της KFOR οι οποίοι έτειναν προς καταστροφή των οδοφραγμάτων, και ότι το σημαντικό είναι πράγμα που με αυτό τον τρόπο έδειξαν πως οι εκπρόσωποι των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου υπακούν τις αρχές του Βελιγραδίου και δέχονται τις πρωτοβουλίες τους με υπευθυνότητα. «Απομάκρυνση των οδοφραγμάτων θα γίνεται τόσο γρήγορα όσο οι Σέρβοι διαπιστώνονται πως οι ζωές τους και η διαβίωσή τους δεν απειλούνται», πιστεύει ο κ. Ιβάνοβιτς. Δήμαρχος του Zubin Potok, κ. Slavisa Ristic και ο διοικητής της KFOR για το βόρειο Κοσσυφοπέδιο, Adolf Konrad συμφώνησαν πως ο δρόμος Zvečan - Zubin Potok στον τόπο Jagnjenica να γίνει ελεύθερος για την κυκλοφορία. Τέλος, μετά την επίτευξη της συμφωνίας, και οι Σέρβοι και οι άνδρες της KFOR ταυτόχρονα άρχισαν την εκκαθάριση του εν λόγω δρόμου.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΝΤΕΖΕΡ
05.12.2011
«Η Σερβία είναι, ακόμα και στο κλίμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, πολύ ελκυστική για τις ξένες επενδύσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Σερβία, κ. Βίνσεντ Ντεζέρ. Επιπλέον, ο ίδιος είπε, κατά την υπογραφή συμφωνίας για την επιχορήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τα προενταξιακά ταμεία της ΕΕ με εκπροσώπους της Κυβέρνησης της Σερβίας και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός ξένων επενδυτών που ενδιαφέρονται για την αγορά της Σερβίας. «Πρόκειται για ένα σχέδιο υποστήριξης της καινοτομίας στη Σερβία, ύψους 8.4 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτείται από το Μέσο για την προενταξιακή βοήθεια της ΕΕ προς τη Σερβία το 2011 και υλοποιείται σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα. Ο διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Σερβία, κ. Lu Brefor επεσήμανε ότι το πρόγραμμα στοχεύει να ενθαρρύνει τη δημιουργία καινοτόμου επιχειρηματικότητας και τη βελτίωση του συστήματος καινοτομίας στη Σερβία, που είναι ζωτικής σημασίας για την αναβάθμιση ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και των προοπτικών της οικονομικής ανάπτυξης σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

ΠΗΓΗ glassrbije.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου