Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

"Νευρική" άνοδος στη Wall Street με φόντο την Ευρωζώνη

Dow12.097,8378,41 0,65%  



  Nasdaq2.655,7628,83 1,10%  

Η Wall Street χθες
Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας οι βασικοί δείκτες της Wall Street μακριά ωστόσο από τα υψηλά της ημέρας καθώς επέστρεψε στο τέλος η επιφυλακτικότητα εν μέσω αναφορών για πιθανή υποβάθμιση των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης από την Standard and Poor’s.

Η Standard and Poor’s φέρεται να έχει προειδοποιήσει τη Γερμανία και άλλα πέντε κράτη της Ευρωζώνης με αξιολόγηση "ΑΑΑ" ότι κινδυνεύουν να χάσουν την κορυφαία πιστοληπτική τους αξιολόγηση λόγω της κλιμάκωσης της οικονομικής και πολιτικής αναταραχής στη ζώνη του ευρώ σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η S&P δεν αποκλείεται να ανακοινώσει ακόμα και σήμερα ότι τοποθετεί την αξιολόγηση της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Αυστρίας, της Φινλανδίας και του Λουξεμβούργου σε καθεστώς παρακολούθησης για πιθανή υποβάθμιση (creditwatch negative).

Σύμφωνα εξάλλου με δημοσίευμα της Wall Street Journal η S&P θα τοποθετήσει σε creditwatch και τα 17 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χρησιμοποιούν το ευρώ ως νόμισμά τους και όχι μόνο τις χώρες με κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση.

Νωρίτερα σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel και ο Γάλλος πρόεδρος Nicolas Sarkozy σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι ανακοίνωσαν ότι έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης και την αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία στην Ευρώπη.

Οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν στην επιβολή αυτόματων κυρώσεων στις χώρες που παραβιάζουν τον κανόνα του μέγιστου ορίου ελλείμματος 3% επί του ΑΕΠ καθώς και στην ενδυνάμωση του χρυσού κανόνα των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών για όλες τις χώρες μέλη της νομισματικής ένωσης. Με βάση τη νέα συνθήκη, οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με βάση την αρχή της πλειοψηφίας και όχι της ομοφωνίας.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 78,41 μονάδες (0,65%) κλείνοντας στις 12.097,80 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 28,83 μονάδων (1,10%) και έκλεισε στις 2.655,70 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 12,80 μονάδων (1,03%) κλείνοντας στις 1.257,00 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 23 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 6 με αρνητικό. Εξ αυτών τα τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η JP Morgan Chase κλείνοντας στα 33,51 δολ. με άνοδο 1,18 δολ. ή σε ποσοστό 3,65%. Ακολούθησαν η Bank of America Corp με κέρδη 2,66% και κλείσιμο στα 5,79 δολ. και η Du Pont, η οποία έκλεισε στα 47,98 δολ. με άνοδο 2,04%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Merck (-0,62%), η μετοχή των McDonalds (-0,37%) και η Boeing (-0,29%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 0,01 δολ. ή σε ποσοστό 0,4% και έκλεισε στα 2,55 δολ.

Απογοητευτικά τα μάκρο της ημέρας με τις εργοστασιακές παραγγελίες να υποχωρούν τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ και τον κλάδο των υπηρεσιών να εμφανίζει χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης.

Ειδικότερα, οι παραγγελίες υποχώρησαν 0,4% στα 450,03 δισ. δολ. τον Οκτώβριο όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση σε ποσοστό 0,5%.

Την ίδια στιγμή τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω και συγκεκριμένα στο -0,1% από +0,3%.

Μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης εμφάνισε εξάλλου ο μη μεταποιητικός τομέας των ΗΠΑ το Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Institute for Supply Management.

Ειδικότερα, ο δείκτης υπηρεσιών εμφάνισε πτώση στις 52 μονάδες το Νοέμβριο, σημειώνοντας τη χειρότερη απόδοση από τον Ιανουάριο του 2010. Τον Οκτώβριο ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στις 52,9 μονάδες.

Σημειώνεται πως οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν πως ο δείκτης θα διαμορφωνόταν στις 53,5 μονάδες.

Στα αποτελέσματα της ημέρας, αύξηση κερδών ανακοίνωσε για το γ΄ τρίμηνο η αλυσίδα καταστημάτων λιανικής Dollar General στα 171,2 εκατ. δολ., ή 50 cents ανά μετοχή, από 128,1 εκατ. δολ., ή 37 cents ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Οι πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 12% στα 3,6 δισ. δολ. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της FactSet Research ανέμεναν κέρδη ανά μετοχή 47 cents ανά μετοχή και έσοδα 3,57 δισ. δολ.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις το διοικητικό συμβούλιο της Commercial Metals απέρριψε ομόφωνα την προσφορά του ακτιβιστή επενδυτή Carl Icahn για την εξαγορά της εταιρείας σημειώνοντας ότι η προσφορά του Icahn είναι καιροσκοπική και υποτιμά τις μελλοντικές προοπτικές της εταιρείας.

Η προσφορά της Icahn Enterprises LP (IEP) ανερχόταν σε 15 δολ. ανά μετοχή τίμημα που αποτιμούσε την Commercial Metals στα 1,73 δισ. δολ.

Την εξαγορά της εταιρεία λογισμικού SuccessFactors έναντι 3,4 δισ. δολ. σε μετρητά ανακοίνωσε εξάλλου η γερμανική SAP AG.
 
ΠΗΓΗ capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου