Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Αντιδράσεις για τους εθνοπατέρες που δηλώνουν ζημιωμένοι Μετά τις αποδοκιμασίες, λένε ότι δεν θα διεκδικήσουν...

Aπό το protothema

Μετά τις έντονες αντιδράσεις και τις αποδοκιμασίες που ακολούθησαν την αποκάλυψη της λίστας των 117 βουλευτών πρώην και συνταξιούχων, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που ζητούν δεκάδες εκατομμύρια  ευρώ από τα άδεια κρατικά ταμεία, οι εθνοπατέρες, δηλώνουν τώρα ότι δεν θα διεκδικήσουν αναδρομικά.

Στις αγωγές τους οι 117 ισχυρίζονται πως «παράνομα  δεν τους χορηγήθηκαν αυξήσεις μετά την αύξηση των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών» και επικαλούνται τα άρθρα 26, 87 και 88 του Συντάγματος, σύμφωνα με τα οποία καθιερώνεται η αρχή της διάκρισης των τριών λειτουργιών (νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής), οι οποίες μεταξύ τους είναι ισοδύναμες και ισότιμες.


Οι αντιδράσεις για τα αναδρομικά των βουλευτών όμως ήταν έντονες και πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να διαψεύσουν τα περί διεκδίκησης.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας, με δήλωσή του διευκρίνισε πως έχει παραιτηθεί των αναδρομικών των βουλευτών.

«Εδώ και πολύ καιρό, με δεδομένο ότι δεν επιθυμώ καμία αποζημίωση, εκτίμησα ότι δεν πρέπει να συνεχισθεί αυτή η διαδικασία και έδωσα έγγραφη εντολή στο δικηγόρο μου να προβεί στις νόμιμες ενέργειες προκειμένου να παραιτηθεί από τη σχετική αγωγή», τονίζει στη δήλωσή του ο κύριος Μπέζας.

Νωρίτερα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, σε δήλωσή του υποστήριξε ότι δεν διεκδικεί και δεν τον αφορά «η όποια διεκδίκηση βουλευτών και πρώην βουλευτών αναδρομικών», διαψεύδοντας δημοσιεύματα που αναφέρουν το όνομα του σε κατάλογο βουλευτών που διεκδικούν χρήματα από το ελληνικό δημόσιο.

«Από τις αρχές του 2010 έχω παραιτηθεί από κάθε διεκδίκηση διαφοράς αποδοχών μου από τη Βουλή των Ελλήνων και μένω έκπληκτος για το γεγονός ότι περιλαμβάνεται το όνομα μου σε κατάλογο βουλευτών και πρώην βουλευτών που διεκδικούν αναδρομικά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κύριος Τατούλης.

Από την πλευρά του ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Σάββας Τσιτουρίδης σε ανακοίνωση του για το θέμα δήλωσε έκπληκτος για την παρουσία του ονόματός του στη λίστα των βουλευτών που διεκδικούν αναδρομικά, υποστηρίζοντας ότι δεν τον αφορούν τέτοιες διεκδικήσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του αναφέρει ότι: «Με έκπληξη είδα το όνομά μου να περιλαμβάνεται σε κατάλογο βουλευτών και πρώην βουλευτών που διεκδίκησαν αναδρομικά από το ελληνικό δημόσιο. Από τον Μάρτιο του 2010 έχω παραιτηθεί από κάθε διεκδίκηση διαφοράς αποδοχών μου από την Βουλή των Ελλήνων. Συνεπώς οι όποιες διαρροές με ονόματα βουλευτών και πρώην βουλευτών που διεκδικούν αναδρομικά δεν με αφορούν. Εις ότι φορά ειδικότερα την θέση μου για την όποια αποζημίωση και για τα όποια προνόμια πρέπει να απολαμβάνουν τα μέλη του εθνικού κοινοβουλίου, έχω καταθέσει επανειλημμένα προτάσεις για έναν ορθολογικό επανακαθορισμό τους προς τα κάτω, λαμβάνοντας υπόψη την σημερινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.»

Τέλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, με δήλωση του υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την σιωπηρή σύμπραξη της ΝΔ απέφυγε τρεις φορές να δώσει στην δημοσιότητα τα ονόματα όσων διεκδικούν αναδρομικά».

«H νόμιμη άσκηση του δικαιώματος αυτών που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη για τη διεκδίκηση αναδρομικών αυξήσεων των μισθών τους, δεν τους απαλλάσσει από την ηθική καταδίκη της ενέργειάς τους, η οποία προκαλεί και βαίνει σε ευθεία αντίθεση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο κύριος Παπαδημούλης.

Σημειώνεται ότι αρκετές από  αυτές τις αγωγές θα συζητηθούν στο  Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, μέσα στην εβδομάδα, ενώ ήδη η συζήτηση μερικών αγωγών αναβλήθηκε την περασμένη  εβδομάδα για τον Φεβρουάριο του 2012.

Tην ίδια ώρα, με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά, χαρακτήρισε απαράδεκτη την «τυπική δυνατότητα κάποιων πρώην βουλευτών να εγείρουν αγωγές και να ζητάνε την εξίσωσή τους με τις αποδοχές των δικαστών».

«Είναι ενέργεια σε απόλυτη αναντιστοιχία και αντίθεση με την οικονομική κατάσταση που βιώνει η πλειονότητα του ελληνικού λαού», αναφέρει η ΔΗΜΑΡ και προσθέτει πως το ελάχιστο που οφείλουν να κάνουν όσοι έχουν εγείρει αγωγές είναι να παραιτηθούν από το δικαίωμά τους.

«Πέραν τούτου και το κόστος της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος είναι εξαιρετικά υψηλό και πρέπει δραστικά να μειωθεί», υπογραμμίζει.

Αναλυτικά τα ονόματα:

Στη λίστα των 117 που  διεκδικούν εκατομμύρια ευρώ εν μέσω κρίσης, «φιγουράρουν» από το ΠΑΣΟΚ  οι: Αλ. Ακριβάκης, Ιωάν. Ανθόπουλος, Ελένη Ανουσάκη, Παν. Αντωνακόπουλος, Γεωργ. Ανωμερίτης, Μαρία Αρσένη, Ιωαν. Βαθειάς, Ιωάν. Βαινάς, Βασ. Βασιλακάκης, Ηλ. Βλαχόπουλος, Χρ. Βοσνάκης, Αλέξ. Βούλγαρης, Δημ. Γεωργακόπουλος, Ιωάν. Γιαννακόπουλος, Μόσχος Γικόνογλου, ΓκαλήπΓκαλήπ, Ζορμπά (ευρωβουλευτής), Χρήστος Θεοδώρου, Ιωαν. Θωμόπουλος, Λάμπρος Κανελλόπουλος, Θεόδ. Κατσανέβας, Ελεονώρα – ΝόραΚατσέλη – Καλογεροπούλου, Ιωάν. Καψής, Θεόδ. Κολιοπάνος, Ευτ. Κοντομάρης, Βασ. Κοντογιαννόπουλος (1974-1993 ΝΔ και 1996-2000 ΠΑΣΟΚ), Σωκρ. Κοσμίδης, Θεόδ. Κοτσώνης, Δημ. Κουλουριάνος (ευρωβουλευτής), Φλώρος Κωνσταντίνου, Εμμ. Λουκάκης, Αναστ. Μαντέλης, Αλεξ. Μπαλτάς, Αθαν. Μπάτσος, Φραγκ. Παπαδέλλης, Ελισάβετ Παπαζώη, Ηλ. Παπαηλίας, Βασ. Παπανικόλας, Χρ. Σμυρλής – Λιακατάς, Ιωάνν. Σουλαδάκης, Σωτ. Στολίδης, Λεων. Τζανής, Ιωάνν. Τσακλίδης, Παντ. Τσερτικίδης, Βασ. Τσιλίκας, Αποστ. Τσοχατζόπουλος, Παν. Φωτιάδης, Αλεξ. Χρυσανθακόπουλος και Αναστ. Χωρέμης.

Από τη ΝΔ
οι: Νικ. Αγγελόπουλος, Παν. Αδρακτάς, Θεοδ. Αναγνωστόπουλος, Απ. Ανδρεουλάκος, Ιωαν. Βαληνάκης, Δημ. Γαλαμάτης, Σταυρ. Δαϊλάκης, Γεωργ. Δεικτάκης, Θεοφ. Δημοσχάκης, Πέτρ. Δούκας, Ελεύθ. Ζαγορίτης, Σοφία Καλαντζάκου, Ηλ. Καλλιώρας, Γεώργ. Καλός, Κρινιώ Κανελλοπούλου, Αναστ. Καραμάριος, Αντ. Καρπούζας, Θεόδ. Κασίμης, Νικ. Κατσαρός, Θεόδ. Κατσίκης, Σταυρ. Κελέτσης, Κεφαλογιάννης, Αθηνά Κόρκα – Κώνστα, Βασ. Κορκολόπουλος, Ιωάν. Κοσμίδης, (ευρωβουλευτής), Ανδρ. Κουτσούμπας, Γεώργ. Κωνσταντόπουλος, Θεόφ. Λεονταρίδης, Μιχ. Λιάπης, Αναστ. Λιάσκος, Λεων. Λυμπερακίδης, Άρια Μανούσου-Μπινοπούλου, Πέτρ. Μαντούβαλος, Παν. Μελάς, Αντων. Μπέζας, Μιχ. Μπεκίρης, Νικ. Νικολόπουλος, Γεώργ. Ορφανός, Βασ. Παππάς, Αριστ. Παυλίδης, Ιωάνν. Πλακιωτάκης, Αδάμ Ρεγκούζας, Γεώργ. Σαλαγκούδης, Δημ. Σαμπαζιώτης, Παν. Σκανδαλάκης, Θεοδ. Σολδάτος, Σπ. Σπηλιωτόπουλος, Αριστ. Σταθάκης, Νικ. Σταυρογιάννης, Αποστ. Σταύρου, Πέτρ. Τατούλης, Ιορδ. Τζαμτζής, Νικ. Τσιαρτσιώνης, Κων. Τσιπλάκης, Αριστ. Τσιπλάκος, Σάββας Τσιτουρίδης, Γεώργ. Τσούρνος, Παρθένα Φουντουκίδου – Θεοδωρίδου, Αντ. Φούσας, Χρ. Φώλιας, Ηλ. Φωτιάδης και Ευγέν. Χαϊτίδης.

Ακόμη, αγωγή έχει καταθέσει η χήρα του Παναγιώτη Κοσιώνη, βουλευτή του Συνασπισμού ('89-'93) και του ΚΚΕ ('93-'04), η οποία όμως στη συνέχεια παραιτήθηκε. Το ίδιο έπραξαν και οι οι Μιχ. Λιάπης και Λεων. Τζανής.

Επίσης, έχει καταθέσει  αγωγή ο τέως ευρωβουλευτής του ΔΗΚΚΙ, Εμμ. Μπακόπουλος και ο πρώην βουλευτής Γεώργιος Παπαγεωργίου, για τον οποίο όμως δεν έχει διευκρινιστεί σε ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα ανήκει, καθώς τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΝΔ υπήρξαν βουλευτές με το ίδιο ονοματεπώνυμο. Ορισμένοι μάλιστα έχουν καταθέσει και δύο αγωγές για διαφορετικές βουλευτικές περιόδους. Συγκεκριμένα, διπλές αγωγές έχουν καταθέσει οι Ι. Βαϊνάς, Μυρσίνη Ζορμπά, Εμμ. Λουκάκης και Σωτ. Στολίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου