Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Δυστοκία στις συνομιλίες για το περιουσιακό - Η συνάντηση πήγε «άσχημα», δήλωσε ο Πρόεδρος

Λευκωσία: Δεν ήταν παραγωγική η συνάντηση των δύο ηγετών σήμερα, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, μετά τη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

Ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν σήμερα για λίγο περισσότερο από 1,5 ώρα και εστίασαν στο θέμα του περιουσιακού.

Η συνάντηση, είπε, «ήταν αρκετά ανεπιτυχής», προσθέτοντας ότι «δεν επετεύχθη πρόοδος στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων».

Συνέχισε λέγοντας ότι «θα συναντηθώ με τους δύο ηγέτες κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας και οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών θα συναντηθούν επίσης με Ε/κ και Τ/κ αξιωματούχους καθώς θα εργαστούμε πάνω σε κάποια από αυτά τα ζητήματα και θα δούμε τί πρόοδος μπορεί να επιτευχθεί σε περίπου μια εβδομάδα».

Επανέλαβε ότι «αυτή είναι μια δική τους διαδικασία και όχι δική μας», προσθέτοντας ότι «δεν είναι δουλειά μας να τους επιλύσουμε τις διαφορές τους, αυτό που κάνουμε είναι ότι προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε να επιλύσουν αυτοί τις διαφορές τους».

Ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας, η συνάντηση σήμερα θα μπορούσε να ήταν καλύτερη, δεν ήταν μια παραγωγική συνάντηση και προσβλέπουμε στη συνάντηση της επόμενης εβδομάδας να είναι πολύ πιο παραγωγική».

Πρόσθεσε ότι η συνάντηση εξελίχθηκε σε φιλική ατμόσφαιρα ως συνήθως χωρίς όμως να υπάρχουν παραγωγικά αποτελέσματα.

Κληθείς να πει κατά πόσο θα υπάρξουν και άλλες συναντήσεις μετά τις 9 Ιανουαρίου ο κ. Ντάουνερ είπε ότι αυτό είναι πιθανό λόγω του ότι όπως έχει ανακοινωθεί η συνάντηση στο Greentree με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν μάλλον θα γίνει στις 22 ή στις 24 Ιανουαρίου.

Διευκρίνισε όμως ότι δεν υπάρχουν μόνο οι συναντήσεις των δύο ηγετών αλλά και οι συναντήσεις του ιδίου με τους ηγέτες και οι συναντήσεις αξιωματούχων του ΟΗΕ με εκπροσώπους των δύο πλευρών, εκφράζοντας την ελπίδα ότι μέσω όλων αυτών θα μπορέσουν να επιτευχθούν κάποιες συγκλίσεις στα κύρια θέματα.

Απάντησε αρνητικά σε ερώτηση κατά πόσον οι δύο ηγέτες συζήτησαν καθόλου τις εξωτερικές σχέσεις που είχαν απασχολήσει την προηγούμενη συνάντησή τους, προσθέτοντας ότι ο ίδιος αναφέρθηκε στο θέμα.

«Θα συζητήσω αυτό το θέμα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας όπως και το θέμα της εκτελεστικής εξουσίας, το περιουσιακό, το εδαφικό και το θέμα της ιθαγένειας», είπε.

Κληθείς να εκφράσει την άποψη του ως προς το πώς πηγαίνουν οι συνομιλίες συνολικά, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «συνολικά θα μπορούσαν να πηγαίνουν καλύτερα».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον ο Γενικός Γραμματέας θα συναντηθεί σίγουρα με τους δύο ηγέτες τον Ιανουάριο ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «φυσικά, ο Γενικός Γραμματέας είναι πανέτοιμος για τους δύο ηγέτες» προσθέτοντας ότι «θα είναι εκεί».

Δήλωση Προέδρου Χριστόφια

Ο Δημήτρης Χριστόφιας επιστρέφοντας στο Προεδρικό Μέγαρο μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνάντησης με τον Ντερβίς Ερογλου, είπε στους δημοσιογράφους ότι αυτή πήγε «άσχημα».

Όπως ανέφερε, οι προσπάθειες από ελληνοκυπριακής πλευράς συνεχίζονται και ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν έχει ανταποκριθεί σε αποφάσεις που λήφθηκαν στην τελευταία συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

«Συζητήσαμε περί περιουσιακού. Δεν υπάρχει τίποτε. Είναι αποτυχία η συνάντηση και πρέπει να το πούμε στον κόσμο. Δυστυχώς. Και αυτή είναι και η διαπίστωση των Ηνωμένων Εθνών, την οποία θα κάνει ο κ. Ντάουνερ».

Σε ερώτηση τί σημαίνει αυτό για την περαιτέρω πορεία των συνομιλιών, ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «σημαίνει ότι συνεχίζουμε μέχρι το Greentree», προσθέτοντας ότι «προσπαθούμε».

Ερωτηθείς εάν έγινε η διασύνδεση του κεφαλαίου με το εδαφικό, ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «γίνεται από εμάς συνεχώς».

«Εκείνο που χρειάζεται είναι να μπουν στοιχεία κάτω και στο Greentree είχε αποφασιστεί να δημιουργηθεί επιτροπή», είπε, προσθέτοντας ότι «η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν ανταποκρίνεται».

Όπως είπε, «εμείς δώσαμε και ονόματα, είμαστε πανέτοιμοι, έχουμε βρει τα αναγκαία στοιχεία και για το περιουσιακό, έχουμε και για το εδαφικό τα στοιχεία μας, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει ανταπόκριση».

Ερωτηθείς εάν η επιτροπή θα δημιουργείτο για το εδαφικό ή το περιουσιακό, ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι θα δημιουργείτο «και για τα δυο, για να συζητήσει, να βάλει κάτω συγκεκριμένα στοιχεία που σχετίζονται με τις περιουσίες, που σχετίζονται με το εδαφικό».

«Δυστυχώς δεν υπάρχει ανταπόκριση από την τουρκοκυπριακή πλευρά», επανέλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε ερώτηση εάν τα Ηνωμένα Εθνη θα θέσουν την τουρκουπριακή πλευρά προ των ευθυνών της, ο Δ.Χριστόφιας είπε πως ό,τι έχει να πει για τα Ηνωμένα Εθνη τα λέει εντός, στις επαφές με τα Ηνωμένα Εθνη.

Όσον αφορά τα όσα ακούγονται περί διεθνούς διάσκεψης από τη Νέα Υόρκη και ιδιαίτερα από βρετανικής πλευράς στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «έχουν αλλάξει τα πράγματα».

«Όταν θα εκδοθεί το ψήφισμα, δεν θα δούμε αυτά που ακούμε από τους Βρετανούς. Εχουμε κάνει τα αναγκαία διαβήματα, μέχρι στον κ. Κάμερον φθάσαμε. Πιστεύω ότι το ψήφισμα θα είναι καλό και θα ανταποκρίνεται στη δικαιοσύνη», είπε.

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου