Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Νέα από τη Σερβία

ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ Η ΤΙΜΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
27.12.2011.
 «Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε εκπροσώπους των ασφαλιστικών εταιρειών από την Κεντρική Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο για τη μελλοντική τιμή των ασφαλιστηρίων για τα οχήματα, που περνάνε από τις διοικητικές συνοριακές διαβάσεις πρόκειται να διεξαχθούν τον Ιανουάριο του προσεχούς έτους»,- ανακοινώθηκε σήμερα στο Βελιγράδι. Επίσης αναφέρεται ότι η τιμή της ασφαλίστρας για οχήματα που έχουν τις πινακίδες ΚS, τις οποίες εκδίδουν οι εκπρόσωποι της αποστολής UNMIK, αντίστοιχα για τις πινακίδες RKS, τις οποίες εκδίδουν τα προσωρινά όργανα εξουσίας της Πρίστινας, θα παραμείνει ίδια μέχρι την έναρξη των διαπραγματεύσεων, δηλαδή 105 ευρώ για διάρκεια 30 ημερών, επειδή αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να αποτραπεί η είσοδος πολυάριθμων οχημάτων από το Κοσσυφοπέδιο στο έδαφος της Σερβίας χωρίς την πληρωμή ασφαλίσεων για κάθε ενδεχόμενη ζημιά που θα κάνουν.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΝΤΑΤΣΙΤΣ
27.12.2011.

 «Η Σερβία διαθέτει ισχυρές δομές ασφαλείας και αστυνομίας, ικανές να αντισταθούν με επιτυχία στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στον κόσμο»,- δήλωσε σήμερα ο Σέρβος αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών, κ. Ivica Dačić. O ίδιος επισήμανε ότι κατά τα τελευταία μερικά χρόνια στη Σερβία κατασχέθηκαν 10 τόνοι διαφόρων ναρκωτικών, και ότι εξ ίσου τόσε ποσότητες ναρκωτικών ανακαλύφθηκαν στις χώρες του εξωτερικού χάρη στις πληροφορίες που έδωσαν οι παράγοντες της σερβικής αστυνομίας και του Πρακτορείου Ασφαλείας και Πληροφοριών. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μέχρι σήμερα λειτουργίας των αστυνομικών Αρχών της Σερβίας, ο κ. Ντάτσιτς δήλωσε ότι από το έτος 2004 ως τώρα κατά το λήγον έτος του 2011 στη Σερβία σημειώθηκε ο μικρότερος αριθμός συγκούσεων πάνω σε εθνική βάση, καθώς και ότι τα όργανα του Υπουργείου Εσωτερικών Σερβίας υπέβαλλαν, στον αγώνα για την καταπολέμηση της διαφθοράς περισσότερες μηνύσεις κατά το λήγον έτος 2011 απ’ότι κατά τα πέντε περασμένα χρόνια μαζί.
 
ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
27.12.2011.

 Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου συνεργασίας της Σερβίας με παράγοντες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης έλαβαν αποφάσεις, στη σημερινή συνεδρίασή τους στο Βελιγράδι, να αποστείλουν στη Χάγη τις απαντήσεις και τα επίσημα έγγραφα, ικανοποιώντας έτσι 22 αιτήματα της εκεί Εισαγγελίας και της υπεράσπισης των κατηγορουμένων. Επίσης, στην ίδια συνεδρίαση έγινε λόγος και για την παραπέρα εξέλιξη της συνεργασίας, με σκοπό να δοθούν δυνατότητες πρόσβασης των ανακριτών από τη Χάγη στα επίσημα έγγραφα και στα Αρχεία των κρατικών οργάνων της Σερβίας καθώς και στους μάρτυρες. Διαπιστώθηκε ότι μέχρι τώρα έχει ικανοποιηθεί κάθε αίτημα της Εισαγγελίας της Χάγης και της υπεράσπισης των κατηγορουμένων για αποστολή των απαιτούμενων εγγράφων, και, επίσης, τονίστηκε ότι αν υπάρχει κάποιο αίτημα που δεν έχει ικανοποιηθεί ακομα, δηλαδή εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, τότε αυτό σημαίνει ότι η απάντηση στο ίδια αίτημα βρίσκεται σε φάση εξέτασης και προπαρασκευής. Στη συνέχεια, τα μέλη του ίδιου Εθνικού Συμβουλίου επιδοκίμασαν την απόφαση των παραγόντων του Δικαστηρίου της Χάγης να μεταφέρουν το Σέρβο στρατηγό Radislav Krstić, από τη φυλακή της Μεγάλης Βρετανίας, όπου ο ίδιος έκτιε την ποινή του, στη μονάδα προφυλάκισης του ΟΗΕ, στη Χάγη, επειδή στη φυλακή της Μεγάλης Βρεττανίας τον στρατηγό Κρστιτς απειλούσαν συνεχώς με φυσική εξόντωση οι εκεί μουσουλμάνοι εγκληματίες.
 
ΠΟΛΛΟΙ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΟ «ΚΟΥΣΤΕΝΤΟΡΦ»
27.12.2011.
 «Το πέμπτο Διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου και μουσικής, γνωστό σαν Kustendorf, πρόκειται να λάβει χώρα από τις 17 ως τις 23 Ιανουαρίου στον τόπο Μόκρα Γκόρα, της Κεντρικής Σερβίας»,- ανάγγειλε ο ιδρυτής αυτού του φεστιβάλ - Emir Kusturica, και πρόσθεσε λέγοντας ότι ανάμεσα στους φιλοξενούμενους αυτού του φεστιβάλ θα βρεθούν ο Benisio del Toro, κάτοχος του Όσκαρ, η Γαλλίδα ηθοποιός Izabel Iper, και οι σκηνοθέτες αδελφοί Darden, από το Βέλγιο, και ο Ašgar Farhadi από το Ιράν. Στο πλαίσιο της «Ανασκόπησης των μεγάλων κινηματογραφικών έργων» πρόκειται να προβληθούν οι ταινίες του Kim Ki-duk από τη Νότιο Κορέα, και του Nurija Bilge Džejlan από την Τουρκία, οι οποίοι θα δώσουν και μερικές διαλέξεις στους φοιτητές της κινηματογραφικής τέχνης. Στο πρόγραμμα αυτού του φεστιβάλ, στο οποίο τα βραβεία του Χρυσού, του Αργυρού και του Χάλκινου αβγού θα διεκδικήσουν οι τρεις καλύτερες ταινίες, από τις 300 κινηματογραφικές ταινίες, όσες έχουν δηλωθεί μέχρι σήμερα, πρόκειται να προβληθούν 20 ταινίες νέων σκηνοθετών απ’όλον τον κόσμο. Μέλη της ελλανόδικου επιτροπής θα γίνουν η ηθοποιός Lejla Hatami από το Ιράν, ο Γάλλος παραγωγός Pjer Edelman και ο Σέρβος ηθοποιός και παραγωγός Zoran Cvijanović. 
 
ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ
27.12.2011.
 Ο αρχηγός του κλιμακίου διαπραγματευτών του Βελιγραδίου στο διάλογο με την Πρίστινα, κ. Borislav Stefanović, δήλωσε ότι η Συμφωνία για τις διοικητικές συνοριακές διαβάσεις μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Κεντρικής Σερβίας αποτελεί την πιο λεπτομερέστερη συμφωνία που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα στο διάλογο Βελιγραδίου και Πρίστινας, και πρόσθεσε ότι οι διατάξεις της εν λόγω συμφωνίας δεν προσβάλουν ούτε το Σύνταγμα, ούτε τους ισχύοντες Νόμους στη Σερβί. «Πράξαμε ό,τι μπορούσαμε ,ε σκοπό να προστατέψουμε τα σερβικά συμφέροντα»,- δήλωσε ο κ. Stefanović στη συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής της Σερβίας για θέματα του Κοσσυφοπεδίου. Επιπλέον, ο κ. Stefanović ανέφερε ότι η εν λόγω συμφωνία υπονοεί και ότι σε όλες τις διοικητικές συνοριακές διαβάσεις μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας πρόκειται να υπάρχει κοινός έλεγχος, χωρίς οποιαδήποτε σύμβολα, σημαίες και οικόσημα, και επίσης χωρίς οποιαδήποτε πέτρα οριοθέτησης. «Στις εν λόγω διαβάσεις θα βρεθούν άνδρες της σερβικής αστυνομίας, εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών Σερβίας, άνδρες της αστυνομίας του Κοσόβου, και άνδρες του τελωνείου στις συνοριακές διαβάσεις Merdare και Končulj, όπως και μέχρι τώρα, ενώ στις διοικητικές συνοριακές διαβάσεις Brnjak και Jarinje θα βρίσκονται ορισμένοι μάρτυρες του τελωνείου, που θα έχουν την ιδιότητα παρατηρητών, επειδή τον εκτελεστικό τελωνειακό ρόλο θα λάβουν εκπρόσωποι της αποστολής Euleks»,- δήλωσε ο κ. Stefanović. O ίδιος επανέλαβε ότι ο διάλογος Βελιγραδίου και Πρίστινα πρόκειται να συνεχιστεί μετά την έλευση του Νέου Έτους, σε περίπτωση που η Πρίστινα παραιτηθεί από την άποψη ότι δεν υπάρχει και δεν ισχύει το Ψήφισμα 1244 του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ 1244
27.12.2011.

 «Σε περίπτωση που δεν εναρμονιστούν οι απόψεις του Βελιγραδίου και της Πρίστινας για την ανάγκη σεβασμού των διατάξεων του Ψηφίσματος 1244 του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όσον αφορά την εκπροσώπηση του Κοσόβου στις περιφερειακές συναντήσεις, τότε δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί ο διάλογος στις Βρυξέλλες»,- δήλωσε ο αρχηγός του κλιμακίου διαπραγματευτών, κ. Borislav Stefanović. Υπενθυμίζοντας ότι τώρα είναι η σειρά των εκπροσώπων της διεθνούς κοινότητας να πείσουν την Πρίστινα να δεχτεί τη λύση που βασίζεται πάνω στις διατάξεις του Ψηφίσματος 1244, ο κ. Stefanović τόνισε ότι η Σερβία δεν πρόκειται να δώσει συγκατάθεση για ούτε μία άλλη λύση. «Θα ήταν άκρως ανεύθυνο από μια χώρα-μέλος του ΟΗΕ να αθετεί την ισχύουσα ακόμα απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού σχετικά με το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, αποδεχόμενη κάποια άλλη συμφωνία»,- είπε ο κ. Stefanović. Υποδεικνύοντας ότι οι θεσμοί του κράτους της Σερβίας, που βρίσκονται στο χώρο του Κοσσυφοπεδίου, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν σαν «παράλληλοι», καθώς και ότι η στάση του επίσημου Βελιγραδίου επί του προκειμένου είναι σαφέσταση, ο κ. Στεφάνοβιτς ανέφερε ότι κάποια τυχόν κατάργηση αυτών των θεσμών δεν αποτελεί μέρος των αιτημάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά ότι εδώ πρόκειται για σαφέστατα εκφρασμένη πολιτική στάση της Γερμανίας σχετικά με τη μελλοντική τακτοποίηση της κατάστασης στο Κόσσυφοπέδιο. «Οι θεσμοί που υπάρχουν στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο μπορούν μόνο να προσλάβουν κάποια άλλη μορφή, δηλαδή τέτοια ώστε να ανταποκρίνονται στο συνταγματικό και το νομικό σύστημα της Δημοκρατίας της Σερβίας, και κυρίως να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των Σέρβων πολιτών που ζουν στο έδαφος της επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου»,- επισήμανε στο τέλος ο κ. Stefanović.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΝΤΕΛΕΒΙΤΣ
27.12.2011.
   
 «Η διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Σερβίας συνεχίζεται σύμφωνα με το προβλεπόμενο σχέδιο, και παρά το γεγονός ότι ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Σερβίας, υπεύθυνος για θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, κ. Božidar Đelić, είχε υποβάλλει παραίτηση στο πόστο του, και, επίσης, παρά το γεγονός ότι ο παραπέρα δρόμος της Σερβίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μεταφέρθηκε κυρίως στο πολιτικό πεδίο και στο πεδίο της επίλυσης του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου»,- δήλωσε σήμερα η προϊσταμένη του Γραφείου της Κυβέρνησης της Σερβίας για θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, κυρία Milica Delević.
Η ίδια τόνισε ότι, όσον αφορά την τήρηση των λεγόμενων ‘υποχρεώσεων τεχνικής φύσεως’ της Σερβίας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της χώρας μας δεν πρόκειται να υποστεί ζημίες, καθώς και ότι εδώ δεν υπάρχει χώρος για οποιαδήποτε στασιμότητα ή  απόσυρση από την ευρωπαϊκή κατεύθυνση. «Προς το σκοπό αυτό βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας το κείμενο αναθεώρησης του εθνικού προγράμματος με σκοπό την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, κυρίως με σκοπό να εναρμονίσουμε και προσαρμόσουμε τις μεταρρυθμιστικές διαδικασίες και τους κανόνες  προς τους κανόνες που ισχύουν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία»,- δήλωσε η κυρία Delević για την ημερήσια εφημερίδα Večernje novosti, του Βελιγραδίου.
 
ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
27.12.2011.
 Οι υπουργοί Εσωτερικών της Σερβίας και της ΠΓΔ της Μακεδονίας, κ. Ivica Dačić και κυρία Gordana Jankolovska, υπέγραψαν σήμερα στη σερβική πόλη Νίση Πρωτόκολλο συνεργασίας στον τομέα της ασφαλείας κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Χειροσφαίρισης, το οποίο θα φιλοξενήσει η Σερβία τον προσεχή μήνα Ιανουάριο. Οι δύο υπουργοί εκτίμησαν ότι η εν λόγω συμφωνία αποτελεί μία ακόμα επιβεβαίωση των αγαθών και εποικοδομητικών σχέσεων ανάμεσα σε αστυνομικά όργανα των δύο χωρών. Επιπλέον, ο κ. Dačić ανέφερε ότι στους αγώνες του Β΄ Ομίλου, στη Νίση, από τις 15 ως τις 19 Ιανουαρίου, αναμένεται παρουσία 3.000 φιλάθλων από τα Σκόπια, καθώς και ότι το Πρωτόκολλο για το οποίο γίνεται λόγος ρυθμίζει το θέμα της οργανωμένης διάβασης των κρατικών συνόρων και της άφιξής τους στη Σερβία. Επίσης, ο κ. Dačić ανέφερε πως το ίδιο Πρωτόκολλο προβλέπει ότι το Υπουργείο Εσωτερικών των Σκοπίων μπορεί να στείλει δικούς του αστυνομικούς υπάλληλους, οι οποίοι θα φροντίζουν για τους Σκοπιανούς φιλάθλους, σε συνεργασία, μάλιστα, με άνδρες της σερβικής αστυνομίας.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΤΖΟΥΚΙΤΣ-ΝΤΕΓΙΑΝΟΒΙΤΣ
27.12.2011.
 Η πρόεδρος της Βουλής της Σερβίας, κυρία Slavica Đukić Dejanović, δήλωσε ότι κανένας από τους διεθνείς συνομιλητές της δεν είπε ότι από τη Σερβία ζητείται να αναγνωρίσει το Κόσοβο, και πρόσθεσε ότι πριν από τις 9 Δεκεμβρίου, όταν έπρεπε να ληφθεί απόφαση σχετικά με την υποψηφιότητα της Σερβίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από το επίσημο Βελιγράδι ζητήθηκε να παραβιάσει τις διατάξεις του Ψηφίσματος 1244 του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Εν όψει της 9ης Δεκεμβρίου είχαμε να αντιμετωπίσουμε ανοικτά και απροκάλυπτα αιτήματα να αρχίσει το Κόσοβο να εμφανίζεται, σε όλες τις διεθνείς περιφερειακές διασκέψεις, σαν ανεξάρτητο κράτος, πράγμα που προσβάλει τις απόψεις μας και αντιβαίνει προς τις διατάξεις του Ψηφίσματος 1244, το οποίο αποτελεί ισχύον διεθνές έγγραφο, το οποίο μπορεί να αλλάξει μόνο το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας»,- δήλωσε η κυρία Đukić Dejanović στη συνέντευξη για την ημερήσια εφημερίδα VEČERNJE NOVOSTI, του Βελιγραδίου. Η ίδια τόνισε ότι η Σερβία επιθυμεί, μεν, να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως, και ότι η ίδια δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τις τωρινές απόψεις της και από το σεβασμό των διατάξεων του Ψηφίσματος 1244.

ΠΗΓΗ glassrbije

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου