Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Με χαμηλές προσδοκίες άρχισε η τριμερής συνάντηση για το Κυπριακό στη Ν.Υόρκη

Νέα Υόρκη: Σκληρές αναμένεται να είναι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό που άρχισαν στο Greentree της Νέας Υόρκης. Η διαδικασία άρχισε με ομιλία του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και τις αντιπροσωπείες τους, καθώς επίσης και με την καθιερωμένη αναμνηστική φωτογραφία.

Την κοινή συνάντηση θα ακολουθήσουν χωριστές επαφές των αξιωματούχων της Γραμματείας με τους δύο ηγέτες.


Οι δύο πλευρές αναμένεται να καταθέσουν έγγραφα με το περίγραμμα λύσης που έχουν ζητήσει τα Ηνωμένα Έθνη με σκοπό την ουσιαστική διαβούλευση.

Μετά τα μεσάνυχτα ώρα Κύπρου ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ, Αλεξάντερ Ντάουνερ θα προβεί σε ενημέρωση των δημοσιογράφων για την πρώτη μέρα των συνομιλιών.

Σκηνικό πιέσεων από τα Ηνωμένα Έθνη

Από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να ασκηθεί πίεση για να επιτευχθούν συγκλίσεις στα ανοιχτά θέματα, καθώς και για τη δρομολόγηση πολυμερούς διάσκεψης μέχρι τον Ιούνιο για οριστική συμφωνία. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω από τις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει η Λευκωσία.

Έτσι, οι προσδοκίες από τη συνάντηση μεταξύ του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν με τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου είναι χαμηλές.

Από την πλευρά του ΓΓ του ΟΗΕ πρώτος στόχος είναι να επιτευχθούν συγκλίσεις στα ανοιχτά θέματα της διακυβέρνησης, όπως η εκτελεστική εξουσία, οι εξωτερικές σχέσεις της ομοσπονδίας και το FIR, καθώς και στο θέμα των εποίκων (''ιθαγένειας'').

Επίσης, θα επιδιωχθεί να γίνει κάποιο θετικό βήμα στα θέματα του περιουσιακού και του εδαφικού, στα οποία αποδίδει μεγάλη σημασία η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η γραμματεία του ΟΗΕ έχει ετοιμάσει έγγραφο με προτάσεις που θεωρεί ότι θα γεφυρώνουν τις διαφορές και επισημαίνουν ότι θα επιδιωχθεί να δρομολογηθεί η σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης μέχρι τον Ιούνιο για οριστική συμφωνία.

Όλες οι εκτιμήσεις και ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι η γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών τη Δευτέρα και την Τρίτη θα ασκήσει ασφυκτική πίεση στις δύο πλευρές.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Χριστόφιας μεταβαίνει στη συνάντηση, ενισχυμένος από το κοινό ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο καθόρισε τις «κόκκινες γραμμές» της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί χρονοδιαγράμματα ή διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό.

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου