Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Η ενάτη του... Χρηματιστηρίου Αθηνών

Του Δημήτρη Ζάντζα  από το capital.gr

Σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά -από πλευράς διάρκειας αλλά και ποσοστιαίων κερδών- ανοδικά σερί των τελευταίων ετών, ο Γενικός Δείκτης «μετρά» συνολικά κέρδη 19%, ενώ η αναμονή για το PSI παρατείνεται.

Η συνεδρίαση της Δευτέρας ξεκίνησε με πιέσεις για μετοχές και δείκτες του Χ.Α., μετά τα κέρδη των προηγούμενων ημερών και με «φόντο» την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για τους όρους του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων μεταξύ της κυβέρνησης και του IIF.

Στη διάρκεια των συναλλαγών ωστόσο, και λίγο πριν την έναρξη των εργασιών του Eurogroup, οι ελπίδες για επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων αναπτερώθηκαν, με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ε. Βενιζέλο να διαβεβαιώνει ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εγκαίρως. 



Παράλληλα, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Olli Rehn δηλώνει ότι οι συνομιλίες της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές του ιδιωτικού τομέα σημειώνουν πρόοδο και «καλώς εχόντων των πραγμάτων» θα ολοκληρωθούν αυτή την εβδομάδα.

Υποστηρικτικές υπήρξαν και οι δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας, που σε κοινή συνέντευξη Τύπου επανέλαβαν την στήριξή τους προς την Ελλάδα.

Αναλυτές της αγοράς κάνουν λόγο για ράλι που οδηγείται από την ψυχολογία και τονίζουν ότι το διαφαινόμενο αίσιο τέλος στη "διελκυστίνδα" του PSI έχει μεταβάλει σε θετικό το κλίμα στο ταμπλό του Χ.Α., ειδικά μετά τις μεγάλες απώλειες που έχουν σημειωθεί όλους τους προηγούμενους μήνες.

Τονίζουν ωστόσο ότι παρά το βελτιωμένο κλίμα, αλλά και την βελτίωση της τεχνικής εικόνας στο Χ.Α., η "βιαιότητα" της ανοδικής αντίδρασης είναι τέτοια που καθιστά όλο και πιο πιθανή μία διορθωτική κίνηση "εκτόνωσης".

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 5,09% στις 744,26 μονάδες και πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας.

Για τον δείκτη των τραπεζών, που στην έναρξη των συναλλαγών βρέθηκε να υποχωρεί έως 3,58%, η συνεδρίαση έκλεισε με άνοδο 9,27% στις 317,91 μονάδες. Τα συνολικά κέρδη για τον δείκτη στις τελευταίες 9 συνεδριάσεις διαμορφώνονται σε 49,33%.

Από τη σύνθεση του τραπεζικού δείκτη ξεχώρισαν τα κέρδη των Εurobank και Alpha Bank, οι οποίες σε εννέα συνεδριάσεις ενισχύονται συνολικά σε ποσοστό 83,10% και 89% αντίστοιχα.

Τη Δευτέρα διακινήθηκε στο Χ.Α. όγκος 51,35 εκατ. τεμαχίων αξίας 60,49 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά 132 μετοχές έκλεισαν με κέρδη, 39 υποχώρησαν και 104 παρέμειναν αμετάβλητες.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου