Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Κρίσιμη σύσκεψη τεσσάρων υπουργών με την Τρόικα

«Πρέπει να κλείσουμε όσα περισσότερα από τα ανοιχτά ζητήματα, πριν αναχωρήσει για τη Σύνοδο Κορυφής ο κ. Σαμαράς» ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών κατά την είσοδο στην ευρύτατη σύσκεψη, που διεξάγεται υπό τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με την Τρόικα.

Στη σύσκεψη λαμβάνουν μέρος περισσότερα από 25 άτομα. Εκτός από τους κ.κ. Τόμσεν, Μαζούχ, Μορς και 15 ακόμα άτομα της αποστολής των ελεγκτών, μετέχουν επίσης ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας,
ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, η γενική γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή και Βιομηχανίας κ. Γιώργος Στεργίου, ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, η πρόεδρος του ΟΑΕΕ κ. Γεωργία Κωτίδου, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρος, γενικοί γραμματείς άλλων υπουργείων, καθώς και ο παραιτηθείς γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών καθ. Γιώργος Μέργος.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης είπε πως δεν του ζητήθηκε να συμμετάσχει στη σύσκεψη.

Αμέσως μετά την κρίσιμη συνάντηση στο ΥΠΟΙΚ, οι υπουργοί θα συναντηθούν στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί αύριο με τους επικεφαλής της Τρόικας.

Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί απέναντι στην ομάδα του Πολ Τόμσεν, ενώ γίνονται γνωστές αντικρουόμενες πληροφορίες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας: τα κρατικά έσοδα τον Φεβρουάριο σημείωσαν αναπάντεχη άνοδο ύψους 21,5% πάνω από τον στόχο, ενώ οι ελεγκτές «διαμαρτύρονται» ότι οι αποκρατικοποιήσεις προχωρούν με ρυθμούς χελώνας και κυρίως επιμένουν να γίνουν 25 χιλιάδες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του έτους.

Το σημείο αυτό προκαλεί τη μεγαλύτερη τριβή, αφού η κυβέρνηση -όπως προκύπτει τουλάχιστον απ' όσα είναι γνωστά από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης του Αντώνη Μανιτάκη- θέλει να προωθήσει το σχέδιο μετακινήσεων προσωπικού ώστε να μην χρεωθεί ότι κάνει απολύσεις.

Το γεγονός ότι στο μνημόνιο έχει συμφωνηθεί να απολυθούν συγκεκριμένα 27.000 δημόσιοι υπάλληλοι (δύο χιλιάδες απολύσεις εκκρεμούν από το 2012) είναι η κρίσιμη λεπτομέρεια που θα καθορίσει τις εξελίξεις.

Στις επικρίσεις ότι τα δημόσια έσοδα είναι χαμηλότερα του αναμενομένου, ο κ. Σαμαράς θα αντιτάξει τα στοιχεία που έγιναν γνωστά πριν λίγη ώρα ότι τον Φεβρουάριο οι κρατικές εισπράξεις από φόρους αυξήθηκαν σημαντικά.

Η παραίτηση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ το προηγούμενο Σάββατο προκάλεσε ένα ισχυρό πονοκέφαλο στην κυβέρνηση που ήδη δεχόταν επικρίσεις από τους δανειστές ότι οι αποκρατικοποιήσεις δεν προχωρούν σύμφωνα με το πρόγραμμα. Ισως αυτός είναι ο λόγος που σήμερα το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου έδωσε στη δημοσιότητα μια λίστα με 28 κρατικά ακίνητα-φιλέτα που διατίθενται προς πώληση με ταχείες διαδικασίες.

Πάντως, ακόμη και αν το Δημόσιο πετύχει τις τιμές στόχους και πουλήσει τα ακίνητα όπως το κτίριο της ΓΑΔΑ, τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Υγείας και Παιδείας θέτει ως όρο να τα επαναμισθώσει ώστε οι υπηρεσίες που σήμερα στεγάζονται σ' αυτά να μην υποχρεωθούν να μετακινηθούν. 

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου