Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

«Η ζωή με τους ναζί δεν ήταν τόσο ασχημη», λένε 4 στους 10 Αυστριακούς

Πάνω από ένας στους δύο Αυστριακούς θεωρεί ότι το (παράνομο ακόμη) ναζιστικό κόμμα θα έβρισκε χώρο στο κοινοβούλιο της χώρας, υποστηρίζει δημοσκόπηση που έγινε με αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων από το περίφημο «Άνσλους», την προσάρτηση δηλαδή της Αυστρίας στη ναζιστική Γερμανία.
Επιπλέον, το 42% των ερωτηθέντων συμφωνεί με την άποψη ότι «η ζωή υπό το ναζιστικό καθεστώς δεν ήταν και τόσο άσχημη» ενώ ένα 39% θεωρεί ότι μια επανάληψη των αντισημιτικών διώξεων θα ήταν πιθανή για την Αυστρία.
Τα ανησυχητικά ευρήματα της έρευνα που διεξήγαγε το Linz Market Institute δημοσίευσε η βιενέζικη εφημερίδα «Der Standard» μια μέρα πριν την 75η επέτειο της ενσωμάτωσης της Αυστρίας στην Γερμανία, μια ημερομηνία που θεωρείται από τις πιο ντροπιαστικές και αμφιλεγόμενες στην ιστορία της χώρας.

Στις 12 Μαρτίου 1938 δεκάδες χιλιάδες Αυστριακών υποδέχθηκαν με θέρμη την εισβολή του Αδόλφου Χίτλερ και των στρατευμάτων του στη χώρα. Κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η Αυστρία πολέμησε στο πλάι των Γερμανών ενώ συνέβαλε στη λειτουργία των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης. Ωστόσο για δεκαετίες, η μεταπολεμική Αυστρία διατεινόταν ότι υπήρξε θύμα της ναζιστικής καταπίεσης. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η δημοσκόπηση έγινε για να ξεκαθαρίσει πώς βλέπουν οι σύγχρονοι Αυστριακοί τον ρόλο των ναζί.

Η δημοφιλής γερμανική εφημερίδα «Stern» χαρακτήρισε τα ευρήματα της δημοσκόπησης «σοκαριστικά». Ένα από αυτά είναι ότι το 61% περίπου των ενήλικων Αυστριακών θέλει να δει στην ηγεσία της χώρας έναν «δυναμικό άνδρα», ενώ το 54% πιστεύει ότι είναι «εξαιρετικά πιθανό» να κερδίσουν οι ναζί βουλευτικές έδρες αν τους επιτραπεί να πάρουν μέρος στις εκλογές (σήμερα το ναζιστικό κόμμα είναι παράνομο).
Οι τα απογοητευτικά αποτελέσματα της δημοσκόπησης δεν μπορούσαν παρά να τύχουν σχολιασμού από οργανισμούς όπως το ισραηλινό κέντρο Simon Weisenthal, το οποίο, μεταξύ άλλων, κατηγόρησε την Αυστρία ως κάτοχο ενός «σταθερά τρομερού ρεκόρ» όσον αφορά τον εντοπισμό των υπαίτιων του Ολοκαυτώματος κατά τα τελευταία 30 χρόνια.

ΠΗΓΗ  ethnos.gr/ ΚΑΙ  Independent ΚΑΙ gr.news.yahoo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου