Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Χείρα βοηθείας από την Ελλάδα ζήτησε ο Ν.Αναστασιάδης - Στην ατζέντα οικονομία, Κυπριακό και φυσικό αέριο

Αθήνα: Τη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες για εξεύρεση δίκαιης και λειτουργικής λύσης στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, επανέλαβε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίο συναντήθηκε στην Αθήνα.
Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση, στην οποία, όπως είπε, συζητήθηκαν το Κυπριακό, η οικονομία και οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.
Για την οικονομία είπε ότι θα υπάρξει συντονισμός των δύο χωρών, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Είπε επίσης ότι η Ελλάδα θα στηρίξει την Κύπρο, με την οποία έχει αδελφικές σχέσεις.
«Δεν πρέπει», είπε, «να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι η Κύπρος είναι ο τέταρτος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας».
Είπε ακόμη ότι οι οικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο αφορούν και την Ελλάδα και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι προσπάθειες που καταβάλλει η κυπριακή κυβέρνηση θα ευοδωθούν.
Ακόμη έκανε αναφορά στην κυπριακή ΑΟΖ σημειώνοντας πόσο σημαντική ευκαιρία ανάπτυξης αποτελεί ο φυσικός πλούτος, ενώ επανέλαβε ότι είναι απαράγραπτο δίκαιωμα της Κύπρου ο καθορισμός της ΑΟΖ.
Επανέλαβε ότι το θέμα πρέπει να γίνει ευρωπαϊκό, είναι ανάγκη να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, καθώς τα αποθέματα είναι και ευρωπαϊκά.
Το θέμα πρέπει να προωθηθεί με τους ευρωπαίους ομολόγους, είπε ο κ. Σαμαράς εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις 14 και 15 Μαρτίου.
Την ευγνωμοσύνη του κυπριακού ελληνισμού για τη διαχρονική συμπαράσταση και στήριξη της Ελλάδας διαβίβασε ο πρόεδρος Αναστασιάδης στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τόσο για την απλόχερη φιλοξενία και προσφορά επαγγελματικής στέγης στους πρόσφυγες το 1974, όσο και τη βοήθεια στις προσπάθειες για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επεσήμανε ότι οι ουσιαστικές παραγωγικές και γόνιμες συνομιλίες με τον Αντώνη Σαμαρά, επαναβεβαιώνουν την αποφασιστικότητα Αθήνας και Λευκωσίας για ακόμα στενότερη συνεργασία, ώστε μέσα από τον διάλογο και την προσυνεννόηση να επιτευχθούν τα καλύτερα και για την Ελλάδα και για την Κύπρο.
Είπε επίσης ότι ο ελληνισμός στο σύνολο περνά κρίση σε αυτή την περίοδο, αλλά έχει περάσει και δυσκολότερα και έχει σταθεί όρθιος, χάρη στο ελληνικό πείσμα και την αποφασιστικότητα που διακρίνει όλους.
Συνάντηση με Κ.Παπούλια



Στο επίκεντρο της συνάντησης μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Έλληνα ομολόγου του, Κάρολου Παπούλια, βρέθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αφού ευχαρίστησε εκ μέρους του κυπριακού Ελληνισμού την Ελλάδα για τη διαχρονική της συμπαράσταση, δήλωσε ότι προσβλέπει στη «διαφοροποίηση της τουρκικής στάσης» μέσα από τον ειρηνικό διάλογο έτσι ώστε να επιτευχθεί μια λύση που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων ανεξαίρετα των κατοίκων αλλά και να απαλλάσσει τον τόπο από την κατοχή. Σε αυτήν την προσπάθεια, συνέχισε, είναι δεδομένη η συμπαράσταση της Ελλάδας αλλά πιστεύει ότι θα υπάρξει συμπαράσταση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα, έχει υποχρέωση να τιμήσει και να τηρήσει όλες αυτές τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει τα υπόλοιπα των ευρωπαϊκών κρατών. Και συνεπώς, δεν διανοούμαι πώς θα ήταν δυνατόν να εξευρεθεί μια λύση, χωρίς να εδράζεται στις βασικές αρχές, αξίες, στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως διαλαμβάνονται και προστατεύονται στην υπόλοιπη Ευρώπη» κατέληξε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο κ. Παπούλιας, από την πλευρά του, αφού συνεχάρη τον κ. Αναστασιάδη για την εκλογή του, τόνισε ότι Ελλάδα και Κύπρος θα συνεχίσουν και θα εντείνουν τις προσπάθειές τους έτσι ώστε «να έρθει εκείνη η ποθητή μέρα της επανένωσης, που δεν θα υπάρχει κατοχικός στρατιώτης στο νησί».
 
Συνάντηση με Ευ.Μεϊμαράκη


Το πρωί ο πρόεδρος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Ευάγγελο Μεϊμαράκη.
Ο κ. Μεϊμαράκης καλωσόρισε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στον ελληνικό Κοινοβούλιο υπό τη νέα του ιδιότητα λέγοντας ότι προσβλέπει στη συνέχιση της καλής συνεργασίας που υπήρχε και στο παρελθόν μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων και της κυπριακής Κυβέρνησης.
Ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε την προθυμία του ελληνικού Κοινοβουλίου να συνεργαστεί και να συμπράξει με τη νέα Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά το δύσκολο έργο που έχει μπροστά της τόσο όσο αφορά την οικονομική κρίση όσο και στο Κυπριακό για μια εξεύρεση λύσης με βάση τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε συγκινημένος με την παρουσία του στο ελληνικό Κοινοβούλιο υπό τη νέα του ιδιότητα και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του κυπριακού Ελληνισμού για όσα η Ελλάδα έχει προσφέρει στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη στάση της Ελλάδας και στη συμβολή της σε ό,τι αφορά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι μεγάλος αριθμός Ελλαδιτών έδωσαν το αίμα τους για την ανεξαρτησία της Κύπρου και πέθαναν στο νησί.
Ο κ. Αναστασιάδης αναφερόμενος στην οικονομική κρίση είπε ότι και το 1974 η Κύπρος πέρασε δύσκολα αλλά στάθηκε στα πόδια της, λέγοντας ότι και τώρα το ίδιο θα γίνει. Δήλωσε παράλληλα την επιθυμία του για στενή συνεργασία και συμπόρευση με την Ελλάδα.


Το υπόλοιπο πρόγραμμα

Το απόγευμα ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε χωριστές διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη και τη γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
Στο πλαίσιο των επαφών του στην Αθήνα συναντήθηκε επίσης και με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΚΟΕ).
Τον πρόεδρο Αναστασιάδη συνοδεύουν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο πρέσβης της Δημοκρατίας στην Αθήνα Ιωσήφ Ιωσήφ και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Ήδη, το απόγευμα της Κυριακής ο υπουργός Οικονομικών Μ.Σαρρής συναντήθηκε με τον Γιάννη Στουρνάρα με αντικείμενο το κυπριακό μνημόνιο και τις κεφαλαιακές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών που έχουν έντονη παρουσία στην Ελλάδα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιστρέφει στην Κύπρο απόψε. - See more at:

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου