Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Προς απόρριψη οι ενστάσεις του πρώην υπουργού Άκης: Θα βγουν όλα...(Βίντεο)

«Η Βουλή έπρεπε να κάνει πλήρη κοινοβουλευτικό έλεγχο στο θέμα των υποβρυχίων και κυρίως για τη μη υλοποίηση των συμβάσεων και τι έχασε από αυτό το Δημόσιο. Η σύμβαση συνεχιζόταν κανονικά όσο ήμουν εγώ. Αυτό δεν είναι σκάνδαλο; Σκάνδαλο είναι μόνο αυτό που λένε για μένα; Δωροδοκία και ξέπλυμα; Αλλά θα μιλήσουμε για όλα. Θα βγουν όλα. Θα ανοίξουν όλοι οι φάκελοι. Μόνο η αλήθεια βοηθάει», είπε Άκης Τσοχατζόπουλος σε κατ΄ιδίαν συζήτηση με δημοσιογράφους, στο διάλειμμα της δίκης του η οποία τελικά διεκόπη για την επόμενη Τρίτη, 14 Μαΐου.
Στην ουσία ο πρώην υπουργός «φωτογράφησε» τους «διαδόχους» του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας οι οποίοι χειρίστηκαν μετά από εκείνον το θέμα των υποβρυχίων.



Ο  πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας επέμεινε στο αίτημά του να καταθέσουν στη δίκη του όλα τα πρώην μέλη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας που επικύρωσαν τις εισηγήσεις που έκανε ο ίδιος ο κ. Τσοχατζόπουλος.

«Εδώ πρέπει να έρθουν όλοι, να υπάρξει έλεγχος και εξεταστική επιτροπή για το σύνολο των μελών του ΚΥΣΕΑ και των υπουργών που ήταν μετά από εμένα υπουργοί μέχρι τέλους.  Διότι το θέμα των υπουργών αφορά το σύνολο της υπόθεσης» υποστήριξε ο πρώην υπουργός και πρόσθεσε: «Δεν θέλουν να ανοίξουν το θέμα, το σκάνδαλο που υπάρχει στη Βουλή. Ποιο είναι; Έφεραν μια συγκεκριμένη σύμβαση. Η σύμβαση για το Σκαραμαγκά όπου η ελληνική κυβέρνηση και το ΚΥΣΕΑ συμφωνούν και αναθέτουν το συγκεκριμένο έργο στο Σκαραμαγκά σε συμπαραγωγή με τους Γερμανούς. Αυτό είναι το ζητούμενο εδώ και πολύ καιρό. Και κάνουν όλοι γύρω - γύρω και ψάχνουν είτε δίωξη για δωροδοκία δικιά μου ή ξέπλυμα».

Κατά την άποψη του κ. Τσοχατζόπουλου «το πρόβλημα είναι η έλλειψη συνέχειας στη σύμβαση».

Όπως υποστήριξε ο προφυλακισμένος πρώην υπουργός Άμυνας: «Η σύμβαση ακυρώθηκε στην πράξη. Αυτό είναι το μέγιστο πρόβλημα. Η μεγάλη ζημιά του ελληνικού δημοσίου. Ποιοι είναι υπόλογοι, γιατί αυτό το πράγμα δεν έγινε, αυτοί που δεν ήθελαν να ανοίξει το θέμα πριν από τόσο καιρό στη Βουλή. Δυστυχώς όμως τώρα θα ανοίξουν όλα γιατί μόνο η αλήθεια βοηθάει σε αυτή την κατάσταση».



Προς απόρριψη οι ενστάσεις του πρώην υπουργού 

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος και άλλα 18 πρόσωπα οδηγήθηκαν στο εδώλιο του Εφετείου Αθηνών με τις κατηγορίες για είσπραξη δεκάδων εκατ. ευρώ από «χρυσές» μίζες και ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω off shore εταιριών.

Η πολύκροτη δίκη ξεκίνησε στις 22 Απριλίου στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και έπειτα από διακοπή 12 ημερών συνεχίστηκε την Τετάρτη με «βροχή» ενστάσεων από τους δικηγόρους του πρώην υπουργού, ενώ σήμερα συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των εισαγγελέων επί των ενστάσεων που υπέβαλαν οι συνήγοροι υπεράσπισης.


Οι εισαγγγελείς προτείνουν την απόρριψη της σειράς ενστάσεων που έχει καταθέσει η υπεράσπιση του Άκη Τσοχατζόπουλου κατά του κατηγορητηρίου, ενώ οριστική απόφαση για το αν αυτές θα γίνουν δεκτές ή θα απορριφθούν θα λάβει το δικαστήριο.
Από τους 19 κατηγορουμένους στο εδώλιο κάθονται σήμερα μόνο οι επτά, ενώ οι υπόλοιποι εκπροσωπούνται από τους δικηγόρους τους. Και η Βίκυ Σταμάτη δεν προσήλθε σήμερα στο δικαστήριο, καθώς όπως είπε ο Αλέξης Κούγιας η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου βρίσκεται στο νοσοκομείο με πρόβλημα υγείας.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η τοποθέτηση της εισαγγελέως της Έδρας, η οποία «απαντώντας» στις αιτιάσεις της υπεράσπισης του Άκη Τσοχατζόπουλου περί περιρρέουσας ατμόσφαιρας που απαιτεί καταδίκες, ανέφερε : «Άκουσα τον συνήγορο να κάνει λόγο για περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Ζούμε όλοι μας την οικονομική κρίση. Βεβαίως υπάρχει διάχυτη η άποψη ότι η δικαιοσύνη πρέπει να τιμωρήσει όσους συνέβαλαν στην κρίση. Εμείς είμαστε εδώ για να φυλάμε Θερμοπύλες, δεν αναμένουμε εξιλαστήρια θύματα, ούτε θα επιτρέψουμε παράπλευρες απώλειες. Είμαστε προσηλωμένοι στους νόμους και το Σύνταγμα».

Ανάλογη τοποθέτηση έκανε στο δικαστήριο και ο αναπληρωτής εισαγγελέας της Έδρας, ο οποίος ανέφερε πως το δικαστήριο και η εισαγγελική αρχή «έχουν κλειστά τα αυτιά τους, όσες περιρρέουσες ατμόσφαιρες και αν υπάρχουν».

Οι εκπρόσωποι του Δημοσίου που παρίστανται στη δίκη ως πολιτική αγωγή, προϊδέασαν και για άλλες δίκες που όπως είπαν έρχονται και οι οποίες θα έχουν ωε επίκεντρο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ανέφεραν ακόμη ότι το ξέπλυμα μαύρου χρήματος αποτελεί οικονομικό έγκλημα και ότι το ελληνικό Δημόσιο θα  παρίσταται σε τέτοιου είδους υποθέσεις ακόμη και αν το αδίκημα αφορά σε μαστροπεία  όπως χαρακτηριστικά είπαν κ. α.

Χθες το δικαστήριο έκρινε παραδεκτή και νόμιμη την παράσταση του Δημοσίου ως πολιτική αγωγή, στην υπόθεση του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου. Σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, το Δημόσιο νομιμοποιείται να παραστεί στη δίκη λόγω βλάβης που υπέστη. Κατά το σκεπτικό της Έδρας, οι κατηγορούμενοι, εφόσον αποδειχθούν αληθή τα περιστατικά νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που τους αποδίδονται, «μείωσαν το κύρος και την αξιοπιστία των υπηρεσιών του Δημοσίου, καθώς εμφανίζονται μη δυνάμενες να διασφαλίσουν την ασφάλεια των συναλλαγών του».

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος είναι αντιμέτωπος με ποινή έως και 20 χρόνια ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η κατάθεση του εξαδέλφου του Νικόλαου Ζήγρα, ο οποίος είναι και ο μοναδικός από τους κατηγορούμενους που έχει παραδεχθεί την ενοχή του, ισχυριζόμενος ότι σε αυτή την ιστορία τον ενέπλεξε ο πρώην υπουργός.

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου