Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Ανέφικτη η μείωση του φόρου στο πετρέλαιο, λέει ο Στουρνάρας

Μη εφικτή, στην παρούσα φάση, είναι η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Ο υπουργός ανέφερε ότι «η μείωση των φόρων είναι επιθυμητή, αλλά στην παρούσα φάση δεν είναι εφικτή», αποδίδοντας τα «μεγάλα εμπόδια» για μια τέτοια κίνηση, στα έσοδα, τα οποία είναι «λίγο χειρότερα από τους στόχους».

Επισήμανε δε χαρακτηριστικά, ότι «κάθε απόκλιση έχει κόστος, για κάθε μέτρο μείωσης φόρων θα πρέπει να πάρουμε κάποιο άλλο ισοδύναμο μέτρο. Έχουμε δρόμο ακόμη, γιατί πρέπει να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα σε ετήσια βάση».


Όσον αφορά στο θέμα της μείωσης του ΦΠΑ 23% στην εστίαση, ο κ. Στουρνάρας είπε πως θα συζητηθεί με την τρόικα τον Ιούνιο, «εφόσον είμαστε εντός στόχων στα έσοδα».

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup, τη Δευτέρα, θα ζητήσει την εκταμίευση και της δόσης του δεύτερου τριμήνου, ύψους 3,2 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, είπε πως θα είναι «ευχής έργον» η έγκριση διπλής δόσης για την χώρα μας, ωστόσο, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την τελική έκβαση καθώς θα μπορούσε να υπάρξει άρνηση από κάποια χώρα και τελικά να μην προχωρήσει η υπόθεση.

«Το Eurogroup δεν σταματά να μας εκπλήσσει, αλλά δεν γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι αντιδράσεις άλλων κρατών- μελών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάντως, ακόμη και στην περίπτωση της έγκρισης της «διπλής δόσης», το πιθανότερο είναι να αποδεσμευτούν σταδιακά τα ποσά, ανάλογα με την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα.

Τέλος, ερωτηθείς για την εξόφληση των «ακούρευτων» ελληνικών ομολόγων, ύψους 5,6 δισ. ευρώ, που κατέχει η ΕΚΤ και λήγουν στις 20 Μαΐου, ο υπουργός δήλωσε ότι «υπάρχουν τρόποι να καλυφθούν» και επανέλαβε ότι, ανεξάρτητα με την έγκριση ή μη της «διπλής δόσης», οι επικεφαλής της τρόικας θα επανέλθουν τον Ιούνιο για τον νέο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας.


ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου