Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία: Τι πρέπει να ξέρουμε

Από το oikologicarodiaka
Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία αποτελείται από κύματα που στην πλειονότητά τους είναι αόρατα. Από την ακτινοβολία αυτή, μόνο ένα μικρό τμήμα της μπορεί να εντοπισθεί από το ανθρώπινο μάτι και αποτελεί το ορατό φως που παράγει τα διάφορα χρώματα του ουράνιου τόξου. Η ακτινοβολία που μας περιβάλλει χωρίζεται σε δύο κατηγορίες:
•Την ιονίζουσα ακτινοβολία που περιλαμβάνει την κοσμική ακτινοβολία, τις ακτίνες Χ και τις ακτινοβολίες α, β και γ ραδιενεργού διάσπασης. Χαρακτηρίζεται με τον όρο «ιονίζουσα», διότι προκαλεί ιονισμό της ύλης, δηλαδή το φωτόνιό της διαθέτει τέτοια ενέργεια, ώστε μπορεί να εκδιώξει ένα ηλεκτρόνιο από ένα άτομο της ύλης. Η ακτινοβολία αυτή μπορεί να προκαλέσει άμεση βλάβη στη βιολογική ύλη και συγκεκριμένα στο DNA των κυττάρων.

• Τη μη-ιονίζουσα ακτινοβολία, που θα μας απασχολήσει σήμερα, και περιλαμβάνει:
.Ένας μέρος του υπεριώδους φάσματος
.Το ορατό φως
.Το υπέρυθρο φάσμα
.Πηγές μικροκυμάτων
.Πηγές ραδιοφωνικών σημάτων
.Εξαιρετικά χαμηλής συχνότητας πηγές ακτινοβολίας
.Ισχυρά σταθερά ηλεκτρικά ή μαγνητικά πεδία
Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία (ΗΜΠ), υπάρχουν παντού στο περιβάλλον μας και προέρχονται από φυσικές ή τεχνητές πηγές. Το γήινο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, το ηλιακό φως, οι κεραυνοί, ο χτύπος της καρδιάς, το ανθρώπινο νευρικό σύστημα αποτελούν φυσικές πηγές ηλεκτρομαγνητικών πεδίων. Στις τεχνητές πηγές περιλαμβάνονται οι οικιακές ηλεκτρικές συσκευές (ηλεκτρική σκούπα, φούρνος μικροκυμάτων, ψυγείο, τηλεόραση κλπ.), οι γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί, οι σταθμοί βάσης κινητής τηλεφωνίας, τα ραντάρ κλπ.
Αντιφατικά Συμπεράσματα
Τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια αύξηση της ανησυχίας του κόσμου για τις επιδράσεις της μη-ιονίζουσας ακτινοβολίας. Η ανησυχία αυτή επιτείνεται σε μερικές περιπτώσεις από αντιφατικές ειδήσεις και συμπεράσματα για την επικινδυνότητα αυτής της ακτινοβολίας. Για παράδειγμα, πρόσφατα ο συνήγορος του πολίτη καθόρισε τις ασφαλείς αποστάσεις που πρέπει να έχουν οι κεραίες από κατοικημένες περιοχές, σχολεία, νοσοκομεία κλπ. ορίζοντας ότι οι κεραίες θα πρέπει να απέχουν 300 μ. από κατοικημένες περιοχές, 500 μ. από σχολεία – νοσοκομεία κλπ, ενώ θα πρέπει οι κεραίες να απέχουν 300 μέτρα μεταξύ τους και ότι θα πρέπει να θεσπιστούν αυστηρότερα όρια για την επικινδυνότητα των ακτινοβολιών.
Κοσκινού: Κεραία δίπλα σε κατοικία
Βρεφονηπιακός Σταθμός σε απόσταση λίγων μέτρων από την κεραία της Cosmote στην Ιαλυσό.
Ρόδου – Λίνδου πάνω σε κατοικίες.
Από την άλλη πλευρά υπάρχουν ανακοινώσεις υπεύθυνων φορέων, όπως είναι το ΕΜΠ, το Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που είναι περισσότερο καθησυχαστικές.
To Εργαστήριο Ηλεκτρομαγνητικής Βιολογίας του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών σε επιστημονική ανακοίνωση που έχει ήδη δημοσιευθεί στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Reviews on Environmental Health (2010; 25: 307-317) επισημαίνει την ανάγκη μείωσης των ορίων έκθεσης στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Επτά ερευνητές από 5 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδος (Yuri Grigoriev, Olle Johansson, Lloyd Morgan, Elihu Richter, Cindy Sage Αδαμαντία Φραγκοπούλου, Λουκάς Μαργαρίτης), κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για επιτακτική ανάγκη μείωσης των ορίων έκθεσης στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, βάση τελευταίων αποτελεσμάτων επιστημονικών μελετών. Οι επιστήμονες συνιστούν συγκεκριμένα όρια έκθεσης για τις διάφορες συχνότητες του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος που χρησιμοποιεί η ασύρματη τεχνολογία, καθώς και για τα μαγνητικά πεδία υπερ-χαμηλών συχνοτήτων που δημιουργούνται από τη διανομή και κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.
Μετασχηματιστής σε πυκνοκατοικημένη περιοχή στην Ανάληψη
Η μελέτη διαπιστώνει πως η συνδυασμένη επίδραση των κινητών τηλεφώνων, των ασύρματων τηλεφώνων, των κεραιοσυστημάτων κινητής τηλεφωνίας, των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών εκπομπής, των συστημάτων WI-FI και blue toothασύρματης σύνδεσης στο διαδίκτυο, των συσκευών παρακολούθησης βρεφών και πληθώρας άλλων ασύρματων συσκευών, βάζουν δισεκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο σε καθημερινό κίνδυνο νευρολογικών και συμπεριφορικών επιπτώσεων μέχρι και κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου, νευρολογικές ασθένειες και αναπαραγωγικά και αναπτυξιακά προβλήματα.
Πυλώνες υψηλής τάσης στην περιοχή Ασγούρου.
Ακόμα πιο πρόσφατα (6 Μαίου 2011, έγγραφο 12608), το Συμβούλιο της Ευρώπης κατέληξε σε ψήφισμα το οποίο απευθύνει κάλεσμα σε όλες τις κυβερνήσεις να λάβουν «όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη μείωση της έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία» καθώς επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία συνδέεται με την αϋπνία, την κατάθλιψη, τον καρκίνο του εγκεφάλου και του δέρματος, την ανδρική στειρότητα και τη λευχαιμία. Παραδέχεται βέβαια στο ίδιο ψήφισμα ότι οι πραγματική επίδραση δεν έχει ακόμα πλήρως αποσαφηνιστεί και ένας αριθμός επιστημονικών αβεβαιοτήτων εξακολουθούν να υφίστανται.
Μόντε Σμίθ
Τα μέλη της επιτροπής του διεθνούς οργανισμού υπογραμμίζουν ότι οι αρχές δεν πρέπει να καθυστερήσουν στην απόφαση για απαγόρευση όπως έγινε και με την προστασία των πολιτών από το παθητικό κάπνισμα ή με την απομάκρυνση καρκινογόνων πλαστικών καθημερινής χρήσης. Προτείνουν επίσης τη ρύθμιση των συσκευών στα κατώτατα όρια εκπομπής ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων και ενίσχυση της έρευνας για την κατασκευή λιγότερων επικίνδυνων κεραιών και ασύρματων δικτύων.
Ρόδου – Λίνδου
Η εκδήλωση του Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου Μεσογείου
Σε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση στο ΕΒΕ Δωδεκανήσου το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου (ΑΠΜ), η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου φιλοξένησαν τον καθηγητή Δρ. Στέφανο Τσιτομενέα, αντιπρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών και
Προϊστάμενο του τμήματος Ηλεκτρονικής ΤΕΙ Πειραιά και τον δρ. Αντ. Βάκη, επίκουρο καθηγητή Νευροχειρουργικής Πανεπιστημίου Κρήτης οι οποίοι μίλησαν για το ίδιο θέμα. Στην παρουσίαση του αλλά και σε ερωτήσεις που του θέσαμε ο κ. Τσιτομενέας επιμένει ότι αποτελεσματική και αξιόπιστη μέτρηση της μη-ιονίζουσας ακτινοβολίας (ηλεκτρικά δίκτυα, κινητή τηλεφωνία, ασύρματα τηλέφωνα, Wi-Fi κλπ), μπορεί να γίνει μόνο από επιστήμονες ή μηχανικούς που έχουν ειδίκευση στην ηλεκτρονική ή/και στην ραδιοηλεκτρολογία, οι οποίοι όμως πρέπει να χρησιμοποιούν και τα κατάλληλα μετρητικά όργανα ενώ απορρίπτει την τεχνοφοβική προσέγγιση του θέματος. Επισημαίνει ότι ανεξάρτητη μέτρηση σημαίνει τεκμηριωμένη ουδετερότητα, δηλαδή ανεξαρτησία από συμφέροντα, αλλά και από εμμονές, όπως η κινδυνολογία.
Κοσκινού – Παλιά Λατομεία. Μήπως δεν έπρεπε να δοθούν άδειες οικοδομής τόσο κοντά στην κεραία;
Ο κ. Τσιτομενέας θεωρεί ότι πρέπει να γίνεται πάντα εφαρμογή των κανόνων των Φυσικών Επιστημών (ακτινοπροστασία και συνετή αποφυγή) όπως ακριβώς τηρούνται υποχρεωτικά στον ιατρικό τομέα, εδώ και πολλές δεκαετίες. Για τη χωροθέτηση των πηγών μη-ιονίζουσας ακτινοβολίας ο καθηγητής τονίζει ότι η ακτινοπροστασία πρέπει να περιλαμβάνει την αιτιολόγηση, την οριοθέτηση και την βελτιστοποίηση ως τις μόνες λύσεις.
Άγιοι Απόστολοι: Σπίτια γύρω από την κεραία.
Επισημαίνει από την άλλη πλευρά ότι η διαφάνεια και η κατάλληλη πληροφόρηση από ειδικούς επιστήμονες είναι το προαπαιτούμενο για οποιοδήποτε εξορθολογισμό της ανάπτυξης πηγών ακτινοβολίας σε οποιαδήποτε περιοχή. Επίσης αναφέρει ότι το πλέον άμεσο μέτρο είναι η προσφυγή των τοπικών αρχών στους ειδικούς επιστήμονες ή/και φορείς (πχ Ένωση Ελλήνων Φυσικών) για συμβουλές, προτάσεις και κατάλληλες δράσεις.
Ρόδου – Λίνδου: Άλλη μια κεραία σε μικρή απόσταση από την προηγούμενη.
Σχολιάζοντας γενικότερα τα θέματα της πληροφόρησης για τις δραστηριότητες διαχείρισης των επιδράσεων από τις ακτινοβολίες, ο κ. Τσιτομενέας λέει ότι έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει μεγάλη αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα, όταν εμπλακούν και ειδικοί επιστήμονες που δημοσιεύουν ερευνητικά αποτελέσματα με εγκυρότητα και ανεξαρτησία, οι οποίοι μπορούν να συμβουλεύσουν την πολιτεία και να ενημερώσουν κατάλληλα τους ενδιαφερόμενους (πληθυσμός, χρήστες, περίοικοι, παιδιά, γονείς κλπ), τόσο για τις μετρήσεις και τις εκτιμήσεις τους, όσο και για τις βιολογικές ή για τις λειτουργικές επιδράσεις που είναι εξίσου σημαντικές και για τις οποίες η πολιτεία και ο πληθυσμός έχουν ελάχιστη πληροφόρηση.
Με τον τρόπο αυτό θα περιοριστεί και η τεχνοφοβία στον πληθυσμό που έχει πάντοτε αρνητικά αποτελέσματα και προκαλείται από τους λίγους ειδικούς που ελέγχονται από συμφέροντα ή που δογματίζουν αυθαίρετα και από τους πολλούς «ειδικούς» ή ημιμαθείς που αγνοούν πολλά στοιχεία ή γενικεύουν χωρίς επιστημοσύνη, βλάπτοντας πολύ περισσότερο την κοινωνία από τις όποιες πραγματικές επιπτώσεις μπορεί να επιφέρουν οι ακτινοβολίες στην υγεία και στο περιβάλλον.
Καλλιθέα: Κάτω τα σπίτια, δίπλα το ξενοδοχείο
Από την πλευρά του ο Δρ. Αντ. Βάκης στη δικιά του παρουσίαση για τη χρήση του κινητού τηλεφώνου προτείνει:
.Όχι χρήση πάνω από ένα λεπτό (1΄) συνεχώς
.Όχι χρήση από παιδιά
.Χρήση ειδικών συσκευών (hands-free κλπ) που μειώνουν την ακτινοβολία
.Όχι χρήση απευθείας στο αυτί
.Όχι χρήση στο αυτοκίνητο
.Όχι χρήση σε υπόγεια και όπου υπάρχει ασθενές σήμα
Η ακτινοβολία εξασθενεί καθώς αυξάνει η απόσταση από το αυτί μας.
Οι πιο συνηθισμένες πηγές
Οι πιο συνηθισμένες συσκευές, οι οποίες και βρίσκονται υπό διερεύνηση, σύμφωνα με τον κ. Βάκη είναι:
.Κινητά τηλέφωνα
.Ασύρματα τηλέφωνα
.Ασύρματα δίκτυα
.Συσκευές παρακολούθησης βρεφών
.Φούρνοι μικροκυμάτων
.Οθόνες
.Καλώδια υψηλής τάσης
.Ραδιόφωνα
.Τηλεοράσεις
.Επαγωγικές εστίες
.Μαγνητικοί τομογράφοι
Κοσκινού
Ροδίνι: Δίπλα στον υποσταθμό της ΔΕΗ.
Περιοχή Μήδια: Κεραίες κάθε τύπου.
Πυλώνες υψηλής τάσης δίπλα σε κατοικία στην περιοχή του Jumbo
Οι τρόποι ακτινοβολίας είναι δύο:
1. Με την εκπομπή ακτινοβολίας από την ίδια τη συσκευή και
2. Με την εκπομπή ακτινοβολίας από την κεραία του σταθμού που της την στέλνει.
Οι υπό δερεύνηση πιθανές προκαλούμενες νόσοι είναι:
.Λευχαιμία
.Αυτισμός
.Αλλεργίες
.Άνοιες
.Ακουστικό νευρίνωμα
.Μηνιγγίωμα
.Γλοίωμα
Ανάληψη. Κεραίες δορυφορικές, κινητής τηλεφωνίας και τηλεόρασης
Ο σκηνοθέτης Αλ. Λουϊζίδης έχει δημιουργήσει σχετικό βίντεο για λογαριασμό του Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου Μεσογείου το οποίο είχε λάβει και την έγκριση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για προβολή από 11η-01-2011 έως και την 28η-02-2011. Τα γενικότερα συμπεράσματα πάντως της ημερίδας ήταν:
• Δεν υπάρχουν ασφαλή όρια έκθεσης στην ακτινοβολία, υπάρχουν μόνο όρια αποδεκτού κινδύνου
• Οποιαδήποτε ακτινοβολία απαιτεί μέτρα ασφαλείας για μείωση της διακινδύνευσης. Η ασφάλεια και προστασία γίνεται με την αρχή της συνετής αποφυγής που υλοποιείται με την όσο το δυνατόν μικρότερη διάρκεια έκθεσης και με τη θέση μας σε μεγαλύτερη απόσταση από την πηγή της ακτινοβολίας.
• Δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί επαρκώς η επικινδυνότητα της μη ιονίζουσας ακτινοβολίας όσον αφορά τις βιολογικές επιδράσεις της. Η επιστημονική κοινότητα και οι πολίτες οφείλουν ωστόσο να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή και επιφυλακτικότητα απέναντι στις τεχνολογίες που συνδέονται με εκπομπές μη ιονίζουσας ακτινοβολίας, δεδομένου ότι η εμπορία αυτής της τεχνολογίας αποφέρει τεράστια κέρδη σε κάποιους και η αποσιώπηση των ενδεχομένων κινδύνων από την χρήση της τα κάνει ακόμα μεγαλύτερα.
• Πιθανές προκαλούμενες νόσοι από τη μη ιονίζουσα Η/Μ ακτινοβολία, που είναι υπό διερεύνηση: η λευχαιμία, ο αυτισμός, αλλεργίες και διάφοροι όγκοι (καλοήθεις ή κακοήθεις)
Καλλιθέα. Κεραία κινητής τηλεφωνίας
• Σε ό,τι αφορά τα κινητά οι συστάσεις είναι:
α. Η συνδιάλεξη με κινητό ή ασύρματο τηλέφωνο να είναι σύντομη (0,5-1 λεπτό) και να ακολουθεί 5λεπτη αναμονή για να ηρεμήσουν τα κύτταρα που εκτέθηκαν
β. Για μεγαλύτερη διάρκεια και απ’ όλα τα παιδιά (τα οποία καλό είναι να αποφεύγουν τη χρήση του) να χρησιμοποιείται ανοικτή συνομιλία ή hands free με το τηλέφωνο σε απόσταση 0,5-1 μέτρο
γ. Να αποφεύγεται η χρήση τους σε κλειστούς χώρους και ειδικά σε ανελκυστήρες, αυτοκίνητα, σκάφη κλπ
Να σημειωθεί ότι η όλη εκστρατεία του ΑΠΜ έφερε την αντίδραση της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) η οποία με ανακοίνωση του διευθυντή της κου. Στεφανόπουλου στην 1/1/2011 επιχειρεί να αναστρέψει την αρνητική εικόνα που δημιουργείται για τις εταιρείες αυτές και να αντικρούσει τα επιχειρήματα του ΑΠΜ.
Μοντε Σμιθ: Μέσα στο στρατόπεδο, αλλά δίπλα στα σπίτια
Η κατάσταση στη Ρόδο
Η κατάσταση στο νησί μας είναι αρκετά ομιχλώδης, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, αφού κανείς δεν έχει μια πλήρη εικόνα τουλάχιστον για τις πηγές ακτινοβολίας σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους. Όλοι βέβαια βλέπουμε τα ραντάρ προσγείωσης αεροσκαφών και κάποιες κεραίες κινητής τηλεφωνίας καθώς και τους πυλώνες ψηλής τάσης που μεταφέρουν το ηλεκτρικό ρεύμα. Όμως δεν είναι μόνο αυτά που βλέπουμε.
Ανάληψη, πυλώνες υψηλής τάσης σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια. Είναι ή όχι επικίνδυνοι;
Δάσος κεραιών στην οδό Ρόδου – Λίνδου στο ύψος της ΚΑΙΡ
Σούρουπο στο ραντάρ του αεροδρομίου πάνω από το Παραδείσι
Μόνο μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας πριν από 4 χρόνια είχε 37 κεραίες ή σταθμούς βάσης όπως πιο σωστά ονομάζονται. Μπορούμε λοιπόν με ασφάλεια να υποθέσουμε ότι σήμερα με την ανάπτυξη του δικτύου από τις 3 εταιρείες οι σταθμοί αυτοί πρέπει να είναι πάνω από 120. Μάλιστα μερικές εταιρείες χρησιμοποιούν την προνομιακή τους θέση στο χώρο των τηλεπικοινωνιών για να εγκαθιστούν σταθμούς κυριολεκτικά όπου θέλουν ενώ υπάρχουν υπόνοιες για συναλλαγές και κάτω από το τραπέζι όταν τα άλλα μέσα δεν αποδίδουν.
Βραβείο καμουφλάζ
Παλιά Πόλη, Ρολόι. Δυστυχώς στην κορυφή του βρίσκεται κεραία κινητής τηλεφωνίας. Υπάρχει άδεια και ποιος την έδωσε;
Κάλυψη, Απόκρυψη, Παραλλαγή της κεραίας
Πολλές από αυτές τις κεραίες βρίσκονται κυριολεκτικά δίπλα μας χωρίς πολλές να μπορούμε να τις εντοπίσουμε αφού είναι πολύ καλά καμουφλαρισμένες όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες μας. Αυτό σημαίνει όμως ότι βρίσκονται και σε σημεία που δεν πρέπει όπως παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, σχολεία, νοσοκομεία κλπ.
Χωρίς Λόγια
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος υπάρχει για αυτούς που είναι μέσα στο λοβό ακτινοβολίας και σε συγκεκριμένες αποστάσεις από το σταθμό βάσης. Φυσικά εάν δεν ξέρουμε που είναι οι σταθμοί βάσης δηλαδή οι κεραίες δεν είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε και το λοβό ακτινοβολίας άρα και να μην επιτρέψουμε την ανθρώπινη παρουσία μέσα σε αυτόν. Για το χρήστη επίσης είναι σημαντικό να είναι μακριά από τη συσκευή που χρησιμοποιεί και που είναι ταυτόχρονα και πομπός αλλά και δέκτης.
Η ακτινοβολία εξασθενεί καθώς απομακρυνόμαστε από την κεραία του σταθμού βάσης και εφόσον είμαστε έξω από το λοβό ακτινοβολίας.
Το ερώτημα που σαφώς μπαίνει είναι γιατί κρύβονται επιμελώς οι κεραίες αφού οι εταιρείες ισχυρίζονται ότι είναι ακίνδυνες και ότι τηρούνται όλοι οι περιβαλλοντικοί όροι σύμφωνα και με τις δηλώσεις του κ. Στεφανόπουλου. Άνθρωποι που γνωρίζουν πάντως ισχυρίζονται ότι υπήρξαν στο παρελθόν περιπτώσεις όπου οι εταιρείες κατέβασαν τους διακόπτες σε κάποιες κεραίες την ημέρα που πραγματοποιούνταν μετρήσεις της ακτινοβολίας.
Πυλώνες υψηλής τάσης και ραντάρ
Ανάληψη
Ανάληψη. Τα σπίτια κάτω από τον πυλώνα
Υποσταθμός ΔΕΗ Ροδίνι. Άραγε θα λογοδοτήσουν αυτοί που έδωσαν την άδεια οικοδομής;
Μεγάλο είναι και το πρόβλημα των πυλώνων υψηλής τάσης της ΔΕΗ. Όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες μας αυτές είναι κυριολεκτικά πάνω από τα κεφάλια των κατοίκων σε πολλές περιοχές του νησιού. Το ερώτημα είναι ποιος έδωσε άδεια οικοδομής σε αυτά τα κτήρια ή, εάν τα κτήρια προϋπήρχαν, ποιος επέτρεψε στους πυλώνες να εγκατασταθούν. Σε κάθε περίπτωση οι κάτοικοι που βρίσκονται σε μικρή απόσταση φαίνεται να είναι σε μεγάλο κίνδυνο ενώ το μεγαλύτερο κίνδυνο σύμφωνα με μελέτες στην Βρετανία και την Αμερική φαίνεται να τον αντιμετωπίζουν τα πιο μικρά παιδιά που κινδυνεύουν από λευχαιμία.
Ανάληψη, μεσαία τάση;
Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και για την περιοχή μας και πρέπει φυσικά και η πολιτεία αλλά και οι επιστημονικοί φορείς όπως το ΤΕΕ να πάρουν θέση για ποιον ακριβώς λόγο επετράπη είτε η οικοδόμηση κατοικιών σε αυτές τις περιοχές είτε η εγκατάσταση των πυλώνων.
Το ραντάρ πάνω από το Παραδείσι με κεραίες κινητής τηλεφωνίας
Το ραντάρ στην περιοχή του αεροδρομίου επίσης προκαλεί ανησυχίες στην τοπική κοινωνία παρά τις διαβεβαιώσεις της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Το ραντάρ αυτό είναι πολύ κοντά σε τέσσερεις κοινότητες (Δαματριά, Παραδείσι, Κρεμαστή και Μαριτσά) προκαλώντας εύλογες ανησυχίες. Οι τεχνικοί πάντως επισημαίνουν ότι η όποια ακτινοβολία του ραντάρ κατευθύνεται προς τα πάνω με τους κατοίκους να επηρεάζονται από τις απώλειες αυτής της ακτινοβολίας.
Μερικές προτάσεις της στήλης
Επειδή όλες αυτές οι μορφές ακτινοβολίας επιδρούν στην ανθρώπινη υγεία αθροιστικά θα πρέπει λοιπόν να τις εξετάζουμε με τον ίδιο τρόπο και όχι την κάθε μία ξεχωριστά. Οι προτάσεις της στήλης μας είναι:
1. Αξιόπιστες, ανεξάρτητες μετρήσεις από ιδρύματα με κύρος και από επιστήμονες που έχουν τη γνώση αλλά και τα εργαλεία να τις κάνουν
2. Οι μετρήσεις αυτές να επιβαρύνουν οικονομικά αυτούς που εγκαθιστούν τους σταθμούς ή τις πηγές ακτινοβολίας ενδεχομένως μέσα από ένα ειδικό τέλος.
3. Υποχρεωτική καταγραφή όλων των πηγών ακτινοβολίας και διαφάνεια στην ανάπτυξη και διαχείρισή τους, όπου και να βρίσκονται αυτές
4. Τοποθέτηση ή μετακίνηση όλων των κεραιών σε σημεία που θα υποδειχθούν από ειδικούς και που πιθανόν να είναι όσο πιο μακριά από κατοικημένες περιοχές
5. Ενημερωτικές εκστρατείες από τις αρχές για την επίδραση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ιδιαίτερα στα παιδιά.
Είναι γεγονός ότι όλες αυτές οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι πλέον μέρος της ζωής μας και δύσκολα μπορούμε να τις αποφύγουμε. Επιπλέον οι μικρότεροι σε ηλικία είναι επιρρεπείς τόσο στη διαφήμιση όσο και στη πίεση των ομηλίκων τους και επομένως είναι πολύ δύσκολο ακόμα και για τους γονείς ή τους δασκάλους τους να βάλουν φραγμούς. Όμως θα πρέπει να λαμβάνονται, στο μέτρο του δυνατού, όλα εκείνα τα μέτρα που θα τις καθιστούν λιγότερο επικίνδυνες για το γενικό πληθυσμό αλλά και ιδιαίτερα μέτρα και πολιτικές για τις ευπαθείς ομάδες όπως είναι τα παιδιά που πρέπει και να προστατεύσουμε περισσότερο.
 Πηγές:
• Πρόγραμμα Ερμής http://hermes.physics.auth.gr/gr/main
• Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου http://www.manw.org/html/
• Στ. Τσιτομενέας, εισήγηση στην ημερίδα του Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου
• Αντ. Βάκης, εισήγηση στην ημερίδα του Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου
http://www.physics4u.gr/
• Εφημερίδα Ροδιακή http://www.rodiaki.gr
http://users.sch.gr/xtsamis/OkosmosMas/Aktinovolies/Aktinovolies.htm
http://www.tvxs.gr
http://www.telegraph.co.uk/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου