Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Ψάχνει αναχώματα στην πτώση το ΧΑ

Ισχυρούς κραδασμούς στο ελληνικό Χρηματιστήριο προκαλεί η ομοβροντία αρνητικών εξελίξεων στο εσωτερικό τα τελευταία 24ωρα. Από την υποβάθμιση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς μέχρι την εκλογολογία με φόντο το λουκέτο της ΕΡΤ και το ναυάγιο της ΔΕΠΑ, οι εξελίξεις είναι τέτοιες που επιβαρύνουν σημαντικά το επενδυτικό κλίμα, αυξάνουν το ρίσκο και γίνονται αφορμές να απομακρυνθούν με βίαιο τρόπο επενδυτικά κεφάλαια.

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας βίωσε μια εξαιρετικά απότομη υποχώρηση το προηγούμενο τριήμερο με σωρευτικές απώλειες 12% και πλέον βρίσκεται στο «σημείο μηδέν», με τον Γενικό Δείκτη να έχει χάσει τη στήριξη του κινητού μέσου όρου 200 ημερών και σήμερα να ξεκινά τη συνεδρίαση κάτω και από την ανοδική γραμμή τάσης που συνόδευσε μέχρι σήμερα την άνοδο από τα χαμηλά των 471 μονάδων.

 
Αν και τεχνικά μια ανοδική αντίδραση λόγω των υπερπωλημένων συνθηκών είναι αρκετά πιθανή, το κλίμα δεν είναι αρωγός, αφού και διεθνώς σήμερα στα χρηματιστήρια καταγράφεται αναταραχή, με τον Ιαπωνικό δείκτη Nikkei να κλείνει με μεγάλες απώλειες τις ευρωπαϊκές αγορές να υποχωρούν πάνω από 1%.
 
Στο Χ.Α οι πωλητές έχουν το πάνω χέρι από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, οδηγώντας σε απώλειες ως και 1% τον Γενικό Δείκτη που υποχώρησε  κάτω και από τις 860 μονάδες για να περιορίσει στη συνέχεια δραστικά την πτώση του επανερχόμενος προσωρινά σε οριακά θετικό πρόσημο προς τις 870 μονάδες. Ανοδικά επιχειρούν να διαφοροποιηθούν μόνο οι τραπεζικές μετοχές, με την Εθνική να καταγράφει κέρδη μέχρι 3% στο άνοιγμα προεξοφλώντας την επιτυχή ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου. Σε θετικό πρόσημο κινούνται τόσο η Alpha Bank (+2%)  όσο και η Πειραιώς, ενώ αντίθετα πιέζονται χαμηλότερα το  warrant (έως και 7,4% χαμηλότερα) όσο  και το δικαίωμα της Πειραιώς που εμφανίζει πολύ μεγάλη διακύμανση άνω του 50% στη σημερινή συνεδρίαση (0,013 έως 0,006 ευρώ).
   
Στον αντίποδα διατηρούνται οι πιέσεις στη μετοχή του ΟΤΕ που βρέθηκε να χάνει πάνω από 3% στα πρώτα λεπτά των συναλλαγών, πιέζεται ως και 2-3% χαμηλότερα η ΔΕΗ στα 6,3 ευρώ, ενώ απώλειες πάνω από 1% καταγράφουν ο ΟΠΑΠ, η EYΔΑΠ, η Ιntralot, η Μοτορ Οιλ, ο Μυτιληναίος κα.

Με κέρδη από τον FTSE 25 που έκανε σήμερα χαμηλό στις 290 μονάδες, η μετοχή της Folli Follie, η ΕΧΑΕ, η Τέρνα Ενεργειακή, τα ΕΛΠΕ και η MIG, ενώ καθοριστική για τη συνέχεια θα είναι η συμπεριφορά της Coca Cola EEE που τις τελευταίες ημέρες έχει συμβάλει με τη σημαντική υποχώρησή της στη βουτιά του Γενικού Δείκτη.
 
Εμφανής η αδυναμία αντίδρασης προς το παρόν για τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη MID Cap να έχει χάσει τη στήριξη των 1.108 μονάδων. Ανοδικά επιχειρεί να κινηθούν μετά από τα μπαράζ των πιέσεων στις προηγούμενες συνεδριάσεις η μετοχή της Fourlis, της Intracom και της Σίδενορ που θα δώσουν τον τόνο για τη συνέχεια.
  
Συνολικά στην αγορά η σχέση ανοδικών – καθοδικών τίτλων είναι ισορροπημένη  όσο ο Γενικός Δείκτης κινείται με μικρές διακυμάνσεις γύρω από το χθεσινό του κλείσιμο, με 26 μετοχές να κερδίζουν έδαφος έναντι άλλων 28 που υποχωρούν. Οι συναλλαγές στα 6 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης με τον ΟΤΕ, την Εθνική, τη ΔΕΗ και την Alpha να παρουσιάζουν τον υψηλότερο τζίρο.

ΠΗΓΗ capital.gr


GD 859.430-0.88%
ΟΓΚΟΣ: € 37,236,038.158

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου