Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Τα “Ja” και τα “Νein” του Σόιμπλε στην Ελλάδα

-Αυστηρές προϋποθέσεις για νέα βοήθεια στην Ελλάδα-Mε έδρα το Λουξεμβούργο και έλληνα διοικητή το αναπτυξιακό ταμείο-Μη ζητάτε κούρεμα, δεν είναι προς όφελός σας-Το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων έληξε με τη συμφωνία του Λονδίνου-Παράθυρο για το κατοχικό δάνειο
Τελικά ο Σόιμπλε έφερε δώρα στους Έλληνες κατά την διάρκεια της ολιγόωρης επίσκεψης του στην Αθήνα ;


Η απάντηση είναι πως όχι. Παρά το γεγονός ότι είχαν δημιουργηθεί κάποιες προσδοκίες περί του αντιθέτου εν τούτοις η αλήθεια είναι ότι η επίσκεψη του γερμανού πανίσχυρου υπουργού της Μέρκελ δεν προσέφερε και παρά πολλά πράγματα στην Ελλάδα. Η μόνιμη επωδός του ήταν «προσαρμογή , προσαρμογή προσαρμογή» και βλέπουμε. Μόνο κάτι αόριστα πράγματα είπε για το κατοχικό δάνειο ότι πρέπει να διαχωριστεί από τις αποζημιώσεις και «κατά τη διάρκεια του 2014, μετά το πρώτο εξάμηνο και προς το τέλος του έτους, και εφόσον έχει επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα τότε θα πρέπει ενδεχομένως να συζητήσουμε για νέα μέτρα» εννοώντας τις νέες παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να απαιτηθούν για το χρέος.

Μάλιστα δεν έδωσε ούτε «ένα χαμόγελο» στους έλληνες δημοσιογράφους που παρακολουθήσαν τις δυο συνεντεύξεις τύπου που έδωσε. Ας δούμε όμως αναλυτικά τι προσέφερε η επίσκεψη Σόιμπλε:


Αναπτυξιακό Ταμείο

Υπογραφή του μνημονίου για τη δημιουργία Αναπτυξιακού Επενδυτικού Ταμείου με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη Ο κ. Σόιμπλε ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα συμβάλλει με 100 εκατ. ευρώ από την KfW το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο που θα σχηματισθεί για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Από την πλευρά του ο κ Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο νέο αναπτυξιακό ταμείο και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα πεισθούν και οι Έλληνες επενδυτές να γίνουν εταίροι τους. Πρόσθεσε όμως ότι εν μέρει καλύπτει το τεράστιο χρηματοδοτικό κενό 15 - 18 δισ. ευρώ. Με τη δημιουργία του Ταμείου η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της δυσκολίας άντλησης κεφαλαίων για τους τομείς της οικονομίας που έχουν το απαιτούμενο ειδικό βάρος και μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Το Ταμείο θα λειτουργεί σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και ένας από τους βασικούς του σκοπούς, θα πρέπει να είναι η κερδοφορία και η παραγωγή αποδόσεων στους μετόχους του.

Η σύσταση του Ταμείου, η έδρα του οποίου θα είναι στο Λουξεμβούργο, αναμένεται να πραγματοποιηθεί έως το τέλος του χρόνου. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη διοίκηση της γερμανικής KfW τα ηνία του θα αναλάβει κατά πάσα πιθανότητα Έλληνας καθώς -όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε- "πρέπει να ξέρει την ελληνική πραγματικότητα".

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου θα αποτελείται από όσους το χρηματοδοτήσουν (μέχρι στιγμής το ελληνικό δημόσιο με 150 εκατ. ευρώ -με συμβολή από τα κοινοτικά ταμεία ύψους 200 εκατ. ευρώ-και η KfW με 100 εκατ. ευρώ). Μάλιστα οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι αναμένεται να συμμετάσχει με ποσό 50 εκατ. ευρώ και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Παράλληλα, προσθέτουν ότι διεξάγονται συζητήσεις με τραπεζικούς φορείς από την Ιταλία, αλλά και με Έλληνες επενδυτές.



Τα βασικά σημεία του μνημονίου περιλαμβάνουν τα εξής:


-Το Ταμείο θα συσταθεί με τεχνική βοήθεια και υποστήριξη από την KfW και άλλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Θα διοικείται από επαγγελματικό μάνατζμεντ, ανεξάρτητο από κυβερνητικές επιρροές, με σεβασμό στις αρχές της διεθνούς νομοθεσίας και των βέλτιστων πρακτικών αναφορικά με την ανάληψη ρίσκου.

-Το ελληνικό Δημόσιο σκοπεύει να συνεισφέρει στο Ταμείο 350 εκατ. ευρώ, από τα οποία 200 εκατ. θα προέρχονται από το ΕΣΠΑ και 150 εκατ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η KfW αντίστοιχα δηλώνει έτοιμη να υποστηρίξει την πρωτοβουλία και να εξετάσει, σε συμφωνία με τη γερμανική κυβέρνηση, επένδυση ύψους έως 100 εκατ. ευρώ στο Ταμείο. Η ελληνική κυβέρνηση θα αναζητήσει επίσης πρόσθετα κεφάλαια από διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και ιδιώτες επενδυτές.

-Το Ταμείο δεν θα είναι τράπεζα αλλά θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τις τράπεζες.

Η KfW τονίζει επίσης ότι αναγνωρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης και των Ελλήνων πολιτών για τη μείωση των ελλειμμάτων και την εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών που αποσκοπούν στην ανάπτυξη και την απασχόληση και δηλώνει, εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης, τη δέσμευσή της να υποστηρίξει τη χώρα μας τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διμερές επίπεδο.


Κατοχικο Δάνειο και Αποζημιώσεις

Ερωτηθείς για το θέμα του κατοχικού δανείου ο γερμανός πολιτικός απάντησε ότι : «εμείς οι Γερμανοί γνωρίζουμε ότι φέρουμε συνεχιζόμενη ευθύνη για την μεγαλύτερη κρίση που πέρασε η ευρωπαϊκή ιστορία με την δικτατορία των Ναζί του Χίτλερ». Είπε ότι «πράγματι πρέπει να δούμε τι ακριβώς έγινε στην Ελλάδα και να επεξεργαστούμε αυτή την περίοδο. Όμως αυτό είναι εντελώς ξεχωριστό θέμα από αυτό των γερμανικών επανορθώσεων αυτό ρυθμίστηκε στη συμφωνία του Λονδίνου» αποκλείοντας έτσι το θέμα επανορθώσεων.  Προφανώς η απάντηση δόθηκε για καθαρά διπλωματικούς λόγους.



Ανοικτός σε νέα βοήθεια άλλα με αυστηρούς όρους
«Μπορούμε να συζητήσουμε για πιθανή βοήθεια και πρόσθετα μέτρα στήριξης υπέρ της Ελλάδας, εάν φυσικά η Αθήνα μέχρι το 2014 έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της και έχει επιτύχει την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος», είναι το μήνυμα του Βερολίνου προς την Αθήνα μέσω του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας χαιρέτισε την επίσκεψη Σόιμπλε, με τον οποίο - όπως είπε - είχαν «σημαντικές συζητήσεις, όπου εθίγησαν όλα τα θέματα, όπως το πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα τόσο στο διαρθρωτικό όσο και στο δημοσιονομικό τομέα».

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου