Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Τον Οκτώβριο επιστρέφει στο ΧΑΚ η νέα Τράπεζα Κύπρου

Λευκωσία: Την εκτίμηση ότι τον ερχόμενο Οκτώβριο θα είναι δυνατό να αρχίσει η διαπραγμάτευση των μετοχών της νέας Τράπεζας Κύπρου, εξέφρασε η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου.

Σε δηλώσεις, ύστερα από συνάντηση με κλιμάκιο της Τρόικας στο Γραφείο Προγραμματισμού, η κ. Καλογήρου είπε ότι με την Τρόικα υπήρξε ανταλλαγή απόψεων "για τους εποπτευόμενους της Επιτροπής και τις επιπτώσεις που είχαν ή έχουν να αντιμετωπίσουν", ενώ με τη σειρά της, η Επιτροπή ανέλυσε τους τρόπους επηρεασμού του κυπριακού χρηματιστηρίου.

Σύμφωνα με την κ. Καλογήρου, η Τρόικα ανέφερε ότι "έχει δημιουργηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια Επιτροπή η οποία θα προσπαθήσει να βοηθήσει έτσι ώστε να ανακτηθεί η αξιοπιστία προς την κυπριακή οικονομία, η οποία έχει πληγεί μετά τις εξελίξεις στο Γιουρογκρούπ".

Σε παρατήρηση ότι η ΚΕΠΕΥ αναφέρουν πως αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας και ερωτηθείσα αν υπάρχει περιθώριο άρσης των περιοριστικών μέτρων, η κ. Καλογήρου είπε ότι με την Τρόικα συζήτησαν τον επηρεασμό του χρηματιστηρίου, ιδιαίτερα με την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, και "μας έχουν πει ότι σιγά - σιγά θα αρθούν οι περιορισμοί όταν και εφόσον θα μπορέσει να γίνει αυτό".

Πρόσθεσε ότι το χρηματιστήριο έχει επηρεαστεί και από το γεγονός ότι "έχουν φύγει από αυτό και οι δύο μεγάλες τράπεζες, οι οποίες ήταν το 80% της χρηματιστηριακής αξίας" του ΧΑΚ.

Κληθείσα να πει πότε θα επιστρέψει η Τράπεζα Κύπρου στο χρηματιστήριο, η κ. Καλογήρου, αφού σημείωσε ότι αυτό είναι "ένα μεγάλο ερωτηματικό", είπε ότι "αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόθεση να ανασταλεί περαιτέρω η διαπραγμάτευση των τίτλων της Τράπεζας, μέχρις ότου κατατεθεί στην Επιτροπή, Ενημερωτικό Δελτίο με τις νέες μετοχές, με νέα δεδομένα και νέοι λογαριασμοί".

"Νομίζω ότι περίπου Οκτώβρη θα είναι η περίοδος που δύναται να γίνει αυτό", πρόσθεσε.

Κληθείσα να πει αν μετά το διαχωρισμό που θα γίνει στην Τράπεζα Κύπρου, θα υπάρχουν δύο εταιρείες στο χρηματιστήριο, η κ. Καλογήρου είπε ότι το Ενημερωτικό Δελτίο θα πρέπει να αναφέρει "ρητά ποια εταιρεία θα παραμείνει στο χρηματιστήριο" και "αν θα είναι αυτή που έχει την άδεια" για τραπεζικές εργασίες.

"Και εμείς αναμένουμε τις εξελίξεις", κατέληξε στις δηλώσεις της.

Πηγή: philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου