Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

6.500 ετων παλιό κρασί ανακαλύφθηκε στην ανατολική Μακεδονία(Βίντεο)

Στον προϊστορικό οικισμό Μεγάλο Λιθάρι ή Ντικιλί Τας(“όρθια πέτρα”, στα τουρκικά) ανακαλύφθηκαν τα παλαιότερα δείγματα οίνου που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη. Τα δείγματα που χρονολογούνται από το 4200 π.Χ. και να αντιστρέψει τα υπάρχοντα δεδομένα σχετικά με τον τρόπο ζωής κατά τη διάρκεια της Νεολιθικής περιόδου.

Οι ανασκαφές στο Ντικιλί Τας

Το προϊστορικό οικισμό Ντικιλί Τας βρίσκεται νοτιοανατολικά της Δράμας, στην Ανατολική Μακεδονία, Ελλάδα. Απέχει περίπου 2 χλμ. από τα ερείπια της αρχαίας πόλης των Φιλίππων και μέσα στα όρια της σύγχρονης πόλης των Κρηνίδων (Δήμος Καβάλας).

«Είναι μια εντυπωσιακή και σημαντική ανακάλυψη", ο αρχαιολόγος της 17ης Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και συν-διευθυντής των ανασκαφών στο Ντικιλί Τας Δήμητρα Μαλαμίδου είπε dimokratianews.gr. Εξήγησε ότι, "Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν σε ένα σπίτι στον αρχαιολογικό χώρο, που ονομάζεται Σπίτι 1, οι ποσότητες των ανθρακούχων ρόγας που είχαν πιεστεί ανακαλύφθηκαν σε γλάστρες, γεγονός που αποδεικνύει την εξαγωγή του χυμού από τα σταφύλια."



















 
 
" Μέχρι στιγμής, γνωρίζαμε ότι οι άνθρωποι έπιναν κρασί στην Εποχή του Χαλκού (από τον 12ο αιώνα π.Χ. πλέον), αλλά τώρα μαθαίνουμε ότι η διαδικασία οινοποίησης ήταν γνωστή πολύ πριν από την ηλικία αυτή, από το 4200 π.Χ., "δήλωσε Μαλαμίδου.

















 
 Με βάση τα νέα ευρήματα εμφανίζονται νέα δεδομένα σχετικά με την κατανάλωση του κρασιού, καθώς και τις κοινωνικές ομάδες της Νεολιθικής περιόδου.





















 
 Κάντε κλικ εδώ για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον προϊστορικό οικισμό του Ντικιλί Τας


Το Kavalapress στα γραφεία της ΙΗ” Εφορείας Αρχαιοτήτων την αρχαιολόγο και υπεύθυνη των ανασκαφών στην περιοχή του Ντικιλί-Τας, Δήμητρα Μαλαμίδου, σε μια προσπάθεια να μάθει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για τις έρευνες στην περιοχή, το πώς αυτές προχωράνε -παρά την οικονομική κρίση και την συνεχή αναζήτηση χορηγών ακόμα και από το εξωτερικό, όπως το National Geographic Society- και τους στόχους που έχουν τεθεί για το άμεσο μέλλον.
ΠΗΓΗ erevnw    ΚΑΙ   kavalapress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου