Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Σταματούν το «αντάρτικο» για το φόρο ακινήτων οι βουλευτές ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

«Το νέο σχέδιο οδηγεί σε ένα ριζικά αναμορφωμένο και πιο δίκαιο σύστημα φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας», επισημαίνουν οι βουλευτές της ΝΔ - «Όπως μας τα παρουσίασαν, αλλάζουν όλα τα δεδομένα προς το καλύτερο» δηλώνει χαρακτηριστικά βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, που είχε «σύρει το χορό» των αντιδράσεων απέναντι στο αρχικό σχέδιο Στουρνάρα.«Όπως μας τα παρουσίασαν, αλλάζουν όλα τα δεδομένα προς το καλύτερο, αλλά περιμένουμε να αποτυπωθούν και στο χαρτί, για να είμαστε βέβαιοι»!


Με τη φράση αυτή, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, εξ εκείνων που έσυραν το χορό των αντιδράσεων απέναντι στο αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, περιγράφει τη νέα κατάσταση, που διαμορφώνεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος, μετά τις αλλαγές που συμφώνησαν παρασκηνιακά από χθες, Τετάρτη, το Μέγαρο Μαξίμου και η Χαριλάου Τρικούπη -σε μυστική συνάντηση συνεργατών των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου.

Η φράση αυτή αποτυπώνει μάλιστα το κλίμα που επικράτησε στη συνεδρίαση του κοινοβουλευτικού τομέα εργασίας του ΠΑΣΟΚ, όπου παρουσιάστηκαν οι νέες, βελτιωμένες ρυθμίσεις.

Οι βουλευτές έδειξαν ικανοποιημένοι από τη μείωση του συνολικού στόχου για φόρους ακινήτων από το αρχικό 2,9 δισ. ευρώ στο ποσό των 2,5 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, ικανοποίηση υπήρξε για τη σημαντική ελάφρυνση των αγροτών και γενικά της περιφέρειας, που επιτεύχθηκε με την επιβάρυνση όσων έχουν ακίνητα αξίας άνω των 300.000 ευρώ, προς τους οποίους κατευθύνεται πλέον το κύριο βάρος της φορολόγησης.

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε χωρίς ιδιαίτερες ενστάσεις, παρά μόνο για την ακρίβεια του νέου σχεδίου.

«Συμφωνούμε, αρκεί να είναι όλα όσα λέμε τώρα και στο τελικό κείμενο» ήταν η σχετική αποστροφή πολλών βουλευτών, δηλωτική της επιφύλαξης, που υπάρχει ακόμη στις τάξεις της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, για τις πραγματικές διαθέσεις του οικονομικού επιτελείου.

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, με τις αλλαγές επιτυγχάνεται η δικαιότερη κατανομή των βαρών και η με προοδευτικό τρόπο φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Εξαλείφονται ή αμβλύνονται, επίσης, αδικίες σε κατηγορίες όπως τα οικόπεδα εντός σχεδίου και οι αγροτικές εγκαταστάσεις.

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια για επιπλέον αλλαγές στο μέλλον. Ακόμη, τονίζουν ότι μετά την επεξεργασία της νομοτεχνικής διατύπωσης του σχεδίου αυτού και των παραδειγμάτων που θα αποδεικνύουν τις αλλαγές που επιτεύχθηκαν, καθώς και των προβλεπομένων απαλλαγών και μειώσεων, όπως έχει προταθεί (αύξηση των εισοδηματικών κ.λπ. κριτηρίων για τις εκπτώσεις, απομειώσεις και απαλλαγές), θα δοθεί η δυνατότητα της τελικής τοποθέτησης.

Στη Χαριλάου Τρικούπη σημειώνουν πως το ΠΑΣΟΚ θα συμβάλλει κατά τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου και κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία και με επιμέρους βελτιώσεις, που θα προτείνει, ώστε ο νέος φόρος να καλύψει τις ανειλημμένες υποχρεώσεις της χώρας, συνεκτιμώντας τις επιπτώσεις της ύφεσης στις αξίες και τα εισοδήματα και να είναι δικαιότερος σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα (άθροισμα ΦΑΠ + ΕΤΑΚ).  


Βουλευτές ΝΔ: Πιο δίκαιος, αντικειμενικός και ρεαλιστικός ο νέος φόρος ακινήτων

Το δικό τους μερίδιο στην αναμόρφωση του σχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για τον φόρο ακίνητης περιουσίας διεκδικούν οι βουλευτές της ΝΔ οι οποίοι την προηγούμενη περίοδο ασκούσαν σκληρή κριτική για τις προωθούμενες διατάξεις με αποκορύφωμα την επεισοδιακή συνεδρίαση 80 βουλευτών με τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα.

Οι ριζικές αλλαγές όμως τις οποίες φαίνεται ότι πραγματοποιεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών κάμπτει τις όποιες διαφωνίες.

Ειδικότερα, οι «γαλάζιοι» βουλευτές μέσω του γραμματέα τους Θανάση Μπούρα ανακοινώνουν ότι «οι βουλευτές της ΝΔ που είναι μέλη της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων σε διευρυμένη συνεδρίαση συζήτησαν σήμερα τη νέα πρόταση για το φόρο ακινήτων.

Από την συζήτηση προέκυψε ότι το νέο σχέδιο ενσωματώνει τη συντριπτική πλειονότητα των προτάσεων που υπέβαλλαν οι βουλευτές της ΝΔ και οδηγεί σε ένα ριζικά αναμορφωμένο σύστημα φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. Ένα σύστημα πιο δίκαιο, πιο αντικειμενικό, πιο αναλογικό, πιο προοδευτικό και πιο ρεαλιστικό. Οι βουλευτές της ΝΔ θα συνεχίσουν να συμμετέχουν ουσιαστικά στην περαιτέρω επεξεργασία και ολοκλήρωση του σχεδίου νόμου».

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου