Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Εντόπισαν γονίδιο του εμφράγματος

Τα άτομα που φέρουν τη μετάλλαξη αντιμετωπίζουν 15% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακό επεισόδιο
Ένα γονίδιο το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος ανακαλύφθηκε από γερμανούς ερευνητές. Επιστήμονες από το Γερμανικό Καρδιολογικό Κέντρο του Μονάχου εκτιμούν ότι τα άτομα που φέρουν το συγκεκριμένο γονίδιο αντιμετωπίζουν 15% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακό επεισόδιο σε σύγκριση με όσα δεν το φέρουν. Όπως μάλιστα λένε οι ερευνητές, ποσοστό μεγαλύτερο του 50% του πληθυσμού φέρει το «επίμαχο» γονίδιο.
Το 64% έφερε το επίμαχο γονίδιο
Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ειδικοί μελέτησαν 30.000 άτομα και είδαν ότι το 64% του δείγματος έφερε το γονίδιο, σύμφωνα με τη γερμανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα The Local.
Ο καθηγητής Χέριμπερτ Σούνκερτ εξήγησε πως τα άτομα με τη συγκεκριμένη γενετική μετάλλαξη έχουν πιο «κολλώδη» αιμοπετάλια τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου. Και αυτό διότι τα αιμοπετάλια που… κολλούν ευκολότερα μεταξύ τους οδηγούν σε αύξηση της πηκτικότητας του αίματος και σε μεγαλύτερο κίνδυνο δημιουργίας θρόμβου.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «Nature» θα διευκολύνουν τους γιατρούς ώστε να βλέπουν ποιοι ασθενείς τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακό επεισόδιο και να τους υποβάλλουν εγκαίρως στις κατάλληλες θεραπείες. Εργάζονται παράλληλα στην ανάπτυξη ενός τεστ που θα επιτρέπει στους ειδικούς να επιβεβαιώνουν αν κάποιος φέρει ή όχι τη μετάλλαξη.
Το «ιαπωνικό» γονίδιο της καρδιακής προσβολής
Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επιστήμονες υποστηρίζουν ότι εντόπισαν κάποιο γονίδιο που αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος. Το 2004 ιάπωνες ερευνητές ανακάλυψαν μια μετάλλαξη σε ένα γονίδιο-«κλειδί» η οποία εμφανίζεται συχνότερα στα άτομα που έχουν υποστεί καρδιακό επεισόδιο σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.
Όπως είχαν αναφέρει οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Φυσικής και Χημικής Έρευνας στο Τόκιο επικεφαλής των οποίων ήταν ο δρ Τοσιχίρο Τανάκα, η μετάλλαξη που εντόπισαν αυξάνει τις φλεγμονές των αρτηριών που τροφοδοτούν την καρδιά με αίμα.
Τα αποτελέσματα προέκυψαν μετά από ανάλυση δειγμάτων DNA που ανήκαν σε περισσότερους από 2.600 ιάπωνες ασθενείς που είχαν υποστεί καρδιακό επεισόδιο. Οι ερευνητές συνέκριναν αυτά τα γενετικά δείγματα με 2.500 αντίστοιχα δείγματα DNA που είχαν ληφθεί από τον γενικό πληθυσμό.
Όπως φάνηκε, οι εμφραγματίες αντιμετώπιζαν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να φέρουν μια συγκεκριμένη μετάλλαξη στο γονίδιο που κωδικοποιεί για την παραγωγή της πρωτεΐνης γαλεκτίνης-2. Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη προσδένεται σε ένα μόριο που «πυροδοτεί» φλεγμονές και το οποίο εκλύεται όταν μια στεφανιαία αρτηρία υφίσταται ρήξη.
tovima

ΠΗΓΗ pentapostagma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου