Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Spiegel: Τα Σκόπια είναι η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα του κιτς (Εικόνες)

Η αποθέωση του κιτς!!! Προσπαθώντας να αποδείξουν το "μεγαλείο της σκοπιανής φυλής" αντιγράφουν κακόγουστα, αρχαία ελληνικά αριστουργήματα.
Το Spiegel κάνει αναφορά στα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που έχουν δαπανηθεί για την «άστοχη» δημιουργία αγαλμάτων, μετατρέποντας την πρωτεύουσα σε έναν νεο-μπαρόκ αρχιτεκτονικό εφιάλτη και αφήνει σαφείς υπόνοιες για την «φίμωση» των μέσων μαζικής ενημέρωσης.Το γιγάντιο άγαλμα του Εφιππου Πολεμιστή είναι φθηνή απομίμηση τύπου... Λας Βέγκας Με ένα άκρως ειρωνικό δημοσίευμα το γερμανικό περιοδικό Spiegel, προκαλεί και πάλι – αυτή τη φορά βάζοντας στο στόχαστρο τα Σκόπια.
Το περιοδικό χαρακτηρίζει την πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ ως την «ευρωπαϊκή πρωτεύουσα του κιτς», κάνει αναφορά στα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που έχουν δαπανηθεί για την «άστοχη» δημιουργία αγαλμάτων, ενώ αφήνει σαφείς υπόνοιες ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν έχουν την ελευθερία να αναφερθούν κατά της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα το δημοσίευμα αναφέρει «Πίδακες νερού εκτοξεύονται στον αέρα μπροστά από τους πολεμιστές: κόκκινες, κίτρινες, μπλε, μωβ. Οι οκτώ μπρούτζινοι πολεμιστές ατενίζουν μέσα από τα νερά του σιντριβανιού, ενώ από πάνω τους ψηλά βρίσκεται το χρυσό άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που κραδαίνει ένα σπαθί προς τον ουρανό, ενώ οι μελωδίες του Βάγκνερ και του Τσαϊκόφσκι ακούγονται από τα ηχεία», σημειώνει το ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού προσθέτοντας πως «τα Σκόπια έχουν ένα καινούριο αξιοθέατο: τον ύψους 30 μέτρων «Εφιππο Πολεμιστή» στην Πλατεία Μακεδονίας, μια κεντρική πλατεία της πόλης. Το άγαλμα κόστισε 10,5 εκατομμύρια ευρώ και είναι τόσο αυθεντικό όσο και η απομίμηση του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας στο Λας Βέγκας».
«Στην άλλη πλευρά του ποταμού Βαρδάρη, κοντά στην είσοδο της παλιάς πόλης, ένα άγαλμα του βασιλιά Φίλιππου του Β' -πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου- υψώνει την κολοσσιαία γροθιά του στον ουρανό, ενώ μπρούτζινα αγάλματα αλόγων ξεπηδούν από το παραδίπλα σιντριβάνι», σχολιάζει το Spiegel.
Φυσικά, τα τοπικά Μέσα είναι προσεκτικά στη περιγραφή των νέων αυτών κιτς κατασκευών, αφού, όπως γράφει το άρθρο, «η πολλή κριτική μπορεί να σου κοστίσει την δουλειά σου. Το VMRO έχει εδώ και πολλά χρόνια τον έλεγχο των ΜΜΕ», δηλώνει στο Spiegel ένας δημοσιογράφος που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος.
«Η περίπτωση του Τομισλάβ Κεζαρόφσκι αποτελεί την πιο τρανή απόδειξη γι' αυτό. Ο δημοσιογράφος καταδικάστηκε σε 4.5 χρόνια φυλάκισης γιατί αποκάλυψε σύμφωνα με το κατηγορητήριο την ταυτότητα ενός μάρτυρα σε υπόθεση δολοφονίας το 2008 -μια κατηγορία που σύμφωνα με ανεξάρτητους παρατηρητές θεωρήθηκε απόπειρα να φιμωθεί η δημοσιογραφική κριτική απέναντι στην κυβέρνηση», αναφέρεται στο δημοσίευμα, το οποίο υπενθυμίζει πως όλα αυτά συμβαίνουν μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα φτώχειας, ανεργίας κι οικονομικής αστάθειας. Δείτε τη κακογουστιά σε όλο της το μεγαλείο!!!













ΠΗΓΗ thecuriosityofcat

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου