Ενδεικτικό της δύσκολης συγκυρίας είναι ότι το κλιμάκιο δεν θα έλθει στην χώρα μας τη Δευτέρα, καθώς, όπως είπε ο κ. Πολ Τόμσεν στον κ. Γιάννη Στουρνάρα στην τελευταία τηλεδιάσκεψη, «δεν θα υπάρξει συμφωνία και θα είναι ίσως προτιμότερο να μην καταγραφεί το αδιέξοδο πριν από το Eurogroup».
Χαρακτηριστική της έντασης που επικρατεί ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι και η δήλωση εκπροσώπων της Τρόικας που φέρονται να είπαν στον Στουρνάρα: «Αν θέλετε να κάνετε κοινωνική πολιτική, βρείτε καταλύματα σε όσους χάσουν τα σπίτια τους».
Θεωρείται πλέον αδύνατο να κλείσει η συζήτηση πριν από τις 9 Δεκεμβρίου. Ο χρόνος όμως πιέζει καθώς υπάρχει η παραίνεση Μέρκελ να μην βαρύνεται η Ελλάδα όταν θα αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ. Ο πρωθυπουργός θέλει να έχει υπάρξει συμφωνία πριν από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 19 Δεκεμβρίου. Στο πλαίσιο αυτό καταβάλλεται προσπάθεια ώστε ολοκληρωθούν οι συζητήσεις μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και να επισφραγιστεί η συμφωνία από έκτακτο Eurogroup στις 15-16 Δεκεμβρίου. Κυβερνητικό στέλεχος περιγράφει το σημείο στο οποίο βρίσκεται η κατάσταση: «Υπάρχει διαφωνία στο θέμα των πλειστηριασμών, στις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και στο θέμα της Αμυντικής Βιομηχανίας. Αντίθετα είμαστε εγγύτερα στο δημοσιονομικό αλλά συνεχίζεται η διαπραγμάτευση. Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσουμε αλλά σε κάθε περίπτωση χωρίς τις υπερβολές της Τρόικας».
Το πιο δύσκολο θέμα είναι το θέμα των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία θέμα στο οποίο η Τρόικα ζητά στην ουσία πλήρη απελευθέρωση. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να το δεχθεί για τρεις ουσιαστικούς λόγους:
-Υπάρχει δέσμευση τόσο του πρωθυπουργού όσο και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι θα προστατευθούν οι φτωχοί πολίτες που έχουν πληγεί από την κρίση
-Μία τέτοια ρύθμιση για πλήρη απελευθέρωση δεν θα περάσει από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ όπως επισήμανε ο κ. Στουρνάρας στο κλιμάκιο της Τρόικας. «Αν φέρουμε τέτοιο νομοσχέδιο δεν θα ψηφιστεί» είπε ο υπουργός Οικονομικών.
-Στην απίθανη περίπτωση που περάσει από την Βουλή τέτοιο νομοσχέδιο θεωρείται ότι θα είναι η υπογραφή της πράξης ευθανασίας της κυβέρνησης αφού οι αντιδράσεις στους επόμενους μήνες από την κοινωνία και τον πολιτικό κόσμος θα είναι τέτοιες που δεν θα μπορεί να διασωθεί στις ευρωεκλογές η κυβέρνηση.
Κάθετα αντίθετος με τις απαιτήσεις της Τρόικας είναι ο κ. Βαγγέλης Βενιζέλος ο οποίος στην τελευταία του συνάντηση με τον κ. Σαμαρά είπε σε έντονο ύφος: «Αυτά που ζητάνε είναι απίστευτα δεν με ενδιαφέρει ας μην ξανάρθουν κι ας φύγουν οριστικά απ την χώρα».
Η γραμμή του Μαξίμου πάντως όπως και του υπουργείου Οικονομικών είναι πιο διαλλακτική. Θεωρούν ότι υπάρχουν ουσιαστικοί λόγοι για να υπάρξει κάποιου είδους απελευθέρωση για εκείνους που ενώ έχουν την δυνατότητα εκμεταλλεύονται την συνολική απαγόρευση που υπάρχει τώρα και αρνούνται να πληρώσουν.
Σύμφωνα με την ίδια θέση λελογισμένη και περιορισμένη άρση απαγόρευσης θα βοηθήσει τις τράπεζες και θα δώσει ζωή στην παγωμένη αγορά ακινήτων.
Εκτός από το θέμα των πλειστηριασμών κάθετη είναι η διαφωνία του ΠΑΣΟΚ και για το θέμα των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα που ζητά η Τρόικα. Αλλά και στο θέμα της Αμυντικής Βιομηχανίας η κυβέρνηση απορρίπτει το κλείσιμο που ζητά η Τρόικα και επιμένει στην δική της θέση για εξυγίανση εν λειτουργία.
ΠΗΓΗ protothema
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου