Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου 2013

Ο δήμαρχος του Λονδίνου ξεστόμισε τη σκληρή και ωμή αλήθεια για την παγκόσμια οικονομία

Οι ταξικές-οικονομικές ανισότητες έχουν γίνει «καυτό» θέμα τον τελευταίο καιρό, με τον Πάπα Φραγκίσκο να αποτελεί την πρώτη υψηλού προφίλ προσωπικότητα που έθιξε το ζήτημα ανοικτά, δημιουργώντας ένα είδος μόδας.
Χθες το βράδυ, ωστόσο, άλλο ένα «βαρύ» όνομα εξέφρασε τη γνώμη του, πολύ διαφορετική από εκείνη του ηγέτη της Καθολικής Εκκλησίας.
Ο λόγος για τον δεξιό, συντηρητικό δήμαρχο του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον ο οποίος δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Κέντρο Πολιτικών Μελετών (γνωστή νεοφιλελεύθερη δεξαμενή σκέψης) της βρετανικής πρωτεύουσας ότι η οικονομική ανισότητα είναι καλό πράγμα και ότι μερικοί άνθρωποι πολύ απλά δεν είναι αρκετά ευφυείς και ικανοί να πετύχουν.
Το συνέδριο έφερε τον κραυγαλέο τίτλο: «Τι θα έκανε η Μάργκαρετ Θάτσερ σήμερα;», αλλά τελικά η προσωπικότητα εκείνη που κατάφερε να προσελκύσει τα φώτα πάνω της ήταν ο Μπόρις Τζόνσον και όχι η άλλοτε «σιδηρά κυρία».
Τα λεγόμενά του ήταν κατά λέξη τα εξής:
"Είτε σας αρέσει είτε όχι, η οικονομία της ελεύθερης αγοράς είναι η μόνη βιώσιμη. Η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία αυξανόμενα ανυπόμονη και παγκοσμιοποιημένη οικονομία, στην οποία ο ανταγωνισμός γίνεται ολοένα σκληρότερος.
Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει την σκληρότητα αυτού του ανταγωνισμού ή την ανισότητα που αναπόφευκτα επιτείνει...
Δεν πιστεύω ότι μπορεί ποτέ να υπάρξει οικονομική ισότητα. Στην πραγματικότητα, θα έλεγα ότι κάποιου είδους ανισότητα είναι απολύτως αναγκαία για τη διατήρηση ενός κλίματος φθόνου, το οποίο ωθεί και παροτρύνει τους ανθρώπους στην απληστία που αποτελεί ένα πολύτιμο κίνητρο για την οικονομική ανάπτυξη".

iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου