Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Πρωτοφανές: «Ντελίβερι» φαρμάκων από ταχυδρόμους!

Πρωτοφανές: «Ντελίβερι» φαρμάκων από ταχυδρόμους!
Εναρμονισμένη με τη διαλυτική πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της δημόσιας υγείας είναι η πρωτοφανής απόφαση του προέδρου των ΕΛΤΑ, κ. Κωστή Μελαχροινού, να διακινούν φάρμακα οι ταχυδρόμοι από το τέλος Ιανουαρίου.

Η «νέα υπηρεσία» θα εφαρμοστεί αρχικά στην Αττική και θα επεκταθεί στη συνέχεια και στην επαρχία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΕΛΤΑ, οι πολίτες θα παραδίδουν στον ταχυδρόμο την ιατρική συνταγή, εκείνος θα την εκτελεί στο φαρμακείο, θα παραδίδει τα φάρμακα στον πολίτη και τα χρήματα θα εισπράττονται με αντικαταβολή. Φυσικά, η υπηρεσία δεν θα είναι δωρεάν, αντίθετα θα κοστίζει 3 ευρώ στον ασθενή. Επίσης, υπάρχει πρόβλεψη να δημιουργηθεί ειδικό τηλεφωνικό κέντρο.

Μπορεί ο πρόεδρος των ΕΛΤΑ να βλέπει τη διακίνηση φαρμάκων ως έναν τρόπο για να αυξηθούν τα έσοδα των Ελληνικών Ταχυδρομείων, που κατέγραψαν ζημιές 5-6 εκατομμυρίων ευρώ το 2013, ωστόσο φαίνεται να αγνοεί τους κινδύνους που μπορεί να εγκυμονεί μια τέτοια εξέλιξη για τη δημόσια υγεία.
Όπως προειδοποιεί ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, ο οποίος αντέδρασε άμεσα με ανακοίνωσή του, το φάρμακο είναι ένα ιδιαίτερο προϊόν, η αποθήκευση και η διακίνηση του οποίου προϋποθέτει συγκεκριμένες συνθήκες και ο νομοθέτης έχει ορίσει ότι γίνεται δια χειρός φαρμακοποιού, για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Επομένως, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εντάσσεται σε υπηρεσίες ντελίβερι «εν είδει τροφίμων, απορρυπαντικών ή επιστολών».
Η ανήκουστη απόφαση των ΕΛΤΑ δεν θα μπορούσε να «περπατήσει», εάν δεν βρισκόταν σε εξέλιξη η αποδιοργάνωση της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την έλλειψη κοινωνικής πρόνοιας. Σήμερα όμως όλο και περισσότεροι Έλληνες, ιδίως στην επαρχία, αντιμετωπίζουν προβλήματα απρόσκοπτης πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες.
elta
Στην ταλαιπωρία των ασθενών συνέβαλε η απόφαση του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την οποία φάρμακα συγκεκριμένων παθήσεων συνταγογραφούνται πλέον μόνο από γιατρούς των αντίστοιχων ειδικοτήτων. Για παράδειγμα, φάρμακο θυρεοειδούς μπορεί να συνταγογραφεί μόνο ενδοκρινολόγος και όχι παθολόγος. Έτσι οι ασθενείς απομακρυσμένων περιοχών ή νησιών του Αιγαίου, όπου δεν υπάρχουν όλες οι ειδικότητες, είναι αναγκασμένοι να μεταβαίνουν συχνά στα πλησιέστερα αστικά κέντρα για να «γράψουν» τα φάρμακά τους.
Τη λογική, λοιπόν, της υποκατάστασης υπηρεσιών από αναρμόδιους φορείς και με επιπλέον επιβάρυνση των ασθενών φαίνεται πως βλέπουν στην κυβέρνηση ως «λύση» για τα τεράστια κενά που δημιουργούν στη δημόσια υγεία.
Τόσο στην περίπτωση διακίνησης φαρμάκων μέσω ΕΛΤΑ όσο και μέσω ΚΤΕΛ (όπως ακούστηκε τις τελευταίες ημέρες), ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι οι συνθήκες μεταφοράς ευαίσθητων φαρμάκων θα είναι οι κατάλληλες, ώστε να μην υποστεί κάποια αλλοίωση το σκεύασμα που πιθανά θα έχει αρνητικές συνέπειες για τον ασθενή;
Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, αλλά και την ελληνική νομοθεσία, η χορήγηση των φαρμάκων πρέπει να γίνεται από τους φαρμακοποιούς, για να προστατεύεται η δημόσια υγεία. Επίσης, για τη χορήγηση του κατάλληλου για κάθε περίπτωση φαρμάκου είναι αναντικατάστατη η προσωπική επαφή του ασθενούς, πρώτα και κύρια με τον θεράποντα ιατρό, ο οποίος γνωρίζει το ιατρικό ιστορικό και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιστατικού, επαφή η οποία συνεχίζεται και στον πάγκο του φαρμακείου.
Πώς ο φαρμακοποιός θα δώσει το κατάλληλο σκεύασμα σε έναν ταχυδρόμο που εκτελεί συνταγή άλλου, η οποία αναγράφει μόνο τη δραστική ουσία σε συνδυασμό με τους περιορισμούς που θέτουν και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα;
Η δημόσια υγεία δεν μπορεί να εξαρτάται από «ευφυολογίες» τεχνοκρατών χωρίς κοινωνική ευαισθησία και επιστημονική κατάρτιση, όπως σημειώνουν και οι φαρμακοποιοί στην ανακοίνωσή τους. Εμείς θα προσθέταμε ότι επιτέλους θα πρέπει να σταματήσουν οι λογιστικές πολιτικές στον τομέα του φαρμάκου και να τεθούν ποιοτικά όρια προς όφελος των ασθενών.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου