Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή Τσίπρας: Αδιανόητο να μετακινηθείς στην ΤτΕ - Στουρνάρας: Δεν με αφορούν τα σενάρια

Τσίπρας: «Οδηγός διαπλοκής» η κατάσταση, προανήγγειλε αναζήτηση ποινικών ευθυνών για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών - Στουρνάρας: «Επί των ημερών μας ξεκίνησε η κάθαρση. Δεν θα χαριστούμε σε κανένα».Σφοδρή σύγκρουση μεταξύ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για τις εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα εξελίχθηκε στην Βουλή.


Ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε την κινηματογραφική ταινία «Οδηγός διαπλοκής» και  μίλησε για τριπολικό σύστημα διαπλοκής στην χώρα μας αποτελούμενο απο: πολιτικό σύστημα, τραπεζικό κατεστημένο και επιχειρηματικούς ομίλους που συνδέονται με ΜΜΕ. Απευθυνόμενος δε προς τον κ. Στουρνάρα του διεμήνυσε ότι θα αναζητηθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες για τον τρόπο που γίνεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και σε πρόσφατα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο κ. Στουρνάρας θα αναλάβει την διοίκηση της ΤτΕ κατι που είπε ότι είναι «αδιανόητο» καθώς «δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση και παραβιάζει την ετυμηγορία του λαού».

Από την πλευρά του ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι  «επι των ημερών της παρούσας κυβέρνησης ξεκίνησε μια διαδικασία κάθαρσης άνευ προηγουμένου. Δεν θα χαριστούμε σε κανένα. Για κανένα δεν προβλέπεται ασυλία». Κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα  ότι βάζει  «πάνω από την σταθερότητα το δικό σας συμφέρον.. Δεν μπορώ να σας καταλογίσω μόνο αφέλεια όταν ακυρώνετε την προσπάθεια ανασυγκρότησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος με την περίπτωση του ΤΤ… Δεν μαθαίνετε από τα λάθη σας και καταστροφολογείτε… Υπόσχεστε τα πάντα αλλά δεν έχετε σχέδιο για το που θα βρείτε τα λεφτά» ενώ στο ερώτημα «ποιος θα αναλάβει την ευθύνη» απάντησε «Την ευθύνη για την έξοδο από την κρίση έχουν αναλάβει οι υπεύθυνες δυνάμεις και εσείς και το κόμμα σας δεν συγκαταλέγονται σε αυτά».

Πιο αναλυτικά, ο κ. Τσίπρας μίλησε για «πραγματική τραγωδία που βιώνει η χώρα προκειμένου να σωθούν οι τράπεζες». Απευθυνόμενος  και απευθυνόμενος στον υπουργό είπε «δεν ξέρω αν είστε λάτρης του σινεμά. Σε λίγο καιρό θα δοθούν τα όσκαρ και ένα από τα φαβορι είναι η ταινία «Οδηγός διαπλοκής»» και πρόσθεσε «στην Ελλάδα το σύστημα διαφθοράς είναι τροπολικό και αποτελείται από: Το διεφθαρμένο σύστημα πολιτικής - 2ος συνοδηγός οι τράπεζες που έδιναν δάνεια δίχως εγγυήσεις - και 3ος οι επιχειρηματικοί όμιλοι που συνδέονται με ΜΜΕ που λάμβαναν τα δάνεια».

Χαρακτήρισε την υπόθεση του ΤΤ ως «κορυφή του παγόβουνου» εξηγώντας ότι  «τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι ο κανόνας καθώς ανέρχονται σε 80 δις ευρώ…  το 20-33% του συνόλου των δανείων» ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να τα ελέγξει.

Αναφέρθηκε σε δάνεια ύψους 240 εκατ. ευρώ που έχουν λάβει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από την ΑτΕ καθώς επίσης και σε περιπτώσεις κατά΄τις οποίες «ΜΜΕ και επιχειρηματικοί όμιλοι με ζημιές εκατ. ευρώ συνεχίζουν να δανειοδοτούνται τη στιγμή που καμία υγιής παραγωγική επιχείρηση δεν έχει πρόσβαση σε δανεισμό. Ποιος θα πληρώσει την ζημιά;». Είπε «Μαθαίνουμε ότι σχεδιάζετε να φέρετε άμεσα νομοσχέδιο που θα αφορά την αλλαγή των όρων που είχαν συμφωνηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για την ανάκτηση των μετοχών σε τιμές εξευτελιστικές και κάτω από τις τρέχουσες. Πχ για τη Eurobank το ελληνικό δημόσιο έχει δώσει 10,5 δις ευρώ. Η αρχική τιμή μετοχής ήταν 1,54 ευρώ μετά τον διαχωρισμό 1,27 ευρώ και σήμερα 0.49 ευρώ και μαθαίνουμε για προσφορά 0,2 ευρώ δηλαδή 6 φορές κάτω. Με δυο λόγια ο ιδιώτης με 2,5 δις θα πάρει τις μετοχές πίσω όταν το ελληνικό δημόσιο έχει σπαταλήσει για τις ίδιες μετοχές 10,5 δις ευρώ. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε δώσει 40 δις ευρώ από τα 50 δις ευρώ και εσείς να σκέπτεστε να αλλάξετε το νόμο και να πάτε σε διαδικασία για συντόμευση αγοράς από ιδιώτες που θα επιφέρει έσοδα 15 δις ευρώ. Θα έχουμε ζημιά 25 δις ευρώ. Εχετε καταλάβει τι σημαίνει αυτό; Ποιος θα αναλάβει την πολιτική και ποινική ευθύνη; Συζητάμε την υπόθεση των υποβρυχίων με ζημιά 2,5 δις ευρω εδώ όμως έχουμε 10πλάσια».

“Forget it Giannis”

Εκτός αυτών ο κ. Τσίπρας ζήτησε εξηγήσεις για το δημοσίευμα της Μοντ σύμφωνα με το οποίο το ΔΝΤ ήταν διατεθειμένο να διαπραγματευτεί κούρεμα του ελληνικού δημοσίου, όμως το απέκλεισε ο κ. Β. Σόιμπλε. «θέλω εξηγήσεις» ανέφερε «για το αν είναι αληθές ότι μετά τις εκλογές 2012 το ΔΝΤ σας πλησίασε και σας έιπε «μην διαπραγματευτείτε εσείς θα το κάνουμε εμείς» για κούρεμα του χρέους. Τι κάνατε;  Ο κ. Σόιμπλε  είπε «Forget it Giannis»…».

«Επόμενος Πρόεδρος Δημοκρατίας από Βουλή με πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ»

Υποστήριξε ότι αν και η κυβέρνηση «βρίσκεται σε αποδρομή εσείς επιθυμείτε να δεσμεύσετε και τις επόμενες κυβερνήσεις που θα επιλέξει ο λαός. Διαβάζω δημοσιεύματα ότι επιθυμείτε να καταλάβετε τη θέση διοικητή της ΤτΕ. Αδιανόητο εκ μέρους του κ. Σαμαρά ο οποίος σύμφωνα με δημοσκοπήσεις είναι  πίσω και θα χάσει. Ας σταματήσουν τα παιχνιδάκια … τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα τον εκλέξει Βουλή με πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ».

«Αυτή η επιλογή είναι έξω από κάθε λογική δημοκρατικής μετάβασης, δεν μπορεί να ληφθεί μία τέτοια απόφαση χωρίς τη συναίνεση του κόμματος που θα είναι σε λίγο στην κυβέρνηση και αυτό οφείλετε όλοι να το σεβαστείτε» είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στον κ. Τσίπρα, ο Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ότι «εγώ δεν είπα τίποτα γι' αυτό το θέμα, έχω πολύ δουλειά, αν θέλετε να λάβετε μέρος στα σενάρια... δικό σας θέμα, δεν με αφορά.»

Από την πλευρά του ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι «Επι των ημερών παρούσας κυβέρνησης ξεκίνησε διαδικασία κάθαρσης άνευ προηγουμένου. Δεν θα χαριστούμε σε κανένα και ασυλία δεν προβλέπεται για κανένα» ενώ πρόσθεσε ότι από το 2009 εως σήμερα έχουν γίνει 160 έλεγχοι αναφορικά με τραπεζικά προϊόντα και άλλοι 100 για υποθέσεις που σχετίζονται με ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Αναφερόμενος σε πρόωρες εκλογές κάλεσε τον κ. Τσίπρα να «μην βιάζεται. Η κυβέρνηση έχει πολύ δρόμο μπροστά της». Σημείωσε ότι το 2012 η χώρα πλήρωσε 12 δις ευρώ σε τόκους και το 2013 6 δις ευρώ εξηγώντας ότι «αυτό επιτεύχθηκε με διαπραγμάτευση».

Εμφανίστηκε απαισιόδοξος για νέο κούρεμα του χρέους λόγω των Συνταγματικών περιορισμών των εταίρων ενώ για την επικείμενη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είπε «την μείωση και ελάφρυνση του χρέους την κάνουμε με διαπραγμάτευση και όχι με απειλές που μας θέτουν εκτός ευρώ. Τα επιτόκια μειώθηκαν και τα τοκοχρεολύσια πήγαν  πισω 10 χρόνια και θα τα πάμε πιο πίσω όταν ξεκινήσει η συζήτηση».


Επιτέθηκε τέλος στον κ. Τσίπρα λέγοντας «Βάζετε πάνω από όλα μικροπολιτικά οφέλη… βάζετε πάνω από την σταθερότητα το δικό σας συμφέρον» και πρόσθεσε «Δεν μπορώ να σας καταλογίσω μόνο αφέλεια όταν ακυρώνετε την προσπάθεια ανασυγκρότησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος με την περίπτωση του ΤΤ… Δεν μαθαίνετε από τα λάθη σας και καταστροφολογείτε και δεν προτείνετε τίποτα. Η πολιτική μας μειώνει το χρέος και τους φόρους για τον λαό. Εσείς τι προτείνετε; Ποια η διαπραγμάτευσή σας; Υπόσχεστε τα πάντα αλλά δεν έχετε σχέδιο για το που θα βρείτε τα λεφτά».

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου