Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Μερική αποκατάσταση της... τάξης στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Της Έφης Γκικοπούλου
Από το capital.gr

Αν και μετά τις 14.30 ο Γενικός Δείκτης εξανέμισε μεγάλος μέρος των ενδοσυνεδριακών του κερδών, λίγο πριν το κλείσιμο οι αγοραστές επανήλθαν και η αγορά έκλεισε λίγο χαμηλότερα των 1.230 μονάδων με τη συναλλακτική δραστηριότητα πιο ενισχυμένη σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

Σίγουρα κάποιος θα περίμενε μεγαλύτερο ανοδικό ξέσπασμα μετά της τελευταίες πιέσεις, αλλά το γεγονός ότι η αγορά «άκουσε» μερικά από τα θετικά νέα δίνει κάποιες ελπίδες συνέχειας της ανόδου. 


Πέρα από το χέρι βοηθείας που πρόσφεραν πάλι οι ξένοι οίκοι όπου γίνεται μια προσπάθεια να κρατήσουν το ενδιαφέρον ζωντανό, ιδιαίτερα για τις ελληνικές τράπεζες, σημαντική στήριξη πρόσφερε και η δραστηριότητα στον κλάδο των εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Για ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες στη χώρα κάνει λόγο η Goldman Sachs σε σημερινή της ανάλυση, όπου εκφράζει την πεποίθηση ότι η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ελλάδα ενώ θεωρεί ότι ο βασικός οικονομικός κίνδυνος, την ώρα που η οικονομία αρχίζει να στέκεται στα πόδια της, είναι η επανεμφάνιση της πολιτικής αβεβαιότητας, επισημαίνοντας πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί στην παρούσα φάση.

Η Morgan Stanley σε έκθεσή της με ημερομηνία 30 Ιουνίου ξεκινά εκ νέου την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών με σύσταση «overweight» για Alpha Bank και τιμή στόχο τα 1 ευρώ και ακολουθεί η ΕΤΕ με τιμή στόχο τα 3,7 ευρώ. Επιπρόσθετα, για την αποκατάσταση του περιφερειακού τραπεζικού συστήματος επιλέγει γι΄ αυτό τη μετοχή της Alpha Bank.

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε κέρδη της τάξης του 1,6%, με τη μετοχή της ΕΤΕ να υπεραποδίδει με κέρδη 2,62% και να την ακολουθεί η Τρ. Πειραιώς (+1,85%). Πιο αδύναμες η Alpha Bank (+0,74%) και η Eurobank (+0,81%) η οποία ενδοσυνεδριακά γύρισε και σε αρνητικό έδαφος.

Εκμεταλλευόμενος το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης ο ΟΤΕ ανακοίνωσε σήμερα, πέρα από την πρόθεση εξαγοράς της Nova από την Forthnet, πρόταση επαναγοράς των ομολόγων του που λήγουν το Φεβρουάριο του 2015 και το Μάιο του 2016. Ο ΟΤΕ αν και ήταν η τέταρτη πιο εμπορεύσιμη μετοχή σήμερα, έκλεισε αμετάβλητος στα 10,80 ευρώ. Περσσότερο ευνοημένη η Forthnet με κλείσιμο λίγο χαμηλότερο του Limit up (+20%) στα 1,63 ευρώ.

"Μπλακ αουτ" στην ανοδική κίνηση της ΔΕΗ φαίνεται να αποτελεί η αυριανή κατάθεση του νομοσχεδίου, με την μετοχή -ενώ χτες στις δημοπρασίες να έχει υπεραποδόσει με κέρδη 3,96%-, σήμερα να χάνει 2,57% με κλείσιμο στα 11 ευρώ.

Κέρδη άνω του 4% απέσπασαν οι μετοχές της ΦΦΓΚΡΠ και της ΕΥΠΡΟ και ακολούθησαν ο ΜΥΤΙΛ (+3,29%), η ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+3,24%), της ΜΕΤΚΑ (+2,87%), του ΤΙΤΑΝΑ (+2,62%), της ΜΟΗ (+2,20%). Η Jumbo (-1,34%) και η ΕΧΑΕ (-1,81%) έμειναν πίσω.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση η μετοχή της Lamda αντέδρασε μετά τις χτεσινές πιέσεις, καταγράφοντας κέρδη 5,73%, ενώ το δικαίωμα ΛΑΜΔΑΔ κατέγραψε κέρδη της τάξης του 177%!

To arbitrage για αγορά Lamda μέσω δικαιωμάτων και της τιμής της μετοχής στο ταμπλό διαμορφώθηκε στο κλείσιμο στο 3,6% υπέρ της αγοράς δικαιώματος.

Στην υπόλοιπη αγορά, ο ΜΟΧΛΟΣ έκλεισε με κέρδη 18,35% με την απόφαση απορρόφηση της εταιρείας από την Τεχνική Ολυμπιακή ενώ και η τελευταία σημείωσε άνοδο 14,97%.

Η μετοχή της ΜΑΙΛΛΗΣ έμεινε αμετάβλητη στα 0,11 ευρώ με τη HIG Luxembourg Holdings 46 Sarl να καταθέτει χτες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το πληροφοριακό δελτίο για υποχρεωτική δημόσια πρόταση της πρώτης.

Η συναλλακτική δραστηριότητα... ανέβασε στροφές, φτάνοντας στα 144,56 εκατ. ευρώ με 10,17 εκατ. από αυτά να αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Υψηλοί όγκοι και στην αγορά παραγώγων με το συμβόλαιο στο δείκτη να πραγματοποιεί 10.333 συμβόλαια, κλείνοντας με premium 0,56% έναντι της spot, ενώ στα warrants 8,84% άνοδο αποκόμισε το ΕΤΕΤΠ ενώ το AΛΦΑΤΠ σημειώσε οριακή άνοδο 0,54% και το ΠΕΙΡΤΠ πτώση 6,12%, ενώ αύριο είναι η ημερομηνία άσκησης της 2ης περιόδου που βρίσκει το warrant οut of the money.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου