Από ένταση, απρόοπτα και προκλήσεις σημαδεύτηκε η πρώτη συνεδρίαση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου με τη νέα σύνθεση όπως αυτή διαμορφώθηκε στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Λίγο πριν την ψηφοφορία για την ανακήρυξη του σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σουλτς σε νέο πρόεδρο του σώματος, και συγκεκριμένα όταν έπαιζε ο ύμνος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεκάδες ευρωσκεπτικιστές βουλευτές γύρισαν την πλάτη τους.


Οι ευρωβουλευτές του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπεν δεν έκαναν τον κόπο να σηκωθούν από τα έδρανα τους όταν κατά την ανάκρουση του ύμνου, ενώ ο βρετανός Πολ Νάταλ που προέρχεται από το UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ σημείωσε χαρακτηριστικά:
«Ο ύμνος και η ευρωπαϊκή σημαία είναι τα δύο σύμβολα της υποδούλωσής μας σε μια πολιτική ένωση την οποία απορρίπτει ο βρετανικός λαός».

Η στάση αυτή όπως ήταν φυσικό εξόργισε τους ευρωοβουλευτές από τις υπόλοιπες πτέρυγες, οι οποίοι κατακεραύνωσαν τη στάση των ευρωσκεπτικιστών συναδέλφων τους.
Ο Γάλλος Φιλίπ Ζουβέν του ΕΛΚ χαρακτήρισε τους ευρωφοβικούς «ηλίθιους, 100 χρόνια μετά τη μαζική αυτοκτονία» αναφερόμενος στην επέτειο από την κήρυξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ ο σοσιαλιστής Εντουάρ Μαρτέν κατήγγειλε τη «γελοία» στάση της προέδρου του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν.
Η αρχή, λένε, είναι το ήμισυ του παντός: Και από τη στιγμή που οι ευρωσκεπτικιστές μπήκαν στο Στρασβούργο το μόνο σίγουρο είναι πως για τα επόμενα χρόνια δεν... πρόκειται να πλήξουμε.