Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Πούτιν: Θα υπερασπιστούμε τους ρωσόφωνους πληθυσμούς με όλα τα μέσα

Πούτιν: Θα υπερασπιστούμε τους ρωσόφωνους πληθυσμούς με όλα τα μέσα
Με τη βαρυσήμαντή δήλωση του Β.Πούτιν ότι η Μόσχα έπραξε ό,τι έπραξε για να εμποδίσει δυνάμεις του ΝΑΤΟ να καταλάβουν την Κριμαία, απαντά μέχρι στιγμής η ρωσική ηγεσία στην γενικευμένη επανέναρξη των εχθροπραξιών στην Α.Ουκρανία από την πλευρά του Κιέβου.
«Θα διαγράφονταν κατ’ αυτόν τον τρόπο όλα όσα έχει κερδίσει η Ρωσία στους αγώνες της από την εποχή του Μ.Πέτρου ίσως και νωρίτερα και θα διαταρασσόταν η ισορροπία στη Μ.Θάλασσα» είπε ο Ρώσος ηγέτης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η χώρα του διατηρεί το δικαίωμα να υπερασπιστεί τους ρωσόφωνους πληθυσμούς με όλα τα μέσα. Θα δράσουμε εξαντλώντας τις «διπλωματικές - πολιτικές μεθόδους», αλλά και όλο το οπλοστάσιο των μέσων έως «τις προβλεπόμενες από το διεθνές δίκαιο ανθρωπιστικές επιχειρήσεις και το δικαίωμα της αυτοάμυνας», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος ενώπιον των πρέσβεων της Ρωσίας από όλον τον κόσμο, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ετήσιας σύσκεψής τους.

Εντωμεταξύ εκτεταμένες σφοδρές συγκρούσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλα τα μέτωπα της Ανατολικής Ουκρανίας από χθες τη νύχτα, ενώ οι μάχες έχουν τις τελευταίες ώρες επικεντρωθεί γύρω από δύο τουλάχιστον φυλάκια στα σύνορα με τη Ρωσία, που έως σήμερα βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων ρωσόφωνων.
Οι ουκρανικές δυνάμεις ξεκίνησαν από το πρωί επιθέσεις εναντίον των συνοριακών φυλακίων Ιζβάρινο και Γκούκοβο, το κλείσιμο των οποίων ανακοίνωσε επισήμως από ρωσικής πλευράς η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας. Κοντά στο φυλάκιο Ιζβάρινο στην περιφέρεια του Λουγκάνσκ τραυματίστηκαν και τα δύο μέλη τηλεοπτικού συνεργείου του ρωσικού δικτύου REN-TV.
Οι εκπρόσωποι των ηγεσιών των εξεγερμένων κατά του Κιέβου δήλωσαν ότι κατέρριψαν ένα ακόμη αεροσκάφος της ουκρανικής αεροπορίας, η οποία εκτοξεύει πυραύλους εναντίον κατοικημένων περιοχών. Από τις επιθέσεις του ουκρανικού πυροβολικού στην πόλη Κραματόρσκ φέρονται να έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον επτά πολίτες, ενώ πολλοί περισσότεροι είναι οι τραυματίες από τη γενίκευση της επιχείρησης, που ο πρόεδρος της Ουκρανίας χαρακτήρισε «πέρασμα από τις αμυντικές σε επιθετικές ενέργειες για την απελευθέρωση του εθνικού εδάφους από τρομοκράτες και εισβολείς».
Είναι προφανές ότι η ηγεσία του Κιέβου έχει πλήρως διαγράψει κάθε προοπτική αναζήτησης συμβιβασμού και συνεννόησης με τους πληθυσμούς, που δεν επιθυμούν να ζουν πλέον υπό μια ηγεσία, στην οποία δεν πιστεύουν και δεν τους υπολογίζει. Ο κ. Ποροσένκο ενημέρωσε αργά χθες τους κκ. Ολάντ, Μέρκελ και Κέρι για την οριστική λήξη της κατάπαυσης πυρός, η οποία στην ουσία ποτέ δεν ίσχυσε και επί της ουσίας απέρριψε την επίμονη ρωσική πρόταση να παραταθεί η όποια εκεχειρία και να αναπτυχθούν στα υπό συζήτηση φυλάκια παρατηρητές του ΟΑΣΕ, έτσι ώστε να επιβεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε κίνηση πέραν τροφίμων και φαρμάκων από την πλευρά της Ρωσίας και προσφύγων προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Με ανακοίνωσή του πριν από λίγο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε το Κίεβο να σταματήσει άμεσα τις εχθροπραξίες και να επανέλθει στην κατάπαυση του πυρός, αλλα και να αποδεχθεί τη ρωσική πρόταση για παρατηρητές του ΟΑΣΕ στα σύνορα και κοινές ρωσοουκρανικές περιπολίες, την οποία υιοθέτησαν με κοινή δήλωσή τους οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας, Ουκρανίας, Γερμανίας και Γαλλίας.
Το ρωσικό ΥΠΕΞ δεν παρέλειψε να υπονοήσει ότι οι αποφάσεις του Κιέβου λαμβάνονται «όχι χωρίς έξωθεν πίεση και καθοδήγηση». Σύμφωνα με τη ρωσική κυβέρνηση οι τοπικές Αρχές στη Νότια Ρωσία έχουν τεθεί σε επιφυλακή και έχουν προετοιμαστεί με ειδικές οδηγίες για το ενδεχόμενο γενίκευσης της ανθρωπιστικής καταστροφής στην Ανατολική Ουκρανία και ροής μεγάλου αριθμού προσφύγων. Δεν αποκλείεται μάλιστα να τεθεί ολόκληρη η Ν.Ρωσία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, εάν τα πράγματα χειροτερεύσουν δραματικά στην Ουκρανία.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σαϊγκού με τη σειρά του δεν παρέλειψε να ανακοινώσει ότι κατά τα πρόσφατα γυμνάσια στο κεντρικό στρατιωτικό τομέα της Ρωσίας οι ένοπλες δυνάμεις ασκήθηκαν στην πραγματοποίηση «ειρηνευτικών-ανθρωπιστικών επιχειρήσεων», που φαίνεται πως θα είναι το τελευταίο χαρτί, το οποίο θα παίξει η Μόσχα, αν ο εμφύλιος πόλεμος γενικευτεί και η ηγεσία του Κιέβου χάσει οριστικά την ήδη προβληματική της σχέση με την πραγματικότητα.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου