Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Ελληνική: Αναστέλλει τις ενέργειες για εισαγωγή της στο ΧΑΑ - Λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στην Ελλάδα

Λευκωσία: Απόφαση για αναστολή των ενεργειών της για παράλληλη εισαγωγή (dual listing) των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ) έλαβε η Ελληνική Τράπεζα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας, η απόφαση σχετίζεται με την αβεβαιότητα που επικρατεί γενικότερα στο οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα.

Η απόφαση της Ελληνικής Τράπεζας για παράλληλη εισαγωγή των μετοχών της στο ΧΑΑ ανακοινώθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2014.


Σύμφωνα με την Ελληνική, «οι λόγοι που αρχικά ώθησαν την τράπεζα να λάβει την εν λόγω απόφαση, που μεταξύ άλλων ήταν η ενίσχυση της ρευστότητας και εμπορευσιμότητας των αξιών της και η διασφάλιση πρόσβασης σε πιο ευρεία βάση επενδυτών, εξακολουθούν να υφίστανται και ως εκ τούτου η τράπεζα θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και όταν κρίνει σκόπιμο, θα επανεξετάσει την απόφασή της».


Ειρ. Γεωργιάδου: Τιτάνια προσπάθεια για βιώσιμες αναδιαρθρώσεις

Η Ελληνική Τράπεζα έχει επιτύχει να ανακόψει την καλπάζουσα αύξηση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) και καταβάλλει τιτάνια προσπάθεια για να γίνουν βιώσιμες αναδιαρθρώσεις, δήλωσε η πρόεδρος του Δ.Σ. της τράπεζας Ειρένα Γεωργιάδου, το απόγευμα της Πέμπτης, μιλώντας ενώπιον επιχειρηματιών στην ΟΕΒ.

Η κ. Γεωργιάδου η οποία μαζί με συνεργάτες της παρουσίασε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελληνική Τράπεζα σήμερα, τη στρατηγική της αλλά και το τι ζητούν από τους πελάτες τους, υφιστάμενους και νέους, για παραχώρηση δανείων, ανέφερε ότι «η Ελληνική Τράπεζα είναι από τις λίγες τράπεζες παγκοσμίως, θα έλεγα, με τόσο υγιή και υψηλό δείκτη ρευστότητας, δηλαδή χρηματοδοτούμε εμείς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και όχι το αντίθετο».

Αναφερόμενη στον ισχυρό ισολογισμό της τράπεζας, είπε ότι «τα καθαρά δάνειά μας είναι μόλις στο 51% των καταθέσεων». Αυτό σημαίνει εξήγησε ότι «για κάθε €100 κατάθεση που έχουμε στην τράπεζα έχουμε δώσει ως καθαρό δανεισμό τα €51 και τα υπόλοιπα €49 είναι ρευστά διαθέσιμα, τα οποία είναι κατατεθειμένα κυρίως στην ΕΚΤ και στην Κεντρική Τράπεζα».

Η τράπεζα, διαβεβαίωσε, «κάνει μια πολύ συνετή και λελογισμένη διαχείριση των καταθέσεων των πελατών της, δεν τοποθετούμε χρήματα των πελατών μας στην Ελληνική Τράπεζα, ούτε σε ελληνικά ομόλογα, ούτε σε οποιουδήποτε άλλου επενδύσεις υψηλού κινδύνου».

Η πρόεδρος της Ελληνικής Τράπεζας συνέχισε λέγοντας ότι σημαντική είναι και η παρουσία των νέων μεγαλομετόχων στην υράπεζα, οι οποίοι στηρίζουν και το Δ.Σ. και τη Διεύθυνση.

Σήμερα, πρόσθεσε,«η κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας είναι πέραν του 18% και ο δείκτης ιδίων κεφαλαίων ξεπερνά κατά πολύ το εποπτικό ελάχιστο του 8%, δηλαδή είναι στο 13,5%».

Αναφερόμενη στη στρατηγική της τράπεζας είπε ότι αυτή βασίζεται σε δύο πυλώνες, τη διαχείριση των ΜΕΔ και την αύξηση του μεριδίου αγοράς της τράπεζας. «Όλη αυτή τη ρευστότητα θέλουμε να τη διοχετεύσουμε στην πραγματική οικονομία», πρόσθεσε.

«Μέχρι τώρα έχουμε επιτύχει να ανακόψουμε την καλπάζουσα αύξηση των ΜΕΔ», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «το κάνουμε με συστηματικές και προληπτικές ενέργειες, βεβαίως και με τη συνεργασία των πελατών μας».

Όσον αφορά τη διαχείριση των υφιστάμενων ΜΕΔ η κ. Γεωργιάδου είπε ότι «γίνεται μια μεγάλη, ειλικρινής, υπεύθυνη και ακατάπαυστη προσπάθεια για να κάνουμε βιώσιμες αναδιαρθρώσεις». Δεν έχουμε προκαταλήψεις, δεν έχουμε αγκυλώσεις, δεν έχουμε παρεμβολές, ανέφερε, «γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια, η οποία έχει αρχίσει σιγά-σιγά να αποδίδει».

Παράλληλα, διαβεβαίωσε τους επιχειρηματίες ότι «οι αναδιαρθρώσεις που γίνονται τους τελευταίους μήνες έχουν ως πρώτο μέλημα τη βιωσιμότητα του πελάτη». «Δεν κάνουμε πλέον διακοσμητικές αναδιαρθρώσεις, αυτά έχουν παρέλθει», είπε.

Η όλη προσπάθεια, ανέφερε, γίνεται «χωρίς να έχουμε στη διάθεσή μας, όπως γνωρίζετε, οποιαδήποτε εργαλεία διαχείρισης δανείων». Και δεν μιλώ, πρόσθεσε, «μόνο για τις νομοθεσίες και τα πλαίσια τα οποία βρίσκονται τώρα ενώπιον της Βουλής». Ναι, αναγνώρισε, «το νομοσχέδιο που βελτιώνει την διαδικασία κατάσχεσης της υποθήκης σε περίπτωση μη εξυπηρέτησης του δανείου και βελτιώνει και τη διαδικασία εκποίησης της υποθήκης είναι ένα σημαντικό βήμα, όπως σημαντικό βήμα είναι και η δημιουργία αυτού του πλαισίου που θα διέπει την αφερεγγυότητα και θα δίνει πρόσβαση σε εξειδικευμένη βοήθεια σε ευάλωτους δανειολήπτες, αλλά πρέπει να πω ότι αυτά δεν είναι αρκετά».

Πρέπει, είπε, «τάχιστα να επαναφέρουμε στο τραπέζι και το θέμα της δημιουργίας εξειδικευμένων οχημάτων ή εταιρειών για τη διαχείριση των δανείων». Δεν είναι, πρόσθεσε, «κάτι που το σκεφτήκαμε εμείς, δεν είναι δική μας ιδέα, έτσι εργάζονται τα χρηματοπιστωτικά συστήματα του εξωτερικού». Προς αυτό αναφέρθηκε στο ανάλογο όχημα που υπάρχει στην Ιρλανδία. «Υπάρχουν βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και μπορούμε να παραδειγματιστούμε», είπε.

Σύμφωνα με την ίδια, «αν θέλουμε να κάνουμε αποφασιστικά βήματα προς τα μπρος, πρέπει να δημιουργήσουμε τους μηχανισμούς, να δώσουμε εργαλεία στις τράπεζες να μειώσουν δραστικά το ύψος των ΜΕΔ». Γιατί, πρόσθεσε, «50% και 60% ΜΕΔ στο τραπεζικό σύστημα δεν έχει άλλο παγκόσμιο προηγούμενο και ούτε είναι και υγιές φαινόμενο».

Σε ερώτηση κατά πόσο η εισήγηση της είναι να ιδρυθεί κρατική εταιρεία όπως στην Ιρλανδία με συμμετοχή και ιδιωτικών κεφαλαίων ή θυγατρικές από κάθε τράπεζα ξεχωριστά, η κ. Γεωργιάδου είπε ότι «μπορεί να είναι ένας συνδυασμός από όλα αυτά», παραπέμποντας στα παγκόσμια παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών.

«Η διαχείριση των πελατών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, απαιτεί και χρειάζεται κάποια εξειδίκευση και αυτή η εξειδίκευση δεν υπάρχει στις τράπεζες μας», ανέφερε.

Σε άλλη διευκρινιστική ερώτηση είπε ότι αυτή τη στιγμή το νομοθετικό πλαίσιο είναι απαγορευτικό, προσθέτοντας όμως ότι «το μελετούμε».

Αναφερόμενη στο 2ο πυλώνα της στρατηγικής της τράπεζας, η κ. Γεωργιάδου είπε ότι η Ελληνική Τράπεζα «έχει τη δυνατότητα και την ευχέρεια να δανείσει, έχει τη δυνατότητα να στηρίξει τους πελάτες της, να στηρίξει και να εξυπηρετήσει και καινούριους πελάτες και θα το κάνει».

Θέλουμε, είπε, «ν` αυξήσουμε το μερίδιο αγοράς μας», διευκρινίζοντας ότι αυτό σημαίνει διατήρηση των υφιστάμενων πελατών με προσφορά και επιπρόσθετων διευκολύνσεων και προσέλκυση νέων πελατών.

Αναφερόμενη στις διαδικασίες για τη χορήγηση δανείων, ανέφερε ότι «οι εποπτικές υποχρεώσεις έχουν φτάσει στο άλλο άκρο και οι τραπεζικές πρακτικές έχουν πάει στο άλλο άκρο». Στην Ελληνική Τράπεζα, είπε, «κάνουμε προσπάθεια να βρούμε αυτές τις ισορροπίες, έχουμε αλλάξει σημαντικά τις διαδικασίες μας σε ό,τι αφορά τις επιπρόσθετες χορηγήσεις διευκολύνσεων», προσθέτοντας ότι αυτές «διέπονται από την αρχή της απλοποίησης».

Καταλήγοντας η κ. Γεωργιάδου είπε ότι η Ελληνική Τράπεζα «μπορεί και θέλει να στηρίξει την πραγματική οικονομία». «Έχουμε ακόμη δρόμο, αλλά τουλάχιστον είμαστε στο σωστό δρόμο», ανέφερε.

Στην παρουσίασή του ο Διευθυντής Κέντρων Μεγάλων Επιχειρήσεων για Λευκωσία, Λάρνακα και Αμμόχωστο, Γιάννης Κουβέλης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ήδη έχουν εγκριθεί €20 εκατ. σε δάνεια από τη συμφωνία χρηματοδότησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), €2 εκατ. βρίσκονται υπό έγκριση, ενώ συνολικά το ενδιαφέρον που έχει επιδειχθεί από επιχειρήσεις ανέρχεται στα €65 εκατ. τα οποία βρίσκονται υπό αξιολόγηση. Η συμφωνία της Ελληνικής με την ΕΤΕπ αφορά €70 εκατ.

Από την πλευρά του εκπροσωπώντας την Υπηρεσία Στρατηγικής Ανάπτυξης και Οικονομικών Μελετών ο Ανδρέας Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα διαβεβαίωσε, μεταξύ άλλων, ότι «σίγουρα εμείς είμαστε οι τελευταίοι που θα βγάλουμε κόσμο έξω από τα σπίτια του». Ο κίνδυνος ο πιστωτικός παραμένει πολύ ψηλός, είπε. Γι αυτό «κάναμε πέντε μειώσεις των καταθετικών επιτοκίων από τις 28 Αυγούστου 2014 μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου 2015, απλούστατα για να μπορέσουμε να κάνουμε μετά τις αντίστοιχες μειώσεις των δανειστικών επιτοκίων». Θα ήταν χαρά μας να δώσουμε πάρα πολύ χρήμα στην κυπριακή οικονομία, είπε, «το θέμα είναι να είναι φερέγγυοι οι πελάτες μας και να έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής».

Για την κυπριακή οικονομία μίλησε ο Διευθυντής Οικονομικών Μελετών, Αντρέας Ασσιώτης, αναλύοντας τους διάφορους κινδύνους που μπορεί να επιδράσουν αρνητικά στην οικονομία όπως η ανεργία και ιδίως η μακροχρόνια (7,8%) και μίλησε για τους κύριους οικονομικούς τομείς όπως είναι ο τουρισμός και οι επιπτώσεις από την κατάσταση στη Ρωσία, καθώς και για τον τομέα των ακινήτων, οι τιμές των οποίων έχουν επιστρέψει σε επίπεδα 3ου τριμήνου 2006, με μείωση 30% γεγονός που μπορεί και να παρουσιάζει ευκαιρίες για επενδύσεις. Η ορατότητα αυτή τη στιγμή είναι χαμηλή, ανέφερε, σημειώνοντας ότι μέχρι να έρθει η πραγματική ανάπτυξη μπορεί να χρειαστεί κι άλλος χρόνος.

Σε σύντομη παρέμβασή του μετά τις παρουσιάσεις ο πρόεδρος της ΟΕΒ, Χρίστος Μιχαηλίδης, αναγνώρισε ότι μπορεί η Κύπρος να έχει τα πιο ψηλά ΜΕΔ στον κόσμο, υπενθυμίζοντας ωστόσο την ίδια ώρα ότι «είμαστε και η μόνη χώρα στον κόσμο που είχαμε αυτό το κούρεμα και περάσαμε μέσα από αυτές τις συνθήκες». Όσον αφορά τις διαδικασίες, είπε ότι η ΟΕΒ έχει κάνει παραστάσεις στην Κεντρική για απλοποίηση των διαδικασιών. Ζήτησε παράλληλα από τις τράπεζες ευελιξία και αξιολόγηση των επιχειρήσεων με βάση τις προοπτικές τους.

ΠΗΓΗ philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου