Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

BANK OF AMERICA: ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΔΝΤ

Απάντηση βήμα-βήμα στο τι θα γίνει εάν η Ελλάδα δεν καταβάλει μία δόση στο ΔΝΤ, δίνει η Bank of America Merrill Lynch σε σημερινή ανάλυσή της.

Όπως υποστηρίζει, ενώ κάποιοι φοβούνται πως η Ελλάδα ίσως να μην είναι σε θέση να πληρώσει τα 458 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 9 Απριλίου και τα δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για εξάντληση των ταμειακών διαθεσίμων της Ελλάδα στις 20 Απριλίου όταν πρέπει να καταβληθεί ποσό 80 εκατ. ευρώ (τόκος) στην ΕΚΤ, «εμείς υποστηρίζουμε ότι η Ελλάδα μπορεί επισήμως να χρεοκοπήσει, μόνο τον Μάιο».«Ασφαλώς, εάν δεν καταβληθεί μια δόση, θα μπορούσαν να προκληθούν αρνητικά σενάρια, εάν αυτό οδηγήσει σε περισσότερες απώλειες καταθέσεων. Επισημαίνουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει το λαό ότι έχει λεφτά να πληρώσει το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου, εκτιμούμε χρησιμοποιώντας τα κεφάλαια από τους δήμους και άλλους κρατικούς οργανισμούς», τονίζει.

Τα βήματα του υποθετικού σεναρίου είναι τα εξής:

1) Αποστέλλεται άμεσα προσωπικό του ΔΝΤ καλώντας το μέλος του να κάνει την πληρωμή αμέσως. Στο μέλος δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε χρήση των πόρων του Ταμείου ούτε να υποβάλει κάποιο αίτημα για τη χρήση των πόρων του Ταμείου προτού τακτοποιηθούν οι καθυστερούμενες οφειλές.

2) Μετά από δύο εβδομάδες, η διοίκηση στέλνει μια ανακοίνωση προς τον επικεφαλής του κράτους-μέλους, τονίζοντας τη σοβαρότητα του να μην τηρηθούν οι υποχρεώσεις, ζητώντας την πλήρη και ταχεία διευθέτηση.

3) Μετά από ένα μήνα, ο επικεφαλής του ΔΝΤ ενημερώνει το εκτελεστικό συμβούλιο ότι υπάρχει υποχρέωση που δεν έχει διευθετηθεί.

Έτσι όταν το Εκτελεστικό Συμβούλιο ειδοποιηθεί για την ληξιπρόθεσμη οφειλή, τότε ύμφωνα με τη συμφωνία Master Financial Assistance Facility μεταξύ του EFSF και της Ελλάδας, η ειδοποίηση για μια ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το ΔΝΤ θα μπορούσε να συνιστά πιστωτικό γεγονός για τα δάνεια του EFSF.

Ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να οδηγήσει τον EFSF να ακυρώσει μέρος ή ολόκληρη τη συμφωνία του, ή ακόμα και να κηρύξει άμεσα απαιτητό το αρχικό κεφάλαιο του δανείου.

Σημειώνεται πως αν η Ελλάδα αποπληρώσει την δόση των 458 εκατ. ευρώ στις 9 Απριλίου, υπάρχουν δυο ακόμα πληρωμές που πρέπει να γίνουν την 1η Μαΐου (200 εκατ.) και στις 12 Μαΐου (763 εκατ.).

Σε ότι αφορά τους τόκους για την ΕΚΤ, το ενημερωτικό φυλλάδιο για τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ αναφέρει πως υπάρχει μια περίοδος χάρητος 30 ημερών για την καταβολή των τόκων, προτού κηρυχθεί χρεοστάσιο.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου