Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Γι' αυτή θυσιάστηκε, αλλά την έβγαλαν

ΧΩΡΙΣ τη γαλανόλευκη το μνημείο του Ήρωα
ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΠΟΥΛΛΑΔΟΥ
ΑΠΟ ΤΟ sigmalive

Εξαφάνισαν την ελληνική σημαία από το μνημείο του Μιχαλάκη Καραολή στην Αγγλική Σχολή
Παντελή άγνοια δηλώνουν η Πρόεδρος του Διαχειριστικού Συμβουλίου του σχολείου, το Υπουργείο Παιδείας και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκπαιδευτικών και Γονέων

Ιερή οργή και εθνική ντροπή είναι μερικά μόνο από τα αισθήματα που προκαλεί το θέαμα στο μνημείο του Ήρωα της ΕΟΚΑ, Μιχαλάκη Καραολή, στην Αγγλική Σχολή. Στο εν λόγω μνημείο, το οποίο βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του σχολείου, μπορεί να διακρίνει κανείς τέσσερις ιστούς, πάνω στους οποίους, ωστόσο, βρίσκονται τοποθετημένες μονάχα τρεις σημαίες: αυτή της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας, με την ελληνική σημαία να απουσιάζει.


Τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός ότι η μόνη σημαία για την οποία θυσιάστηκε ο Ήρωας ήταν η σταυροφόρος γαλανόλευκη, σε αντίθετη με αυτήν της Κυπριακής Δημοκρατίας ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις οποίες ουδέποτε γνώρισε. Αναζητώντας κανείς τις αιτίες οι οποίες μπορεί να κρύβονται πίσω από αυτήν την εθνικά απαράδεκτη κατάσταση που προσβάλλει την ίδια μας την ιστορία, η απογοήτευση και η πίκρα που νιώθει είναι ακόμη μεγαλύτερες.

Θα συνέλθουν και θ' αποφασίσουν
Μετά από παράπονα διαφόρων γονέων, η «Σημερινή» ήρθε σε επαφή με την Πρόεδρο του Διαχειριστικού Συμβουλίου της Αγγλικής Σχολής, κ. Μάγδα Νίκολσον, η οποία όταν ενημερώθηκε από την εφημερίδα, ξεκαθάρισε αρχικά ότι δεν έχουν δοθεί οποιεσδήποτε οδηγίες για υποστολή της ελληνικής σημαίας από κανέναν φορέα από τον καιρό που το συγκεκριμένο Συμβούλιο ανέλαβε τη διεύθυνση και διαχείριση του σχολείου.

«Τα τελευταία δυο χρόνια δεν δόθηκε οποιαδήποτε οδηγία για να κατεβεί, για τον απλούστατο λόγο ότι, πέραν του ότι δεν θα πράτταμε κάτι τέτοιο, η σημαία δεν ήταν εκεί». Ερωτηθείσα για το αν γνωρίζει τους λόγους για τους οποίους η σημαία δεν υπάρχει, η ίδια δήλωσε άγνοια, ενώ υποστήριξε ότι η κατάσταση υπήρχε από τους προκατόχους τους. Κληθείσα να απαντήσει γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα δεν ευαισθητοποιήθηκε κανείς να ανεβάσει την ελληνική σημαία στον γυμνό ιστό, η κ. Νίκολσον απάντησε χαρακτηριστικά: «Κανείς δεν το πρόσεξε. Επειδή είναι μεγάλη η έκταση του σχολείου, ο καθένας μας περνούσε μηχανικά, πήγαινε στα μαθήματα και στις τάξεις του, χωρίς να το προσέξει».

Η ίδια παραδέχτηκε ότι δέχθηκε παράπονα για το ζήτημα κατά τη διάρκεια της γιορτής αποφοίτησης από κάποιον κύριο, ενώ όταν ρώτησε τον συντηρητή του σχολείου ποιος έδωσε οδηγίες να κατεβεί, αφού το αρμόδιο Σώμα είναι το Διαχειριστικό Συμβούλιο, εκείνος απάντησε ότι η σημαία κατέβηκε εδώ και καιρό. Τέλος, όταν η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ρωτήθηκε από τη «Σ» για το πότε θα δοθεί η εντολή για επαναφορά της σημαίας, απάντησε: «Σήμερα ήταν η τελευταία ημέρα του σχολείου. Πρέπει να επανέλθει το θέμα στο Συμβούλιο και να αποφασίσει».

Απογοήτευση συγγενών
Μετά από επικοινωνία της «Σ» με τον ανιψιό του Μιχαλάκη Καραολή, που φέρει το ίδιο όνομα, ο ίδιος μας ενημέρωσε ότι τον Μάιο, όταν ήταν προσκεκλημένος στην Αγγλική Σχολή για την επέτειο του απαγχονισμού του, εντόπισε τον ιστό χωρίς σημαία και απευθύνθηκε στην κ. Νίκολσον, η οποία δήλωσε και πάλι άγνοια. Όπως μας πληροφόρησε ο συγγενής του ήρωα, την περασμένη Τρίτη, όταν ήταν και πάλι προσκεκλημένος από τους συμμαθητές του θείου του για την τελετή αποφοίτησης λόγω του αθλητικού βραβείου «Μιχαλάκη Καραολή», αντίκρισε και πάλι τον ιστό χωρίς σημαία. Όταν ζήτησε εκ νέου εξηγήσεις από την κ. Νίκολσον, αυτή προέβαλε, όπως είπε, διάφορες δικαιολογίες. Κληθείς να σχολιάσει την πρόθεσή της για επαναφορά του ζητήματος προς συζήτηση στο Συμβούλιο με σκοπό να αποφασίσει ενδεχομένως από τη νέα χρονιά, ο κ. Καραολής δήλωσε πλήρως απογοητευμένος.

Αντίδραση Υπουργού
Σε ενημέρωση του Υπουργού Παιδείας από τη «Σημερινή» επί του μείζονος αυτού ζητήματος, ο κ. Καδής δήλωσε πως το Υπουργείο δεν είχε λάβει τέτοια ενημέρωση, ενώ όπως τόνισε, εάν οι ιστοί των σημαιών έχουν στηθεί για το μνημείο, ασφαλέστατα στον χώρο έχει θέση και η ελληνική σημαία.

Ο Καραολής και... πολλοί άλλοι
Άγνοια για το γεγονός δήλωσε και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων ESPA, Πανίκος Μακαρίου, ο οποίος αρνήθηκε ότι μπορεί να υπάρχουν πολιτικά κίνητρα πίσω από την όλη υπόθεση και ζήτησε παράλληλα χρόνο για περαιτέρω διερεύνηση. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκπαιδευτικών και Γονέων (PTA) του σχολείου, κ. Κώστας Κωνσταντίνου, δήλωσε και πάλι άγνοια, σημειώνοντας ότι το σχολείο ενδεχομένως να ακολουθεί συγκεκριμένη πολιτική επί του θέματος. «Δεν γνώριζα καν ότι υπάρχουν σημαίες. Ούτε αφορά τον σύνδεσμό μας», ήταν η απάντηση του κ. Κωνσταντίνου.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές εβδομάδες, σε άλλο άρθρο της «Σ» με τίτλο «Χορός αντιπαράθεσης στην Αγγλική Σχολή», που αφορούσε στα διάφορα προβλήματα στην Αγγλική Σχολή που προκαλεί ομάδα Τ/κ με την υποστήριξη ορισμένων καθηγητών και γονέων, ο Σύνδεσμος PTA αντέδρασε σε αναφορά περί «πολιορκίας στην οποία βρίσκεται το σχολείο, όπου κάποτε φοιτούσε ο Μιχαλάκης Καραολής», και με επιστολή του στην εφημερίδα, που ζήτησε να δημοσιευτεί, ανταπάντησε: «Κάποιος θα μπορούσε να αντιτείνει ότι στην ίδια Σχολή κάποτε φοιτούσαν και οι Νικόλας Παπαδόπουλος, Ραούφ Ντενκτάς, Εζεκίας Παπαϊωάννου, Καίτη Κληρίδη, Χάρης Γεωργιάδης, Πραξούλα Αντωνιάδου, Γιώργος Λακκοτρύπης, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ο τέως Μητροπολίτης Κερύνειας Παύλος, και πολλοί άλλοι».

Τα λόγια του Γάλλου Νομπελίστα Αλμπέρτ Καμύ για τον Μιχαλάκη Καραολή
«Εδώ και λίγες εβδομάδες η επαναστατημένη Κύπρος έχει αποκτήσει τον ήρωά της στο πρόσωπο του νεαρού Μιχάλη Καραολή, που καταδικάστηκε σε θάνατο με τη μέθοδο απαγχονισμού. Στο ευτυχισμένο αυτό νησί όπου γεννήθηκε η Αφροδίτη, οι άνθρωποι πεθαίνουν σήμερα - και μάλιστα με τρόπο φρικιαστικό. Για μια ακόμη φορά, η ταπεινή διεκδίκηση ενός λαού, που παρέμεινε για χρόνια βουβή και αναχαιτίστηκε μόλις θέλησε να εκδηλωθεί, ξεσπά τώρα σε εξέγερση. Τώρα σήμανε η ώρα για τους μάρτυρες που, ακούραστοι όπως και οι κατακτητές, κατορθώνουν να κάνουν γνωστή σ' έναν αδιάφορο κόσμο τη διεκδίκηση ενός λαού που τον ξέχασαν όλοι εκτός απ' τον εαυτό του», ήταν τα λόγια του Νομπελίστα Αλμπέρτ Καμύ, που τελείωνε το κείμενό του με τον τίτλο: «Αποδώστε την Κύπρο στον Καραολή», με την πιο κάτω έκκληση: «Η βρετανική Κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να εξοπλίσει με μια πιθανότητα επιτυχίας τις συζητήσεις που έχουν ήδη αρχίσει, με το να σεβαστεί τη ζωή του νέου καταδίκου».

Ιστορικά αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μιχαλάκης Καραολής γεννήθηκε στο Παλαιχώρι το 1934, και διακρινόταν από μικρή ηλικία για την ευαισθησία, τη φιλομάθεια, την ευσέβεια, το ήθος και τον πλούσιο ψυχισμό του. Στη διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού-ενωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, καταδικάστηκε άδικα σε θάνατο στις 28 Οκτωβρίου 1955 από τους Βρετανούς αποικιοκράτες για τον φόνο ενός πράκτορα αστυνομικού των Άγγλων. Βασισμένο σε ψευδομαρτυρίες Τούρκων, τους οποίους το Ελληνικό Ραδιόφωνο στις 15 Νοεμβρίου χαρακτήρισε λόγω της φιλοχρηματίας τους ως «ανθρωπόμορφα τέρατα θανάτου», το δικαστήριο καταδίκασε τον Μιχαλάκη Καραολή σε απαγχονισμό.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου