Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Έκτακτο Κυβερνητικό Συμβούλιο το βράδυ - Απορρίπτεται η πρόταση των δανειστών

Όχι σε εκβιασμούς και τελεσίγραφα, είπε ο Αλ.Τσίπρας και επιστρέφει Αθήνα -  Χειρότερο από μνημόνιο το κείμενο που κατατέθηκε, λένε κυβερνητικές πηγές και λένε: Να μας φέρουν άλλη πρόταση αύριο
Καταιγιστική μορφή λαμβάνουν οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λαμβάνει την απόφαση να συγκαλέσει εκτάκτως απόψε το Κυβερνητικό Συμβούλιο προκειμένου να αξιολογηθεί η πρόταση των δανειστών και να χαραχθεί η στρατηγική που θα ακολουθήσει η ελληνική πλευρά εν όψει του αυριανού Eurogroup.


Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του κ. Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, στους οποίους ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι δεν κατανοεί γιατί οι θεσμοί επιμένουν σε τόσο σκληρά μέτρα.

Σύμφωνα με ασφαλείς ελληνικές πηγές από τις Βρυξέλλες το κείμενο των θεσμών που παραδόθηκε στην ελληνική πλευρά είναι χειρότερο από μνημόνιο. Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν απαράδεκτη τη μεθόδευση που έχει ακολουθηθεί και τονίζουν ότι η Ευρώπη στηρίζεται σε αξίες δημοκρατίας και αλληλεγγύης.

Κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν: «Δεν πρόκειται να δεχθούμε την πρόταση, όπως μας την λένε, περιμένουμε να μας φερουν άλλη πρόταση αύριο».

Τονίζουν, δε: «Δεν μας καλύπτει η πρόταση, γιατί και το χρηματοδοτικό μέρος της ίσα που καλύπτει τις ανάγκες για την πληρωμή των δόσεων στους δανειστές, δεν βοηθά πουθενά αλλού την οικονομία».


Το δε δημοσιονομικό πρόγραμμα που απαιτούν οι δανειστές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ανακυκλώνει το φαύλο κύκλο της λιτότητας.

Με δηλώσεις του το μεσημέρι της Παρασκευής ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε ότι οι πιθανότητες για επίτευξη συμφωνίας είναι 50-50.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, οι δανειστές κατέθεσαν πρόταση για 5μηνη παράταση της ισχύουσας συμφωνίας -μέχρι το Νοέμβριο του 2015- με παράλληλη χρηματοδότηση ύψους 15,5 δισ.ευρώ.

Πληροφορίες λένε ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει στην Αθήνα και πρόκειται να συγκαλέσει εκτάκτως το Κυβερνητικό Συμβούλιο. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται πίσω στην Ελλάδα περίπου στις 19:00 το απόγευμα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι προκειμένου να είναι πλήρης η σύνθεση του Κυβερνητικού Συμβουλίου αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα όλοι οι υπουργοί που βρίσκονται εκτός Ελλάδος στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, που βρίσκεται στο Μαυροβούνιο για επίσημη επίσκεψη.

Τσίπρας: Όχι σε εκβιασμούς και τελεσίγραφα
«Οι αρχές της ΕΕ για αλληλεγγύη και σεβασμό δεν μπορούν να τεθούν σε κίνδυνο», διεμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσή του από τις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, το μεσημέρι της Παρασκευής.

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, «οι αρχές της ΕΕ δεν βασίστηκαν σε εκβιασμό και τελεσίγραφα» και, όπως υπογράμμισε, «η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να δίνει τον αγώνα υπέρ αυτών των αξιών».

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας εκ μέρους του ευρωπαϊκού λαού και του ελληνικού λαού», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Η πλήρης δήλωση Τσίπρα
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις καταστατικές της αρχές υπερασπιζόταν τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη, τον αμοιβαίο σεβασμό. Αυτές οι αρχές δεν βασίστηκαν σε εκβιασμούς και τελεσίγραφα. Και ειδικά σε αυτούς τους χαλεπούς και δύσκολους καιρούς κανένας δεν έχει το δικαίωμα να θέτει σε κίνδυνο αυτές τις αρχές.

Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει με αποφασιστικό τρόπο να δίνει τον αγώνα υπέρ αυτών των αξιών. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας εκ μέρους των λαών της Ευρώπης  και φυσικά εκ μέρους του ελληνικού λαού».

Οι δηλώσεις Τσίπρα έγιναν λίγες μόνο ώρες έπειτα από τη νέα συνάντηση που είχε με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, εν όψει του αυριανού Eurogroup, που θα ξεκινήσει στις 15:00 (ώρα Ελλάδος), αντί για τις 18:00, που ήταν αρχικά προγραμματισμένο.

Στόχος της συνάντησης των τριών ηγετών ήταν να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της και να υπάρξει τελικά συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου