Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Τυνησία: 28 νεκροί από τρομοκρατική επίθεση σε ξενοδοχείο

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σκληρές φωτογραφίες - Στους 27 οι νεκροί σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Τυνησίας - Οι τρομοκράτες έφτασαν με βάρκα στην παραλία Σους και κατόπιν επιτέθηκαν σε κοντινό ξενοδοχείο - Αναφορές για επίθεση και σε δεύτερο ξενοδοχείο
Τρομοκρατική επίθεση σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής σε παραλία κοντά σε τουριστικό ξενοδοχείο στην πόλη Sousse, στα κεντροανατολικά της Τυνησίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών της Τυνησίας, Μοχάμεντ Αλί Αρούι, ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 27 ενώ μπορεί να αυξηθεί. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Τυνησίας, όπως μεταδίδει το βρετανικό sky news, οι νεκροί είναι 28 και ανάμεσά τους περιλαμβάνονται Βρετανοί, Γερμανοί και Βέλγοι τουρίστες.


Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Τυνησίας επισήμανε πως ένας από τους δύο δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά. Όσο για τον δεύτερο οι τοπικές αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό.

Ανάμεσα στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στην Τυνησία είναι Βρετανοί και Γερμανοί τουρίστες. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες , ένας εκ των τρομοκρατών που έσπειρε το θάνατο στην παραλία Σους, ήταν ντυμένος σαν τουρίστας καθώς φορούσε ένα κοντό παντελόνι.  
Οι τρομοκράτες είχαν Καλάσνικοφ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα «Bild». 

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών έξω από το ξενοδοχείο.

Σημειώνεται πως η Τυνησία βρίσκεται σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας έπειτα από την πρόσφατη αιματηρή επίθεση ισλαμιστών σε μουσείο της χώρας.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν αναφορές για δύο επιθέσεις σε δύο διαφορετικά ξενοδοχεία, ενώ για την πρώτη τρομοκρατική επίθεση οι νεκροί υπολογίζονται στους 27 και οι τραυματίες στους έξι, αριθμός που επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών σε κρατικό τηλεοπτικό σταθμό.


















Σε φωτογραφία που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο, η γνησιότητα της οποίας δεν επιβεβαιώνεται, φέρεται να απεικονίζεται ένας από τους δράστες να κείτεται στο έδαφος αφού έχει δεχθεί τα πυρά της αστυνομίας.




Φωτογραφία που κυκλοφόρησε στο Twitter αποτυπώνει την αγωνία των Βρετανών τουριστών που παραθέριζαν στο ξενοδοχείο Riu Imperial Marhaba Port El Kantaoui, οι οποίοι φρόντισαν να «θωρακίσουν» την πόρτα του δωματίου τους με όσα έπιπλα μπορούσαν να μετακινήσουν


Η Σούζαν Ρίκετ που παραθερίζει στο Palm Marina Hotel δήλωσε στο δίκτυο Sky News: «Η αδελφή μου μιλούσε με κάποιους, οι οποίοι της είπαν ότι είδαν ενόπλους να πυροβολούν και είχαν πυροβολήσει κάποιον σε μία ξαπλώστρα. Ακούστηκε σαν πολυβόλο και σημειώθηκαν μικρές εκρήξεις λίγη ώρα αργότερα. Λένε ότι συμβαίνει στο ξενοδοχείο δίπλα στο δικό μας. Η αστυνομία αναζητά κάποιους άνδρες».

Παράλληλα, λέγεται πως οι δυνάμεις ασφαλείας της Τυνησίας εντόπισαν ύποπτα αντικείμενα, τα οποία ενδέχεται να είναι εκρηκτικοί μηχανισμοί.

«Είμαστε ουσιαστικά παγιδευμένοι στα δωμάτια», δηλώνει Ιρλανδή τουρίστρια

Η Ιρλανδή Ελίζαμπεθ Ο’Μπράιαν περιέγραψε στο ραδιοφωνικό σταθμό RTE τις δραματικές στιγμές αφότου οι τρομοκράτες άνοιξαν πυρ κατά των τουριστών.

Όπως είπε, άρπαξε τα δύο παιδιά της και έτρεξε μακριά όταν άκουσε τους πυροβολισμούς από ένα από δύο ξενοδοχεία.

«Ήμασταν στην παραλία, οι γιοι μου ήταν στη θάλασσα και εγώ είχα μόλις βγει. Ήταν περίπου 12 το μεσημέρι όταν κοίταξα σε απόσταση 500 μέτρων από εμένα και είδα ένα αερόστατο να πέφτει και μετά άκουσα πυροβολισμούς και μετά είδα δύο ανθρώπους να τρέχουν προς το μέρος μου. Έτρεξα στη θάλασσα, πήρα τα παιδιά μου και τα πράγματά μας και έτρεξα προς το ξενοδοχείο. Οι σερβιτόροι και η ασφάλεια στην παραλία άρχισαν να φωνάζουν “τρέξτε, τρέξτε” και εμείς τρέξαμε στα δωμάτιά μας. Είμαστε ουσιαστικά παγιδευμένοι στα δωμάτιά μας», είπε συγκλονισμένη η Ο’Μπράιαν.

Η Ιρλανδή, μάλιστα, δήλωσε πως εκπρόσωπος από το ιρλανδικό προξενείο στη Μαδρίτη της τηλεφώνησε ενημερώνοντάς την πως πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση στο διπλανό ξενοδοχείο και την κάλεσε να παραμείνει εκεί που βρίσκεται.

«Ο ταξιδιωτικός μου πράκτορας μου είπε να πάω στη ρεσεψιόν να μιλήσω, αλλά εγώ φοβάμαι. Είμαι κολλημένη στο δωμάτιο με τους δύο γιους μου και δεν ξέρω τι συμβαίνει», συμπλήρωσε τρομαγμένη η γυναίκα.

Ρώσος τουρίστας: Δεν έχουμε καμία πληροφόρηση

Ο Ρώσος τουρίστας Πιότρ Τσερνοβέτς περιέγραψε την αγωνία που βίωσε στη ρωσική υπηρεσία του BBC: «Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στο lobby του ξενοδοχείου μας. Δεν έχουμε καμία πληροφόρηση. Ούτε καν τα μέλη του προσωπικού δεν ξέρουν τι συμβαίνει. Η παραλία δεν είναι περιφραγμένη. Οποιοσδήποτε μπορεί να πάει εκεί αλλά το προσωπικό ασφαλείας κρατάει του πάντες μέσα στο ξενοδοχείο. Οι τρομοκράτες επιτέθηκαν σε κόσμο στην παραλία. Ήρθαν με σκάφος. Από την παραλία έτρεξαν στο ξενοδοχείο Imperial Marhaba.

«Είμαστε ακόμα πολύ ταραγμένοι αλλά τουλάχιστον είμαστε ζωντανοί»

H Βρετανίδα Αμάντα Ρόμπερτς βρισκόταν σε μία κοντινή παραλία όταν έλαβε χώρα η επίθεση. «Αρχικά ακούσαμε έναν πνιχτό κρότο και είδαμε τους αστυνομικούς να σπεύδουν στο σημείο. Υπήρξε μία συμπλοκή, με άτομα να πηδάνε πάνω από τοίχους  και ακούστηκαν πυροβολισμοί. Κάποιος είπε 'τρέξτε να σωθείτε' και μετά εστιάσαμε στο να γυρίσουμε πίσω στο ξενοδοχείο μας με ασφάλεια. Μέλη της οικογένειάς μου τραυματίστηκαν στα πόδια τους, αλλά ευτυχώς υπήρχε γιατρός να μας εξετάσει. Είμαστε ακόμα πολύ ταραγμένοι αλλά τουλάχιστον είμαστε ζωντανοί», δήλωσε η τουρίστρια.

«Αρχικά νομίζαμε ότι οι πυροβολισμοί ήταν πυροτεχνήματα»

Ο Στιβ Τζόνσον βρισκόταν στην παραλία Σους όταν ξεκίνησε η επίθεση. «Καθόμασταν στην παραλία και ξαφνικά ακούσαμε κάποιους ήχους που αρχικά μας φάνηκαν σαν πυροτεχνήματα. Σύντομα αντιληφθήκαμε ότι κάναμε λάθος. Ήταν ξεκάθαρα πυροβολισμοί και ο κόσμος άρχισε να ουρλιάζει και να τρέπεται σε φυγή. Είπα στον φίλο μου «Κάποιος πυροβολεί, πρέπει να φύγουμε», δήλωσε ο Βρετανός τουρίστας στο BBC περιγράφοντας την εμπειρία του.

Καταδικάζει το ΥΠΕΞ τη βία της τρομοκρατίας και του τζιχαντισμού

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση σε ξενοδοχεία της πόλης Σους της Τυνησίας» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στους οικείους των θυμάτων και την αμέριστη συμπαράστασή μας στο λαό και στις κυβερνήσεις της Τυνησίας και των χωρών που θρηνούν θύματα.

H Ελληνική Κυβέρνηση εκφράζει την αλληλεγγύη της στη φίλη Τυνησία που δοκιμάζεται από τη βία της τρομοκρατίας και του τζιχαντισμού.
Ντέιβιντ Κάμερον: «Οι χώρες μας στέκουν ενωμένες στη μάχη ενάντια στη φρίκη της τρομοκρατίας»

Την αποστροφή του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τυνησία, τη Γαλλία και το Κουβέιτ εξέφρασε σήμερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον μέσω μίας ανάρτησής του στο Twitter. Συγκεκριμένα έγραψε: «Νιώθω αποστροφή για τις επιθέσεις στην Τυνησία, τη Γαλλία και το Κουβέιτ. Οι χώρες μας στέκουν ενωμένες στη μάχη ενάντια στη φρίκη της τρομοκρατίας.»





 

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου