Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Προς ματαίωση η Πανορθόδοξη Σύνοδος λόγω απαίτησης του βουλγαρικού Πατριαρχείου να επιστραφούν τα οστά του Σαμουήλ από το μουσείο Θεσσαλονίκης! -

Του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Από το  pronews

 
Το μεγαλύτερο γεγονός για την Ορθοδοξία σε βάθος χιλίων ετών, η Πανορθόδοξη Σύνοδος, λίγες ημέρες πριν την σύγκλησή της κινδυνεύει με ματαίωση λόγω της απαίτησης των Βουλγάρων να επιστραφούν τα οστά του Σαμουήλ από το μουσείο Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας υποψίες για το τι κρύβεται πίσω από την κίνηση αυτή.
Για αυτόν τον λόγο και για άλλα ελάσσονος σημασίας ζητήματα η βουλγαρική Εκκλησία αποφάσισε να ΜΗΝ συμμετάσχει στην Πανορθόδοξη Σύνοδο.

Με την απόφασή της αυτή, η Εκκλησία της Βουλγαρίας απάντησε επιθετικά στο αίτημα του Οικουμενικού Πατριάρχη για επιστροφή των κλαπέντων κειμηλίων των Μοναστηριών της Βορείου Ελλάδος από τον βουλγαρικό Στρατό, αξιώνοντας και αυτή ένα «δυνατό» για την βουλγαρική Ιστορία αίτημα, την επιστροφή των οστών του Βουλγάρου Βασιλιά Σαμουήλ από το Βυζαντινό Μουσείο της Θεσσαλονίκης.

Η Εκκλησία της Βουλγαρίας σε ανακοίνωση της έκανε γνωστό ότι δεν θα συμμετάσχει στην Πανορθόδοξη Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη από τις 16-26 Ιουνίου έπειτα από ομόφωνη απόφαση η οποία και υπογράφτηκε από τον Πατριάρχη Νεόφυτο και τα μέλη της Συνόδου.

Αυτή όμως η απόφαση οδήγησε το Πατριαρχείο Μόσχας,να θέτει ζήτημα ακύρωσης όλης της Συνόδου, αφού δεν θα συμμετέχουν σε αυτή όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Φυσικά αυτό αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τον Οικουμενικό Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης Βαριολομαίο ο οποίος παρουσιάζεται έτσι αδύναμος να γεφυρώσει τις διαφορές των Ορθόδοξων Εκκλησιών και να επιτύχει μια πραγματική Πανορθόδοξη Σύνοδο.

Η βουλγαρική Εκκλησία ανακοίνωσε ότι:


«Σε σχέση με την εξάπλωση ψευδών και παραπλανητικών δηλώσεων στο διαδίκτυο σχετικά με την πρόσφατη απόφαση της Ιεράς Συνόδου σχετικά με την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που θα πραγματοποιηθεί 16 με 26 Ιουνίου 2016 στην Κρήτη η καγκελαρία της Ιεράς Συνόδου ορίζει τα εξής:

1. Η απόφαση υιοθετήθηκε ομόφωνα από την Ιερά Σύνοδο, υπεγράφη επίσημα από το Βούλγαρο Πατριάρχη και τους Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες-μέλη της Ιεράς Συνόδου της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

2. Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου είναι κατηγορηματική: η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν θα συμμετάσχει στην Πανορθόδοξη Σύνοδο για λόγους που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

3. Η απόφαση εστάλη στους Προκαθήμενους της κάθε Τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

4. Η πτήση της αντιπροσωπείας της βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Κρήτη με κυβερνητικό αεροπλάνο ακυρώθηκε.

5. H εξουσιοδότηση της βουλγαρικής αντιπροσωπείας έχει ακυρωθεί και διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για την ευνοϊκή κατάληξη.

Είθε τα μέλη της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που εμφανίζουν υψηλή εκκλησιαστική συνείδηση ως προς την εμπιστοσύνη στους ιεράρχες τους και, μαζί με το βουλγαρικό λαό, να μην υποκύψουν σε περιττή και ανάξια χειραγώγηση.
Χριστός Ανέστη».

Όμως λόγω της αποχής των Βουλγάρων παύει να είναι μια Πανορθόδοξη Σύνοδος και έτσι η Μόσχα ζητεί την αναβολή της καθώς επιθυμεί να έχουν ισχύ όλες οι αποφάσεις.

Δυστυχώς ένα γεγονός το οποίο θα έθετε την Ελλάδα στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εξελίξεων και θα εμφάνιζε την χώρα ως παράγοντα ενοποίησης των απανταχού Ορθοδόξων, κινδυνεύει να μην πραγματοποιηθεί, αλλά ακόμα και εάν πραμγαοποιηθεί η σημασία του κινδυνεύει να υποβιβαστεί αισθητά.

Η βουλγαρική Εκκλησία δεν είναι αμελητέο μέγεθος. Δεν ήταν σωφρονα κίνηση να τεθούν θέματα περί... κλαπέντων κειμηλίων στην παρούσα φάση. Δόθηκε «πάτημα» στους Βουλγάρους για να ζητήσουν και αυτοί με την σειρά τους, δικά τους ιστορικά κειμήλια.

Η Ελλάδα έχει μεγάλη ανάγκη την Πανορθόδοξη Σύνοδο και για έναν ακόμα σημαντικό λόγο. Μπορεί να βοηθήσει τα μέγιστα στην ανάπτυξη του θρηκσυτικού τουρισμού, όχι μόνο από Ορθόδξους επισκέπτες αλλά και απο τουρίστες άλλων δογμάτων ή ακόμα και άλλων θρησκειών.

Για το νησί της Κρήτης ειδικότερα θα ήταν το γεγονός της χρονιάς και μια μεγάλη ευκαιρία για να διαφημίσει πέραν της αρχαίας κληρονομιάς και τις θρησκευτικές του παρακαταθήκες.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου