Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Αυτές είναι οι προτάσεις Τσίπρα για τη συνταγματική αναθεώρηση - Ο διάλογος θα ολοκληρωθεί την Άνοιξη του 2017

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εάν δεν συγκεντρώνει 200 ψήφους βουλευτών θα εκλέγεται απο το λαό - Πρωθυπουργός μόνο άν έχει την ιδιότητα του βουλευτή- Υπό δημόσιο έλεγχο ρεύμα και νερό - Υποχρεωτικό το δημοψήφισμα με την συγκέντρωση 500.000 υπογραφών -Πιθανόν να γίνει δημοψήφισμα για τις αλλαγές
Με γενικόλογες διακηρύξεις που δείχνουν ότι δεν υπήρξε απαραίτητη προεργασία, παρά μόνον διάθεση να δημιουργηθούν εντυπώσεις, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το περίγραμμα των προτάσεων του για τη συνταγματική αναθεώρηση σε μια εκδήλωση που οργανώθηκε στο προστατευμένο από τα... αδιάκριτα μάτια των περαστικών μέρος του προαυλίου στο Μέγαρο του Κοινοβουλίου που «βλέπει» προς τον Εθνικό Κήπο.


Στην ομιλία του, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «42 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ο κύκλος της μεταπολίτευσης κλείνει, έχοντας χαρίσει μια ανεκτίμητη μακρά περίοδο κοινωνικής ειρήνης αλλά και ένα κράτος με παθογένειες».
Κατά την άποψή του «η οικονομική κρίση ήταν τελικά το αποτέλεσμα της ήττας της μεταπολίτευσης» και «όχι της κατίσχυσής της, όπως ισχυρίζεται σήμερα ο παλιό πολιτικό σύστημα, σε αγαστή συνεργασία και συμμαχία με την τεχνοκρατική ελίτ.
«Το ζητούμενο σήμερα για παραγωγική ανασυγκρότηση προϋποθέτει την θεσμική και πολιτική ανασυγκρότηση της χώρας», συμπλήρωσε, υποστηρίζοντας: «Ο μόνος τρόπος για να βγούμε από την κρίση είναι να τελειώνουμε με το παλιό, με αυτά που μας έφτασαν ως εδώ. Να αλλάξουμε αυτό το κράτος». Ενώ επανέλαβε το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές που ήταν «να τελειώνουμε με το παλιό», πριν ζητήσει τη συνδρομή όλων στην αναθεωρητική διαδικασία.
«Από εδώ, το ναό της Δημοκρατίας, σας καλώ όλες και όλους σε έναν ευρύ διάλογο για ένα νέο Σύνταγμα που θα σηματοδοτήσει την νέα μεταπολίτευση», είπε. «Για το Σύνταγμα που θα οδηγήσει σε μια νέα Ελλάδα. Την Ελλάδα του 2021».
«Στη πραγματικότητα, σήμερα απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους πολίτες για μια επανάσταση της δημοκρατίας», υποστήριξε ο πρωθυπουργός: «Από το Λαό με το Λαό, για το Λαό να ορίσουμε το Νέο μας Σύνταγμα. Για πρώτη φορά. Να αποφασίσουμε, όλοι μαζί ποια Ελλάδα θέλουμε».
Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι θα γίνει διάλογος με ευρύτερες διαστάσεις και «τον Σεπτέμβριο θα ανακοινωθεί η σύνθεση οργανωτικής επιτροπής για την διεξαγωγή μιας ανοιχτής διαδικασίας διαλόγου σε πανεθνική κλίμακα».
«Στόχος μας, σε πρώτη φάση, να διοργανωθούν συζητήσεις για την αναθεώρηση σε όλους τους δήμους της χώρας με τη συμμετοχή επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, κινήσεων πολιτών και συλλογικοτήτων αλλά και μεμονωμένων πολιτών», συμπλήρωσε: «Μέσα από την δημιουργία ειδικής ιστοσελίδας όλοι οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Σε δεύτερη φάση τα συμπεράσματα από την δημόσια αυτή συζήτηση θέλουμε να συγκεντρωθούν με την διοργάνωση 13 συνελεύσεων σε κάθε Περιφέρεια».
Και όλα αυτά με στόχο την Άνοιξη του 2017, η Οργανωτική Επιτροπή να συγκεντρώσει τα αποτελέσματα του διαλόγου και να παραδώσει την έκθεσή της σε όλα τα κόμματα.
Αναφερόμενος στις επιμέρους προτάσεις υπέδειξε ως πρώτο μέτρο των προτάσεών του τη συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής. Ταυτόχρονα πρότεινε την άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το εκλογικό σώμα, μόνον εφόσον δεν συμπληρωθεί η αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής. Και παράλληλα ζήτησε να ανοίξει η συζήτηση για τις αρμοδιότητες του Ανώτατου Άρχοντα, προτείνοντας μια λελογισμένη αύξηση των αρμοδιοτήτων του.
Εισηγήθηκε ακόμη τη δυνατότητα δημοψηφισμάτων για κρίσιμα ζητήματα με λαϊκή πρωτοβουλία. Όπως επίσης και την υποχρέωση πρωθυπουργός, εκτός των υπηρεσιακών, να ορίζεται αποκλειστικά αιρετός από το λαό, δηλαδή μόνο εν ενεργεία Βουλευτής. Ενώ μάλλον για το θεαθήναι, αφού γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή, πρότεινε θεσμοθέτηση θητειών για τους βουλευτές με ανώτατο όριο τις δύο συνεχόμενες κοινοβουλευτικές περιόδους ή για οκτώ συνεχόμενα έτη.

Πίσω από το βήμα το οποίο στήθηκε στο νότιο προαύλιο της Βουλής για να μιλήσει ο κ. Τσίπρας υπήρχαν τρία συνθήματα: «Νέο Σύνταγμα», «Νέα Μεταπολίτευση» και «Νέα Ελλάδα». Ωστόσο, ελάχιστες ήταν οι νέες ιδέες που περιείχαν τα βασικά σημεία της κυβερνητικής πρότασης από τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας, υπό το βάρος των εσωκομματικών αντιδράσεων, απέσυρε την ιδέα για απευθείας εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, με την οποία φλέρταρε ο ίδιος όπως είχε δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του (στον Σκάι) όταν μιλούσε για «ώριμη αλλαγή».

Η ανοιχτή διαφωνία της εσωκομματικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με την επωνυμία «53+», που σε σχετικό κείμενο είχε επισημάνει κινδύνους αλλοίωσης του πολιτεύματος της προεδρευόμενης δημοκρατίας, υποχρέωσε την ηγεσία της κυβέρνησης να εγκαταλείψει την ιδέα της απευθείας και να προσανατολιστεί σε μια ενδιάμεση λύση, σύμφωνα με την οποία θα υπάρχει προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία μόνον εφόσον δεν συγκεντρωθεί η αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή, η οποία εφεξής δεν θα διαλύεται εάν αδυνατεί να εκλέξει Ανώτατο Άρχοντα.  
 







ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου