Σάββατο 30 Απριλίου 2022

Δυσφορία της Τουρκίας: "Ατυχές αμάρτημα" να υιοθετεί τις θέσεις των οικοδεσποτών του, λέει φωτογραφίζοντας τον Πάιατ

Την ενόχλησή της έδειξε με μία ανάρτησή της στο Twitter η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, ύστερα από τη συνέντευξη του απερχόμενου πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ

Την ενόχλησή της έδειξε με μία ανάρτησή της στο Twitter η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, ύστερα από τις συνεντεύξεις του απερχόμενου πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ στην "Καθημερινή" και στην ΕΡΤ.

Ο κ. Πάιατ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι ΗΠΑ έπρεπε να ενεργοποιηθούν "έντονα για να βοηθήσουμε ώστε να αποτρέψουμε να ξεφύγουν τα πράγματα εκτός ελέγχου" κατά τη διάρκεια της κρίσης του θέρους του 2020.

Σημειώνεται ότι στη συνέντευξή του στην Καθημερινή ο κ. Πάιατ κάνει αναφορά στις "συνεχιζόμενες απαράδεκτες δραστηριότητες, τις υπερπτήσεις, τις ρητορικές υπερβολές, τις ανόητες δηλώσεις περί αμφισβήτησης της κυριαρχίας των νησιών, η οποία από αμερικανικής πλευράς είναι αδιαμφισβήτητη".

''Ατυχές αμαρτίες της διπλωματίας''

Η τουρκική πρεσβεία δεν αναφέρθηκε στη συνέντευξη, ούτε κατονόμασε τον κ. Πάιατ, ωστόσο τον ''φωτογράφισε'' με μια ανάρτηση στα social media, στην οποία σημειώνει ότι η υιοθέτηση των απόψεων της χώρας στην οποία φιλοξενείσαι είναι "μια από τις ατυχείς αμαρτίες της διπλωματίας". Και προσθέτει ότι αυτό "συμβαίνει όταν ξεχνάς τις θέσεις της χώρας σου και υιοθετείς εκείνες των οικοδεσποτών σου".

Δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που η Τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα προχωρά σε ανάρτηση επικριτική των δηλώσεων διπλωματών που αφορούν στα Ελληνοτουρκικά και εντάσσεται στη γενικότερη αντίληψη ότι πρόκειται για διμερή ζητήματα στα οποία η Άγκυρα θεωρεί ότι δεν πρέπει να εμπλέκονται τρίτοι.

O Τζέφρι Πάιατ αποκάλυψε ότι οι δύο χώρες ήρθαν πολύ κοντά σε σύρραξη

Αναλυτικότερα, στη συνέντευξή του στην Καθημερινή ο απερχόμενος πρέσβης τόνισε πως Ελλάδα και Τουρκία έφθασαν στα πρόθυρα σύρραξης το καλοκαίρι του 2020 και χρειάσθηκε να ενεργοποιηθεί ο αμερικανικός παράγοντας ώστε να μην ξεφύγουν τα πράγματα εκτός ελέγχου. Σημειώνοντας μάλιστα ότι το σκηνικό ήταν πολύ πιο δραματικό απ’ ό,τι φάνηκε στα ρεπορτάζ των Μέσων Ενημέρωσης στην Ελλάδα.

Ο κ. Πάιατ υπενθυμίζει τη δήλωση τότε του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ότι επρόκειτο για μια πολύ σοβαρή κρίση και σημειώνει ότι η αμερικανική διοίκηση ενεργοποιήθηκε έντονα "για να βοηθήσουμε να μην ξεφύγουν τα πράγματα εκτός ελέγχου”.

Είναι η πρώτη φορά που κορυφαίος παράγων κάνει λόγο για πολεμική αναμέτρηση που αποφεύχθηκε το καλοκαίρι του 20, όταν ο Ερντογαν έστειλε στο Αιγαίο το Oruc Reis και άλλα γεωτρύπανα, που μάλιστα έκαναν έρευνες όχι απλώς εντός της ελληνικής ΑΟΖ αλλά και σε πολύ μικρή απόσταση από τα ελληνική χωρικά ύδατα.

"Η περίοδος της μεγαλύτερης ανησυχίας για ‘μένα ως Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα ήταν το καλοκαίρι του 2020. Ήταν μια περίοδος πολύ μεγάλων εντάσεων. Επικρατούσε ανησυχία στις ΗΠΑ για την προκλητική στάση της Τουρκίας… και τους κινδύνους για πιθανό ατύχημα" περιγράφει την κατάσταση τότε, μιλώντας στη ΕΡΤ.

Και συνεχίζει: Το είδαμε βέβαια με τη σύγκρουση… μεταξύ της τουρκικής Kemal Reis και της ελληνικής φρεγάτας. Αυτό είναι ένα παράδειγμα… του τι γινόταν στα παρασκήνια. Δεν ήταν ορατό σε πολλούς ανθρώπους. Η μεγαλύτερη ένταση εκτυλισσόταν στη θάλασσα. Οι ΗΠΑ πήραν το συμβάν πολύ σοβαρά".

Οι συνθήκες σήμερα είναι βελτιωμένες

Οι συνθήκες σήμερα είναι πολύ βελτιωμένες, συνεχίζει ο κ. Πάιατ, παρά τις συνεχιζόμενες απαράδεκτες δραστηριότητες, τις υπερπτήσεις, τις ρητορικές υπερβολές, τις ανόητες δηλώσεις περί αμφισβήτησης της κυριαρχίας των νησιών, η οποία από αμερικανικής πλευράς είναι αδιαμφισβήτητη.

"Το στρατηγικό τοπίο γύρω από το Αιγαίο, τη Μαύρη Θάλασσα, τη Μικρά Ασία έχει αλλάξει δραματικά από τις 24 Φεβρουαρίου, και νομίζω ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία καθιστούν πιο σημαντική για τις ΗΠΑ την πρόθεσή τους να κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν ότι η Τουρκία θα συμπεριφέρεται ως καλός σύμμαχος του ΝΑΤΟ απέναντι σε όλους τους γείτονές της. Δεν είναι η στιγμή για περισπασμούς, είτε δημιουργούνται από την πολιτική, είτε από τη ρητορική, είτε από στρατιωτικούς ελιγμούς", πρ0σθέτει.

Σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις ασφαλείας, ο απερχόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα επισημαίνει πως "υπάρχει το άρθρο 5. Ακούσατε από τον πρόεδρο Μπάιντεν μια απολύτως ξεκάθαρη δέσμευση σε αυτό και την προθυμία να διατεθούν αμερικανικές δυνάμεις, εξοπλισμός και κονδύλια για να ενισχύσουν και να υπερασπιστούν αυτή την εγγύηση".

Σε ερώτηση για το αν μπορεί να εφαρμοστεί "ακόμα και αν η απειλή προέρχεται από το εσωτερικό της Συμμαχίας", ο κ. Πάιατ σημειώνει ότι "το άρθρο 5 είναι το βασικό θεμέλιο όλων όσων κάνουμε σε ό,τι αφορά τη σχέση ασφαλείας μας με την Ελλάδα και το ΝΑΤΟ".

Ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον και της συνάντησης με τον Τζο Μπάιντεν ο κ. Πάιατ ανέφερε ότι γνωρίζει πόσο σημαντική ήταν αυτή η πρόσκληση για τον ίδιο προσωπικά τον Αμερικανο πρόεδρο, καθώς και για το σύνολο της αμερικανικής κυβέρνησης που εκτιμά βαθιά την σχέση της με την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ ο Ελληνας πρωθυπουργός, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο, θα μιλήσει στο Κογκρέσο και είναι ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός που θα απευθυνθεί στους Αμερικανούς νομοθέτες, γεγονός που συμβαίνει μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και όταν η Ουάσινγκτον θέλει να τιμήσει τον ξένο ηγέτη που επισκέπτεται τη χώρα.

Πρόσθεσε ότι θα συζητήσουν μεταξύ άλλων τις συνεχιζόμενες προσπάθειες με τους συμμάχους και τους εταίρους για την υποστήριξη του ουκρανικού λάου και την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην Ρωσία για την απρόκλητη εισβολή της, την ενεργειακή ασφάλεια και τη συνεργασία με την Ελλάδα σε ότι αφορά το φυσικό αέριο. 

ΠΗΓΗ  thetoc

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου