Σάββατο 30 Απριλίου 2022

Πως και γιατί κόπηκε από το TigerMeet η τουρκική 192 FiloCaplan: Ήθελε πολλά χωρίς να δώσει τίποτα…

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Μέχρι και επίδειξη μεμονωμένου αεροσκάφους είχαν προτείνει οι Τούρκοι από την 192 Filo«Caplan», στους Έλληνες «AegeanTiger» κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους οι οποίες αφορούσαν τη συμμετοχή στο NATOTigerMeet.

Οι «Τίγρεις» της Τουρκίας, όσο κι αν προσπαθούσαν να φανούν πολύ επαγγελματίες δεν έκρυβαν αρκετές φορές τον ενθουσιασμό τους, όχι επειδή συνομιλούσαν με τους Έλληνες συναδέλφους τους, αλλά λόγω του ιστορικού γι’ αυτούς γεγονότος πως η μοίρα «Caplan» λειτουργεί ξανά ύστερα από έξι χρόνια πλήρους επιχειρησιακής αφάνειας.

Από το 2016 η 192 Filo, η μοίρα δηλαδή που ακούει στην κωδική ονομασία «Tiger» ήταν η πρώτη που έπεσε στη δυσμένεια του ΤαγίπΕρντογάν, ο οποίος είχε δώσει εντολή ν’ αποδεκατιστεί, ενώ όσοι ιπτάμενοι και μηχανικοί κατάφεραν να μην περάσουν πίσω από τα σίδερα της φυλακής, είχαν μετατεθεί σε άλλες πολεμικές μοίρες ή στο τουρκικό αεροπορικό Επιτελείο.

Όμως τα «Καπλάνια» της γείτονος μπορεί να συζητούσαν και να έθεταν προτάσεις ως αιτήματα προς την Ελληνική πλευρά, αλλά όταν έφτανε η ώρα των Ελληνικών ερωτήσεων, τότε σφύριζαν αμέριμνοι και δεν απαντούσαν τι πρόκειται να πράξουν για την επερχόμενη Νατοϊκή άσκηση που φέτος φιλοξενείται από την 335 Μοίρα «Τίγρης».

Στο αεροπορικό Επιτελείο, πριν την ακύρωση της πρόσκλησης, ήταν βέβαιοι ότι οι Τούρκοι θα έβρισκαν τον τρόπο να μην έρθουν στην Ελλάδα, όσο κι αν οι ιπτάμενοι της «Caplan» το ήθελαν.

Και επειδή οι Τούρκοι δεν ήθελαν να πάρουν μέρος στο TigerMeet, σε Ελληνικό έδαφος, έκαναν αυτό που τους εκθέτει- όσο κι αν αυτοί δεν ομιλούν δημόσια- στους Αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και παράλληλα με τις έκνομες κινήσεις τους ενεργοποίησαν την Ελληνική αεράμυνα.

Μάλιστα 48 ώρες μετά το τουρκικό κρεσέντο με τις υπερπτήσεις και τις παραβιάσεις είναι χαρακτηριστικό πως οι παραβιάσεις έχουν περιοριστεί- χωρίς αυτό να σημαίνει πως φοβούνται ή πως λειτούργησαν τα «κόκκινα τηλέφωνα»- στην παρουσία Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών και ενός κατασκοπευτικού CN-235.

Σερί ασκήσεων τον Μάϊο

Την ίδια στιγμή εντός της Ελληνικής επικράτειας αλλά και στο FIRΑθηνών οι σύμμαχοι, «υπογράφουν Ελληνικά.Και με αυτό τον τρόπο γι’ άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η ψύχραιμη στάση ενός εκ των δυο της Ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας, αποφέρει εν μέρει καρπούς και δίνει πόντους στην Αθήνα.

Ξεχωριστής αξίας είναι η αεροπορική άσκηση TigerMeetπου θα γίνει στον Άραξο και την 335 Μοίρα «Τίγρης». Μια άσκηση που συγκεντρώνει Γάλλους, με μεγάλο αριθμό RafaleF3R(σ.σ. γι’ αυτό στον Ηνίοχο πήραν μέρος μόνο τα μαχητικά του ήταν στο αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ, καθώς οι Γάλλοι είχαν υποσχεθεί μεγάλη συμμετοχή στην Ελληνική TigerMeet) Ιταλούς, Τσέχους, Ισπανούς, Βέλγους.

Στα σενάρια, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν αρκετές περιοχές στο Αν. Αιγαίο αλλά όχι στο εύρος που ήταν στον μεγαλειώδη «Ηνίοχο», που τα Ελληνικά και συμμαχικά φτερά πέταξαν μέχρι και πάνω από το Καστελόριζο.

Ο Μάϊος όμως θα εξελιχθεί ως ο μήνας των SOF, Ελλάδας και συμμάχων που με κάθε ευκαιρία στηρίζουν τις προσπάθειες που έχουν γίνει από τα στελέχη ειδικών επιχειρήσεων να γίνονται ολοένα και καλύτεροι.

«Μέγας Αλέξανδρος», «Θρακικό αποτύπωμα» «Κλεμμένος Κέρβερος» είναι τρεις ασκήσεις για τις οποίες μονίμως έχει κάτι να πει η γείτονα και να γράψει ο Τύπος στην Τουρκία, μαζί με δηλώσεις αξιωματούχων που τονίζουν την ενόχλησή τους.

Ασκήσεις που διεξάγονται με τη συμμετοχή της αφρόκρεμας των Ειδικών Επιχειρήσεων, όπως των εμπειροπόλεμων των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και με τη συμμετοχή φίλων/ συμμάχων από την Μ. Βρετανία, την Ιταλία, την Γαλλία.

Η «Γρήγορη Ανταπόκριση» είναι μια ακόμη άσκηση στην οποία πρωταγωνιστές θα είναι οι SOFτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, αλλά αυτή θα διεξαχθεί στη Β. Μακεδονία.

ΠΗΓΗ hellasjournal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου