Σάββατο 30 Απριλίου 2022

Κρίση στο Αιγαίο: Σε «οργασμό» ασκήσεων ετοιμότητας Πολεμική Αεροπορία και Ειδικές Δυνάμεις – Το χρονικό της τουρκικής προκλητικότητας

Με μπαράζ ασκήσεων μέσα στο Μάιο απαντούν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στην κλιμακούμενη Τουρκική επιθετικότητα και στις απειλές της Άγκυρας όπως κορυφώθηκαν προχθές με το πρωτόγνωρο μπαράζ υπερπτήσεων και παραβιάσεων πάνω από το Αιγαίο. Στην νευρικότητα των γειτόνων το ΓΕΕΘΑ αντιπαραβάλει ψυχραιμία αλλά και ουσιαστική προβολή ισχύος. Στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι πέρα από τις εντυπώσεις και τον επικοινωνιακό «πόλεμο» που έχει εξαπολύσει η Τουρκία υπάρχει η πραγματικότητα επί του πεδίου. Εκεί όπου οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ισχυρές και ικανές σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση να επιφέρουν τρομακτικά χτυπήματα.

Άλλωστε ακόμα και στο επίπεδο των προκλήσεων πάνω από το Αιγαίο πέρα από τις υπερπτήσεις και παραβιάσεις στις οποίες προχωρούν οι γείτονες για να υπενθυμίσουν τις διεκδικήσεις τους η ουσία είναι πως η Πολεμική μας Αεροπορία έχει πάντα το «πάνω χέρι» και αυτό καταδεικνύεται από τα συνεχή «lock» των Τουρκικών μαχητικών από τα Ελληνικά «γεράκια».

Τουρκικά μαχητικά δεν θα υπάρχουν στην «Tiger Meet» όμως η μεγάλη άσκηση που θα πραγματοποιηθεί στην Αεροπορική Βάση του Αράξου από τις 9 έως τις 20 Μαΐου συγκεντρώνει την «αφρόκρεμα» του ΝΑΤΟ από τις Ευρωπαϊκές χώρες. Γάλλοι, Ιταλοί, Ισπανοί, Βέλγοι, Τσέχοι για δύο εβδομάδες θα πετούν μαζί με τα Ελληνικά «γεράκια» σε ολόκληρο το FIR Αθηνών. Με τους Επιτελείς του ΑΤΑ αλλά και τα Στελέχη της 335 Πολεμικής Μοίρας «Τίγρης» να έχουν σχεδιάσει μια σειρά από σενάρια τα όποια από την πρώτη στιγμή φάνηκε ότι ενοχλούσαν τους γείτονες οι οποίοι ήταν εξαιρετικά αμφίβολο αν θα τα αποδέχονταν. Τελικά οι εξελίξεις ανάγκασαν το ΓΕΕΘΑ να τους αποπέμψει.

Επιπλέον τουλάχιστον τέσσερις μεγάλες ασκήσεις Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν το μήνα που έρχεται σχεδόν σε κάθε γωνιά της χώρας. Με πρώτη την «Αlexander the Great» με συμμετοχή δυνάμεων από τις ΗΠΑ και περιοχή εκτέλεσης τη Μαγνησία αλλά και το Αιγαίο. Άσκηση με έμφαση στις αμφίβιες αποβατικές επιχειρήσεις.

Ακολουθεί η «Trojan Footprint» άσκηση με συμμετοχή Μονάδων κομάντος από ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Αλβανία. Θα διεξαχθεί κυρίως στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων και θα προβλέπει μια σειρά από σενάρια τα οποία σχεδιάζει η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου η οποία θα έχει και την ευθύνη.

Η «Stolen Cerberus» άσκηση-θεσμός τα τελευταία χρόνια φέρνει στην Ελλάδα Αμερικανούς SOF αλλά και μεταγωγικά αεροσκάφη. Περιλαμβάνει κυρίως σενάρια ρίψεων τόσο αλεξιπτωτιστών όσο και εφοδίων. Το σημαντικό όμως είναι ότι πέρα από την Αττική σενάρια της άσκησης θα εκτελεστούν τόσο στη Ρόδο όσο και στη Λήμνο νησιά τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο των Τουρκικών διεκδικήσεων.

Μια ακόμη μεγάλη άσκηση Special Forces θα πραγματοποιηθεί μέσα στο Μάιο με συμμετοχή Μονάδων της ΔΕΠ. Πρόκειται για την «Swift Response» η οποία θα διεξαχθεί στα εδάφη της Βόρειας Μακεδονίας με συμμετοχή SOF από ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Μαυροβούνιο, Αλβανία και Β. Μακεδονία. Η άσκηση περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό της NΑΤΟικης «Defender Europe». Tαυτόχρονα με τις διεθνής ασκήσεις σε πλήρη εξέλιξη θα βρίσκεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και των τριών Κλάδων ενώ δεν αποκλείονται και έκτακτες ασκήσεις-συνεκπαιδεύσεις.

Το βιολί της η Άγκυρα: «Η Τουρκία απάντησε στις προκλητικές πτήσεις των ελληνικών αεροσκαφών»
Η Άγκυρα συνεχίζει την τακτική των προκλήσεων και περνάει στην αντεπίθεση, υποστηρίζοντας ότι η ελληνική πλευρά είναι αυτή που κάνει τις παραβιάσεις. Πηγές ασφάλειας της Τουρκίας, τις οποίες ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο 30 φορές μέσα σε 3 ημέρες.

Οι πηγές ασφαλείας ανέφεραν ότι τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη απάντησαν στα ελληνικά κατά τον ίδιο τρόπο. Υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα συνεχίζει τις παράνομες, προκλητικές και επιθετικές ενέργειες και ρητορικές της στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα υποστηρίζουν ότι «αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας παραβίασαν 6 φορές τον τουρκικό εναέριο χώρο στις 26 Απριλίου για πρώτη φορά. Και όχι μόνο, ελληνικά αεροσκάφη συνέχισαν τις προκλητικές πτήσεις τους κοντά στις τουρκικές ακτές στις 27 Απριλίου. Στις παραβιάσεις που σημειώθηκαν την Τετάρτη, δυνάμεις της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν 22 παραβιάσεις στον τουρκικό εναέριο χώρο.

Τα ελληνικά στοιχεία, που συνέχισαν χθες τις παραβιάσεις τους, δέχτηκαν απάντηση από τα αεροσκάφη της Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας».

Υπογραμμίζοντας ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα είναι πάντα υπέρ της επίλυσης προβλημάτων με ειρηνικά μέσα, μεθόδους και διάλογο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας, πηγές ασφαλείας τόνισαν ότι η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλήσεις της με κάθε ευκαιρία αντί να κρατά το χέρι της φιλίας. από την Τουρκία. Επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι η πλευρά που ξεκίνησε τις παραβιάσεις και επέδειξε επιθετικές συμπεριφορές και τις τρεις ημέρες, οι πηγές ανέφεραν, «Φαίνεται ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα συνεχίζει τις δραστηριότητές της με στόχο την πρόκληση και την παραπληροφόρηση».

Οι ίδιες πηγές λένε ότι η «Η Ελλάδα, που βλέπει κάθε επιτυχία της Τουρκίας ως δική της αποτυχία, προσπαθεί να εφαρμόσει μια φανταστική πρόκληση».

Αναφέρουν ακόμη ότι «τα αρχεία των ραντάρ διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της Ελλάδας, η οποία προσπαθεί να δείξει την Τουρκία ως επιτιθέμενο. Η Ελλάδα είναι αυτή που ξεκινά τις παραβιάσεις και επιδεικνύει επιθετικές συμπεριφορές κάθε τρεις μέρες. Κανείς δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία ότι θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε την ασφάλειά μας και τα δικαιώματά μας και τα συμφέροντά μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, με αποφασιστικότητα και αποφασιστικότητα, χωρίς να επιτρέπουμε κανένα τετελεσμένο».

Το χρονικό της Τουρκικής προκλητικότητας
Η πρωτόγνωρη τουρκική επιθετικότητα των τελευταίων ημερών με υπερπτήσεις πάνω από 22 ελληνικά νησιά του Αιγαίου ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των Ενόπλων Δυνάμεων. Το πρωί της Πέμπτης η Πολεμική Αεροπορία έδωσε μια απάντηση με πολύ ισχυρό συμβολισμό. Απογείωσε ταυτόχρονα από όλες τις μητρικές Πολεμικές Μοίρες έναν από τους μεγαλύτερους Σχηματισμούς που έχει πετάξει ποτέ πάνω από το Ανατολικό Αιγαίο αποτελούμενο από τουλάχιστον 24 οπλισμένα μαχητικά F-16, Mirage 2000-5 και F-4 Phantom.

To πανίσχυρο Mass Comao πέταξε πάνω από το Αρχιπέλαγος και «σάρωσε» τα ακριτικά μας νησιά από τη Λήμνο και τη Λέσβο έως τα Δωδεκάνησα στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα ισχύος και αεροπορικής υπεροχής. Ο μεγάλος Σχηματισμός ήταν η απάντηση της HAF στο ερώτημα ποιός έχει το πάνω χέρι στο Αιγαίο και σε περίπτωση σύγκρουσης θα έχει το πλεονέκτημα. Σε αντίθεση με τον τουρκικό «ανταρτοπόλεμο» της Τετάρτης, η Πολεμική μας Αεροπορία κατέδειξε ότι σε πραγματικές επιχειρήσεις το ελληνικό αβαντάζ παραμένει αδιαμφισβήτητο και η δυνατότητα της HAF να απογειώνει πολύ μεγάλους αριθμούς οπλισμένων μαχητικών. Ανάλογη ενέργεια είχε πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2020 όταν η Πολεμική Αεροπορία «σάρωσε» και πάλι το Αιγαίο ενώ είχε αιφνιδιάσει τους γείτονες στέλνοντας μαχητικά στην Κύπρο χωρίς να γίνουν αντιληπτά από την τουρκική αεράμυνα.

Όμως την Τετάρτη πέρα από την πρωτοφανή προσπάθεια των Τούρκων να προκαλέσουν και να περάσουν ένα επικοινωνιακό μήνυμα ότι αμφισβητούν σχεδόν όλα τα νησιά του Αιγαίου όσα έγιναν πάνω από το Αρχιπέλαγος αποτελούν μια ακόμη απόδειξη ότι τα ελληνικά «γεράκια» αποτελούν τον απόλυτο κυρίαρχο. Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά μαχητικά είχαν από την πρώτη στιγμή «λοκαριστεί» από τα Ελληνικά αεροσκάφη ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι ιπτάμενοι της HAF έφτασαν τόσο κοντά στους εισβολείς που τους εγκλώβισαν ακόμα και με τα πυροβόλα τους. Σταθερά στην «ώρα 6» καταδίωξαν ανελέητα τα τουρκικά μαχητικά τα οποία είχαν ως μοναδικό τους μέλλημα να καταγράψουν υπερπτήσεις και όχι να εμπλακούν με τους Έλληνες ιπτάμενους. Αν επρόκειτο για επιχειρήσεις κανένα τουρκικό μαχητικό δεν θα επέστρεφε στη βάση του.

Ενεργοποιήθηκε η αντιαεροπορική άμυνα στα νησιά του Αιγαίου
Τα αντιαεροπορικά συστήματα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αναπτύχθηκαν με εντολή του ΓΕΕΘΑ ύστερα από το μπαράζ των εναέριων τουρκικών παραβιάσεων των τελευταίων ημερών.

Πρόκειται για συστήματα τα οποία βρίσκονται ήδη στα νησιά και τα οποία μεταφέρονται σε χώρους διασποράς και θα τεθούν σε λειτουργία. Ο ρόλος τους είναι να παρακολουθούν τον εναέριο χώρο και αν χρειαστεί θα «εγκλωβίσουν» στόχους στο ραντάρ.

ΠΗΓΗ directus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου