Σάββατο 7 Μαΐου 2022

Αποτέλεσμα μηδέν στις συνομιλίες για εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας – Αρμενίας

 

File photo:Διαδηλωτής συμμετέχει σε συγκέντρωση για την Αρμενιή γενοκτονία έξω από το τουρκικό προξενείο στο Μπέβερλι Χιλς, Καλιφόρνια, ΗΠΑ. EPA/ETIENNE LAURENT

Ο τρίτος γύρος διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας, με στόχο την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων, δεν έφερε καμία πρόοδο, αναφέρει ο αρθρογράφος Amberin Zaman τον οποίο επικαλείται ο ιστότοπος Ahval.

Οι συνομιλίες που ξεκίνησαν στις αρχές του τρέχοντος έτους, δεν έχουν ακόμη αποφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα,  λέει o Zaman στο Al-Monitor.

«Δεν έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά οι συναντήσεις θα συνεχιστούν», αναφέρει ο Zaman, επικαλούμενος διπλωματικές πηγές που δεν κατονομάζονται.

Οι Τούρκοι και οι Αρμένιοι απεσταλμένοι έχουν πραγματοποιήσει τρεις γύρους διερευνητικών συνομιλιών από τον Ιανουάριο, ως μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών για την αποκατάσταση των διπλωματικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, που έχουν παγώσει για σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Ειδικοί εκπρόσωποι συμφώνησαν να προχωρήσουν οι συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις, στον επόμενο γύρο των συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη στη Βιέννη.

Οι συνομιλίες αυτές, είναι η πρώτη σοβαρή πρωτοβουλία για τη βελτίωση των σχέσεων μετά την ειρηνευτική συμφωνία του 2009 που δεν επικυρώθηκε ποτέ από το τουρκικό και το αρμενικό κοινοβούλιο.

  • Ο τρίτος γύρος συνομιλιών διεξήχθη καθώς χιλιάδες Αρμένιοι διαμαρτυρήθηκαν για την όλη διαδικασία και ζήτησαν την παραίτηση του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν, αναφέρει ο αρθρογράφος.

Στην ομιλία του στο αρμενικό κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα, ο Πασινιάν είπε ότι δέχεται πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα, «υποδηλώνοντας ότι οι επιλογές της Αρμενίας ήταν περιορισμένες και όσο πικρό κι αν είναι χάπι, οι ηγέτες της χώρας έπρεπε να δώσουν προτεραιότητα στην ειρήνη προς το συμφέρον των μελλοντικών γενεών της. », αναφέρει χαρακτηριστικά ο Zaman.

  • Η ομιλία του Πασινιάν που υπονόησε μια κάποια ευελιξία σχετικά με το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, «προκάλεσε θύελλα στους εθνικιστές αντιπάλους του, οι οποίοι τον κατηγορούν ότι ξεπούλησε τη χώρα», είπε.

Το Αζερμπαϊτζάν, με την υποστήριξη της Τουρκίας, ξεκίνησε μια επιτυχημένη στρατιωτική επίθεση κατά των αρμενικών δυνάμεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ τον Σεπτέμβριο του 2020. Ο πόλεμος 44 ημερών έληξε τον Νοέμβριο με μια κατάπαυση του πυρός με τη μεσολάβηση της Ρωσίας. Το Αζερμπαϊτζάν ανέκτησε τον έλεγχο μεγάλου μέρους των αμφισβητούμενων εδαφών που ελέγχονταν από Αρμένιους από τη δεκαετία του 1990.

«Η Τουρκία έχει από καιρό δείξει ότι μια αποχώρηση των Αρμενίων από τα κατεχόμενα εδάφη θα ήταν αρκετή για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις των δύο χωρών», λέει ο Zaman. «Η Τουρκία φαίνεται ότι συγκρατεί το Αζερμπαϊτζάν από το να πιέσει για απόσπαση  περαιτέρω παραχωρήσεων από την Αρμενία πριν υπογραφεί μια τελική συνθήκη ειρήνης».

Στις παραχωρήσεις αυτές περιλαμβάνεται ο όρος να παραιτηθεί η Αρμενίααπό όλες τις αξιώσεις σχετικά με τον αμφισβητούμενο θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, σύμφωνα με τον  Zaman.

«Το κίνημα διαμαρτυρίας, που ξεκίνησε στην Αρμενία μετά την ομιλία του Πασινιάν στις 13 Απριλίου, αποδεικνύει ένα πράγμα», είναι τα λόγια του Αρμένιου σχολιαστή Benyamin Poghosyan.

«Η πλειοψηφία του πολιτικά ενεργού μέρους της αρμενικής κοινωνίας δεν αποδέχεται και δεν πρόκειται να δεχτεί καμία λύση που θα καταστήσει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ μέρος του Αζερμπαϊτζάν υπό οποιεσδήποτε συνθήκες ή εγγυήσεις. Οποιεσδήποτε προσπάθειες διεθνών παραγόντων, είτε είναι η Ρωσία, η ΕΕ, είτε οι Ηνωμένες Πολιτείες, να πείσουν την κυβέρνηση της Αρμενίας να συμφωνήσει σε μια τέτοια λύση θα πυροδοτήσει αναπόφευκτα πολιτική αποσταθεροποίηση στην Αρμενία», τονίζει ο Poghosyan.

Με πληροφορίες από Ahval

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου