Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

Η Ελληνοκυπριακή συμμαχία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η «μάχη» του East Med

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Κάτι που οι Τούρκοι διπλωμάτες αποφεύγουν όπως ο «διάολος το λιβάνι» είναι να συμβεί εκ νέου η διεθνοποίηση ενός νέου θαλάσσιου αποκλεισμού σε μια ενδεχόμενη τουρκική αξίωση στην Αν. Μεσόγειο. 

Και αυτό, διότι η Ελληνική και Κυπριακή διπλωματία είχε κινητοποιήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη διεθνή κοινότητα όταν η Τουρκία είχε προχωρήσει στον αποκλεισμό της ΑΟΖ της, με τον Ερντογάν κυριολεκτικά να αναγκάζεται σε μια ακόμη διπλωματική κυβίστηση.

Δεν αποτελεί κρυφό μυστικό, ότι τα τελευταία χρόνια Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν ένα δίδυμο κρατών που αφενός έχουν έρθει πολύ κοντά, τόσο σε πολιτικό όσο και σε γεωστρατηγικό επίπεδο, και αφετέρου όμως μεταξύ άλλων αποτελούν και δύο χώρες στις οποίες πλέον οι παραδοσιακά «Μεγάλες Δυνάμεις» μπορούν πλέον να στηριχθούν σε ρεαλιστική βάση.

Είναι αυτό που αρκετοί διπλωμάτες σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον αναφέρουν με μεγάλη σιγουριά, δηλαδή πως το μέλλον ανήκει στην Ανατολική Μεσόγειο, το φυσικό αέριο και τη πολιτική σταθερότητα των key players στην ευρύτερη περιοχή. Και δεν έχουν άδικο. Ποιος μπορεί να αρνηθεί, ότι παρά τα μεγάλα «αγκάθια» που στρώνει στο διάβα του ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης δεν έχουν ανταπεξέλθει. Και το σημαντικότερο είναι, ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν πάψει πλέον να αντιδρούν και να απαντούν, αλλά τουναντίον έχουν βρεθεί σε πλεονεκτική θέση να χαράσσουν εκείνες το παιχνίδι και να «στήνουν τα πιόνια της γεωπολιτικής σκακιέρας» με τρόπο που για πρώτη φορά ευνοεί και τις δύο χώρες με ισότιμο και δίκαιο τρόπο.

«Είναι μια ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τον κοινό μας συντονισμό στην αντιμετώπιση των μεγάλων γεωπολιτικών προκλήσεων, σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Αλλά και να συντονίσουμε τη δράση μας απέναντι στην αναταραχή η οποία παρατηρείται τελευταία στην ανατολική Μεσόγειο», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνάντησης του την Παρασκευή στην Κύπρο με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, γεγονός που συμπυκνώνει με τον καλύτερα δυνατό τρόπο τα προαναφερόμενα και φέροντας στην επιφάνεια όλες εκείνες τις κοινές πεποιθήσεις μεταξύ των δύο χωρών που για πολλούς από τους κατοίκους τους έχουν ένα Έθνος.

Η συμφωνία με το Ισραήλ και το Αμερικανικό «Yes» στον East Med Pipeline

Σημαντικό για τα συμφέροντα των δύο χωρών αποτέλεσε η ιστορική συμφωνία με το Ισραήλ σχετικά με τη δημιουργία του αγωγού East Med που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ισραηλινή ΑΟΖ, μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας στην Ιταλία και από εκεί στην κεντρική Ευρώπη. Ειδικότερα. η  συμφωνία 3+1 (Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και ΗΠΑ)  καθιστά την Κύπρο και την Ελλάδα βασικού «παίχτες» στο ενεργειακό «παιχνίδι», ειδικά σήμερα που οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλουν το συντομότερο δυνατόν η Ευρώπη να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία.

Πολλώ δε μάλλον για την Κύπρο, το συγκεκριμένο0 PCI (Project of Common Interest) της Ε.Ε είναι κάτι πολύ θετικό και αναμένεται να αποτελέσει τεράστια επιτυχία για τη χώρα μιας και και σε περίπτωση  τουρκικής προβοκάτσιας και παράλογων ενστάσεων από την Τουρκία τότε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έρθει αντιμέτωπος με τα Ισραηλινά συμφέροντα σε μια περίοδο που δυσκολεύτηκε τόσο πολύ να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με το Ισραήλ.

«Το χαστούκι π0υ θέλει να ξεχάσει ο Ερντογάν»

Κάτι που οι Τούρκοι διπλωμάτες αποφεύγουν όπως ο «διάολος το λιβάνι» είναι να συμβεί εκ νέου η διεθνοποίηση ενός νέου θαλάσσιου αποκλεισμού σε μια ενδεχόμενη τουρκική αξίωση στην Αν. Μεσόγειο. Και αυτό, διότι η Ελληνική και Κυπριακή διπλωματία είχε κινητοποιήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη διεθνή κοινότητα όταν η Τουρκία είχε προχωρήσει στον αποκλεισμό της ΑΟΖ της, με τον Ερντογάν κυριολεκτικά να αναγκάζεται σε μια ακόμη διπλωματική κυβίστηση.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε ο τουρκικός πολεμικός στόλος δεν παρεμποδίζει τις γεωτρήσεις που πραγματοποιούνται εντός Κυπριακής ΑΟΖ και αυτό από μόνο του αποτελεί τεράστια διπλωματική επιτυχία για τις δύο χώρες. Ειδικότερα, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου στο Τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται το γεωτρύπανο «Tungsten Explorer», το οποίο έχει ξεκινήσει εργασίες γεώτρησης εκ μέρους της κοινοπραξίας Eni Cyprus Limited και Total Energies EP Cyprus B.V.

«Άρση του εμπάργκο όπλων» από ΗΠΑ

Κάτι στο οποίο πρέπει να σταθούμε ιδιαίτερα, είναι ότι υπάρχουν σκέψεις για άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ στη Κύπρο. Πάνω σε αυτό το σενάριο δουλεύει το Ελληνοκυπριακό λόμπι στις ΗΠΑ, το οποίο μαζί με Αμερικανούς Γερουσιαστές ασκούν πιέσεις στον Λευκό Οίκο για να αρθεί το εμπάργκο όπλων. Σε αυτό το μήκος κύματος είναι και οι οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Κύπρου, Χαράλαμπου Πετρίδη, μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ. Όπως τόνισε το εν λόγω θέμα ήταν στο επίκεντρο των όσων συζήτησε στην Ουάσιγκτον, καθώς «η Κύπρος πληροί τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις ώστε να προχωρήσει η αμερικανική κυβέρνηση στην πλήρη άρση του εμπάργκο, γεγονός που θα μας επιτρέψει να προμηθευτούμε αμυντικούς εξοπλισμούς από τις ΗΠΑ και συνεπώς να αναβαθμίσουμε τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Εθνικής Φρουράς».

ΠΗΓΗ https://www.pagenews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου