Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

Τουρκία: Νέα πολυμέτωπη επίθεση Τσαβούσογλου στην Ελλάδα

 

Σε διπλωματική ετοιμότητα η Αθήνα για την έξοδο του τουρκικού γεωτρύπανου. Επτασφράγιστο μυστικό για το που τελικά θα κατευθυνθεί, ενώ στις 9 Αυγούστου θα ανακοινωθεί ο προορισμός του, από τον Ταγίπ Ερντογάν.

Η αντίστροφη μέτρηση για την ημέρα απόπλου του 4ου πλωτού γεωτρύπανου της Τουρκίας Αμπντουλχαμίντ Χαν ξεκίνησε.

«Το τέταρτο αδελφό πλοίο εντάχθηκε στον στόλο μας. Το Αμπντουλαχαμίντ είναι ένα πλωτό γεωτρύπανο ανοιχτής θάλασσας. Θα το στείλουμε στην πρώτη του αποστολή στη Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου. Εάν δεν πάει κάτι στραβά θα αποπλεύσει από το λιμάνι της Μερσίνας στο Τασουτσού παρόντος του προέδρου μας. Η περιοχή ευθύνης του θα είναι μέσα στην δική μας θαλάσσια δικαιοδοσία. Ο πρόεδρός μας θα τα ανακοινώσει», ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ.

Νέα επίθεση κατά της Ελλάδας από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό της γειτονικής χώρας, αφού αμφισβήτησε το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου, κατηγόρησε την Αθήνα για φιλοξενία οργανώσεων που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές, αναφέρθηκε και πάλι στο θέμα της αποστρατικοποίησης νησιών και κάνοντας το μαύρο άσπρο σε μια τέλεια αντιστροφή της πραγματικότητας μίλησε για καταπίεση της μειονότητας που αποκάλεσε «τουρκική».

«Αν, Θεός φυλάξοι, κάνουμε σε οποιαδήποτε μειονότητα στην Τουρκία το ένα χιλιοστό από ό,τι έκανε η Ελλάδα στην τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη και στους μουφτήδες που εκλέγονται εκεί, θα ξέσπαγε κόλαση στον κόσμο. Δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ούτε το όνομα Τούρκος, παρά τις τρεις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η Αθήνα συνεχίζει τον διπλωματικό μαραθώνιο.

Την Πέμπτη, ο Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στην Κύπρο. Την Παρασκευή θα δεχθεί στην Αθήνα την Γερμανίδα ομόλογό του. Αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης του με την Annalena Baerbock, ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τη νέα Γαλλίδα ομόλογό του, Catherine Colonna.

Στη Μεσόγειο βγαίνει το γεωτρύπανο «Αμπντουλαχαμίντ» στις 9 Αυγούστου

Από την πορεία που θα ακολουθήσει το γεωτρύπανο και κυρίως από την περιοχή που θα πραγματοποιήσει τις εργασίες του θα εξαρτηθεί και το κλίμα που θα επικρατήσει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τον επόμενο μήνα. Σε κάθε περίπτωση η πρωτοβουλία των κινήσεων βρίσκεται στον Ερντογάν ο οποίος θα ανακοινώσει που θα πραγματοποιηθούν οι γεωτρήσεις.

«Θερμός» προμηνύεται ο Αύγουστος στη Μεσόγειο, καθώς η Τουρκία ανακοίνωσε πως βγάζει στη θάλασσα το γεωτρύπανο «Abdulhamid Han», και ενώ το προηγούμενο διάστημα οι τουρκικές αρχές είχαν διαμηνύσει πως αυτό θα γίνει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, το βράδυ της Τρίτης έδωσαν ακριβή ημερομηνία.

Πρόκειται για τις 9 του ερχόμενου μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι, πριν από λίγες ημέρες, ο τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, δήλωσε από τα Κατεχόμενα της Κύπρου ότι  το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίντ» θα ξεκινήσει τις εργασίες του τον Αύγουστο στην Ανατολική Μεσόγειο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου