Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022

Πέτρος Λιάκουρας στο Ελλάδα 24: Να επιδιώξουμε άμεσα τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη (video)

 

Καλεσμένος στο podcast «Λόγος» του Γιάννη Κουτσομύτη ήταν ο Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Πέτρος Λιάκουρας.

Ο κ. Λιάκουρας, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, χαρακτηρίζοντας το ως μία δύσκολη υπόθεση.

Μάλιστα, Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για πρωτόγνωρο γεγονός, καθώς μια οριοθέτηση πατάει πάνω σε μία άλλη οριοθέτηση.

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι «η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό σε μια πρόσκληση οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη».

Ακόμη, αναφέρθηκε και στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία δίνοντας λεπτομέρειες για την επίτευξή της αλλά και με ποιους τρόπους «κατοχυρώνονται» γενικότερα οι οριοθετήσεις.

Ξεκινώντας, είπε ότι υπήρχε μεγάλη ανάγκη για οριοθέτηση της περιοχής και αυτό αποτέλεσε έναν από τους βασικούς λόγους που σημειώθηκε η συμφωνία.

Με αφορμή το συγκεκριμένο ζήτημα, προχώρησε σε λεπτομέρειες για το πότε θεωρείται ένας βράχος νησί, σημειώνοντας ότι απαιτείται να κατοικεί εκεί μια ομάδα από οικογένειες, όπου να μη μένουν εκεί ως «survivors».

Εν συνεχεία, ο Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου αναφέρθηκε στις αποφάσεις του δικαστηρίου, οι οποίες αναφέρουν ότι σε τέτοια ζητήματα κάθε οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είναι διαφορετική από μια άλλη, καθώς εξαρτάται από τα γεωγραφικά δεδομένα της εκάστοτε περιοχής. Δεν σημαίνει, απαραίτητα, ότι αν γίνει μία οριοθέτηση σε μια συγκεκριμένη περιοχή, μπορεί να γίνει και σε κάθε παρόμοια περίπτωση.


ΠΗΓΗ ΕΛΛΑΔΑ24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου