Παρασκευή 5 Μαΐου 2023

Το Πέρα της Κωνσταντινούπολης διά χειρός Ακύλα Μήλλα – Έκθεση στην Αθήνα


Χειροποίητα σχέδια κτηρίων του Πέρα από τον Ακύλα Μήλλα (φωτ.: Facebook / Culture is Athens / Πολιτισμός είναι η Αθήνα)

Στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη «μεταφέρθηκε» η πλέον κοσμοπολίτικη και πολυπολιτισμική συνοικία της Πόλης, στην πιο ευημερούσα εποχή της

Σε μεγάλη κλίμακα και σε σκηνογραφία που επιτρέπει στο κοινό να σχηματίσει μια σαφή εικόνα για το Πέρα, την πλέον κοσμοπολίτικη και πολυπολιτισμική συνοικία της Πόλης, στην πιο ευημερούσα εποχή της, παρουσιάζονται για πρώτη φορά τα χειροποίητα σχέδια του Ακύλα Μήλλα.

Η έκθεση «Πέρα, διά χειρός Ακύλα Μήλλα» φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου Αθηναίων και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαΐου.

Η οδός του Πέρα αρχίζει από την πλατεία Ταξίμ στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης και φτάνει μέχρι τον Γαλατά. Κατά μήκος της οδού υπάρχει πλήθος ιστορικών κτηρίων του 19ου αιώνα, κατά κύριο λόγο σε νεοκλασικό ρυθμό, όπως η εκκλησία της Αγίας Τριάδας, το Σισμανόγλειο Μέγαρο, το Λύκειο του Γαλατά (ένα από τα παλαιότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Πόλη), και η καθολική εκκλησία του Αγίου Αντωνίου της Πάντοβα.

Ο Ακύλας Μήλλας (γεν. 1934 στην Πόλη) είναι γιατρός, ιστοριοδίφης και συγγραφέας. Στα περίφημα βιβλία του αποτυπώνεται μια πλούσια συλλογή κτηρίων, ενσφράγιστων εγγράφων και εντύπων, μικρασιατικών κυρίως κοινοτήτων και ενοριών, τεκμηριωμένη με φωτογραφικό υλικό και σκίτσα.

Ο Ακύλας Μήλλας (φωτ.: Facebook / Culture is Athens / Πολιτισμός είναι η Αθήνα)

(Φωτ.: Facebook / Culture is Athens / Πολιτισμός είναι η Αθήνα)

Δημιουργώντας ένα σημαντικό αρχείο του μικρασιατικού ελληνισμού, αλλά και γενικότερα του διεθνούς και ετεροδόξου μόνιμου πληθυσμού της, αναδεικνύει τόσο το υψηλό πνευματικό και πολιτισμικό επίπεδο των κατοίκων της Πόλης, όσο και τα ιδιαίτερα, και άγνωστα σήμερα στους περισσότερους στοιχεία της καθημερινότητάς τους.

Η Ακαδημία Αθηνών έχει τιμήσει τον Ακύλα Μήλλα με το Χαλκούν Μετάλλιο για τη «γενικότερη πνευματική του προσφορά».

Η έκθεση «αναβιώνει» κτήρια και των δύο προσόψεων του δρόμου (περίπου 500 μέτρα μήκους, υπό κλίμακα), σε σκίτσα του καλλιτέχνη. Περιλαμβάνει δε επιπλέον οπτικοακουστικό υλικό από την ευρύτερη περιοχή, με πλούσιο ιστορικό, αρχιτεκτονικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον.

(Φωτ.: Facebook / Culture is Athens / Πολιτισμός είναι η Αθήνα)

(Φωτ.: Facebook / Culture is Athens / Πολιτισμός είναι η Αθήνα)

(Φωτ.: Facebook / Culture is Athens / Πολιτισμός είναι η Αθήνα)

Η ιστορική τεκμηρίωση των κτηρίων, των αρχιτεκτονικών λεπτομερειών, αλλά και ταμπελών και σφραγίδων των καταστημάτων της περιοχής παρουσιάζεται με τη μορφή φωτογραφιών, κειμένων, βίντεο, σκίτσων και επιπρόσθετου πρωτότυπου συνοδευτικού υλικού. Παράλληλα, εκτίθενται μικρογραφίες κτηρίων του διάσημου ιστορικού δρόμου, ειδικά εκτυπωμένες υπό κλίμακα σε τρισδιάστατο εκτυπωτή.

• Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη». Ηρακλειδών 66, Αθήνα.
• Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή από τις 11:00 ως τις 19:00. Τα σαββατοκύριακα από τις 10:00 έως τις 15:00.
• Είσοδος ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου