Παρασκευή 5 Μαΐου 2023

Γεωστρατηγική η συνεργασία της Κύπρου με τη Γαλλία


ΞΕΚΑΘΑΡΗ ήταν και εξακολουθεί να είναι η γαλλική στήριξη στην Κύπρο. Τούτο επιβεβαιώθηκε και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, στο Παρίσι. 

Ο Κύπριος Πρόεδρος είχε την ευκαιρία, την περασμένη Τετάρτη, να συζητήσει κατ΄ ιδίαν  με τον Γάλλο ομόλογό του όλα τα ζητήματα. Και για τα ζητήματα κυπριακού ενδιαφέροντος αλλά και για τα γεωπολιτικά, τα ευρύτερα περιφερειακά και διεθνή θέματα. Η Λευκωσία, όπως είναι γνωστό, επενδύει στη στήριξη του Παρισιού τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στα Ηνωμένα Έθνη. Και στους δυο αυτούς Οργανισμούς η Γαλλία διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο, πρωταγωνιστικό. Είναι γνωστό ότι η Γαλλία διαχρονικά υποστηρίζει τα κυπριακά θέματα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης πραγματοποίησε στο Παρίσι την πρώτη του επίσκεψη σε κράτος μέλος της ΕΕ μετά την Αθήνα. Και όπως ο ίδιος ο κ. Χριστοδουλίδης επισήμανε αυτό από μόνο του αποτελεί απόδειξη των εξαίρετων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και της στρατηγικής σημασίας των διμερών σχέσεων.

ΕΙΝΑΙ προφανές πως δεν είναι μόνο το Κυπριακό, που συζητήθηκε. Προφανώς και υπάρχουν και τα γεωπολιτικά, τα οποία αφορούν κοινά συμφέροντα στην περιοχή. Και η Γαλλία έκπαλαι είχε συμφέροντα και ανέπτυσσε πολιτικές στην ευρύτερη περιοχή μας. Συμφέροντα έχει και στην κυπριακή ΑΟΖ καθώς όπως είναι γνωστό δραστηριοποιείται η γαλλική TOTAL. Όλα αυτά δημιουργούν έναν «κοινό τόπο». Ένα κοινό τόπο, κοινών συμφερόντων. Τούτο από μόνο του διαμορφώνει και δράσεις από τις δυο χώρες, προς όφελος των συμφερόντων τους.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Μακρόν μίλησε για εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών «σε θέματα εκπαιδευτικά, οικονομικά και για τον τομέα της Άμυνας…» Περαιτέρω διαβεβαίωσε ότι μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να βασιστεί «στην αμέριστη συμπαράσταση της Γαλλίας… σε διπλωματικό επίπεδο και σε στρατιωτικό επίπεδο, όπως πάντα και στο παρελθόν όταν είχαμε απειλές για κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο σε στρατιωτικά πλαίσια».

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ Δημοκρατία έχει τα δικά της στρατηγικά πλεονεκτήματα, τη δική της γεωπολιτική προίκα. Όλα αυτά  τρίτες χώρες τα αναγνωρίζουν και θέλουν να αξιοποιήσουν. Η Γαλλία είναι από τις χώρες που προσεγγίζουν το θέμα μέσα από συνεργασία με την Κύπρο σε μια κατάσταση αμφότερες οι χώρες να κερδίσουν. Σε αντίθεση με άλλες χώρες, οι οποίες λειτουργούν διαφορετικά.  

Η Θέση του "Φ" 

ΠΗΓΗ https://www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου