Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

Στο Βίλνιους κρίνεται ο χρόνος αποδέσμευσης των F-35 προς την Ελλάδα


Ο Ταγίπ Ερντογάν πηγαίνει στο Βίλνιους με επιχειρήματα  την εξομάλυνση των σχέσεων με την Ελλάδα, τους ανοιχτούς πλέον διαύλους της Άγκυρας με την Αθήνα αλλά και την απομάκρυνση των ‘’σκληρών’’ Τσαβούσογλου και Ακάρ

Κώστας Σαρικάς

Αν και τα υψηλόβαθμα στελέχη της κατασκευάστριας εταιρείας LockheedMartin εξέφραζαν στα τέλη Μαΐου την αισιοδοξία τους ότι η Αμερικανική απάντηση μέσω LOA με την οποία θα άναβε το ‘’πράσινο φως’’ για την είσοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα του F-35 θα έφτανε στην Αθήνα ακόμα και πριν από τις πρώτες Εθνικές εκλογές του Μαΐου οι εξελίξεις άλλαξαν τα δεδομένα.

Η μη ανάδειξη κυβέρνησης στην εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου είχε ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης με όλες τις πληροφορίες να συντείνουν, όπως είχε αναφέρει το Newpost, ότι η Αμερικανική απάντηση παίρνει αναβολή έως σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση αμέσως μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Όμως τα νέα δεδομένα φαίνεται πλέον ότι μεταθέτουν την LOA των ΗΠΑ τουλάχιστον έως και την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους στις 11 και 12 Ιουλίου όπου επίκειται και η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν. Το ‘’Mitsotakis yok’’ του Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί πλέον παρελθόν με τις δύο πλευρές να τονίζουν το καλό κλίμα, την ηρεμία πάνω από το Αιγαίο και την αποφυγή εμπρηστικών δηλώσεων και προκλήσεων.

Άλλωστε η Άγκυρα ήταν αυτή που αποφάσισε τα τελευταία χρόνια να εκτινάξει την ένταση στα ύψη με αποκορύφωμα το καλοκαίρι του 2020 όταν οι δύο Στόλοι βρέθηκαν απέναντι με τις ισορροπίες να ‘’κρέμονται από μία κλωστή’’. Η Τουρκία έπειτα από τον σεισμό της 8ης Φεβρουαρίου ανέκρουσε πρύμναν και έκανε όπως εκτιμά η Αθήνα την ανάγκη φιλότιμο μπροστά στα τεράστια οικονομικά προβλήματα, στο αδιέξοδο που βρέθηκε σε διπλωματικό επίπεδο αλλά και στο ‘’vertigo’’ της πολεμικής της αεροπορίας με την καθήλωση του στόλου των F-16.

Ο Ταγίπ Ερντογάν πηγαίνει στο Βίλνιους με επιχειρήματα  την εξομάλυνση των σχέσεων με την Ελλάδα, τους ανοιχτούς πλέον διαύλους της Άγκυρας με την Αθήνα αλλά και την απομάκρυνση των ‘’σκληρών’’ Τσαβούσογλου και Ακάρ οι οποίοι συνδύασαν το ονομά τους με την Ελληνοτουρκική κρίηση με τους Φιντάν, Γκιουλέρ. Και ήδη φαίνεται ότι έχει περάσει το μήνυμα στην Ουάσιγκτον ότι στη δεδομένη χρονική συγκυρία μια απάντηση μέσω LOA προς την Ελλάδα για πώληση στην Πολεμική Αεροπορία των ‘’αόρατων’’ μαχητικών F-35 δεν θα βοηθούσε στην συνέχιση της προσέγγισης με την Αθήνα αλλά θα αποτελούσε τροχοπέδη στην περαιτέρω βελτίωση του κλίματος.

Την ώρα μάλιστα που οι ΗΠΑ ζητούν σταθερότητα στην περιοχή όπως τονίστηκε και στο τηλεφώνημα του Συμβούλου Ασφαλείας Τζεικ Σάλιβαν προς τον Ταγίπ Ερντογάν. Και ενώ εκκρεμεί το αίτημα της Άγκυρας προς την Ουάσιγκτον για πώληση 40 καινούργιων μαχητικών F-16 τελευταίας έκδοσης και αναβάθμιση ακόμη 80. Αίτημα το οποίο παρά τη θετική ανταπόκριση του προέδρου Μπάιντεν  εξακολουθεί να προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις εντός του Κογκρέσου με πρωτοστάτη τον Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Η απόφαση πάντως των ΗΠΑ για είσοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35 σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ούτε να ανατραπεί ούτε να καθυστερήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές από την άλλη άκρη του Ατλαντικού. Μπορεί η Αθήνα να μην βιάζεται με δεδομένη και την δημοσιονομική πίεση ώστοσο επιθυμεί μέσω της απόκτησης των F-35 να ‘’κεφαλοποιήσει’’ την άριστη σχέση με τις ΗΠΑ και τη σταθερή της στάση έναντι των παλλινοδιών της Άγκυρας.

ΠΗΓΗ https://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου