Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

Ο Ερντογάν κοροϊδεύει τον Μπάιντεν: Ρωσικά φορτηγά πλοία, στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ, προσεγγίζουν τακτικά τουρκικά λιμάνια, γράφει η Wall Street Journal


Islamist President Recep Tayyip Erdoğan delivered a speech at the 30th Ordinary General Assembly of Turkish Exporters Assembly and Export Champions Award Ceremony in Istanbul. Photo via Turkish Presidency

Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal δημοσιεύει ανταπόκριση του Jared Malsin από την Τουρκία που αναφέρει ότι ρωσικά φορτηγά πλοία, στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ) για τη μεταφορά όπλων και άλλων προμηθειών, προσεγγίζουν τακτικά τουρκικά λιμάνια από τότε που ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία.

Έτσι καθιστά ενδεχομένως την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, σημαντικό άξονα στην ευρύτερη πολεμική προσπάθεια της Μόσχας.

Οι επισκέψεις στα λιμάνια απειλούν να εντείνουν περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας, η οποία είναι το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, ενώ, αντίθετα, έχει γίνει ένας κρίσιμος οικονομικός αγωγός για τη Μόσχα.

Σύμφωνα με ναυτιλιακά αρχεία που είδε η Wall Street Journal, τα ρωσικά πλοία, στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις, έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 100 στάσεις σε λιμάνια κατά μήκος των ακτών της Τουρκίας από τον Μάιο του 2022. Οι στάσεις αυτές συνεχίστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Ορισμένα έχουν υποβληθεί σε εργασίες επισκευής ή έχουν λάβει άλλες υπηρεσίες που απαγορεύονται βάσει των αμερικανικών μέτρων, αυξάνοντας τον κίνδυνο η Ουάσιγκτον να επιβάλει κυρώσεις σε τουρκικές επιχειρήσεις, επειδή βοηθούν τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις της Δύσης.

“Η Ρωσία καταβάλλει κάθε προσπάθεια να αποκτήσει κρυφά υλικό για τον εφοδιασμό των πολεμικών της προσπαθειών”, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Οι ΗΠΑ πιέζουν χώρες, όπως η Τουρκία, να διακόψουν την αλυσίδα στρατιωτικών προμηθειών της Ρωσίας, προκειμένου να στερήσουν από τον Πρόεδρο Πούτιν νέα όπλα και πυρομαχικά για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αντιθέτως, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν έχει αξιοποιήσει τη σύγκρουση ως μέσο για να επεκτείνει την επιρροή της Τουρκίας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Έχει επεκτείνει το εμπόριο με τη Ρωσία, ενώ βοήθησε στη μεσολάβηση για τη σύναψη συμφωνίας για τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και προσφέρθηκε να βοηθήσει στη διευκόλυνση των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Οι επισκέψεις ρωσικών πλοίων θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον σε μια κρίσιμη στιγμή στις σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν επί του παρόντος να πείσουν την Τουρκία να επιτρέψει στη Σουηδία να ενταχθεί στη συμμαχία, ενδεχομένως με αντάλλαγμα την πώληση νέων πολεμικών αεροσκαφών F-16 αξίας 20 δις δολαρίων.

«Λόγω της σχέσης μεταξύ Ερντογάν και Πούτιν και της στάσης που παίρνει η Τουρκία απέναντι στη Ρωσία, η Τουρκία δεν θέλει να φανεί ότι είναι πολύ σκληρή όσον αφορά αυτές τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας», δήλωσε ο Alper Coskun, πρώην διευθυντής για θέματα διεθνούς ασφάλειας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η πρόσφατη ένοπλη εξέγερση στη Ρωσία θα μπορούσε να ενισχύσει τη θέση της Άγκυρας σε σχέση με τη Μόσχα, αλλά δεν αναμένεται να μεταβάλει σημαντικά την οικονομική συνεργασία Ερντογάν και Πούτιν στον τομέα της ασφάλειας.

Τα πλοία, στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις, έχουν κάνει στάσεις σε σχεδόν είκοσι τέσσερις λιμενικές εγκαταστάσεις στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, της Μεσογείου και της Θάλασσας του Μαρμαρά της Τουρκίας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα πλοία πραγματοποίησαν περαιτέρω ταξίδια προς άλλους προορισμούς, όπως η Αίγυπτος, η Συρία και το Ιράν. Άλλα πλοία εκτελούσαν συχνά δρομολόγια μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας, γεγονός που υποδηλώνει συνεχές εμπόριο αγαθών.

ΠΗΓΗ: Wall Street Journal, Jared Malsin – Sanctioned Russian Cargo Ships Made More Than 100 Stops at Turkish Ports

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου