Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

Λιβύη: Άγνωστης ταυτότητας drones βομβάρδισαν βάση της Ομάδας Βάγκνερ


Ιούνιος 30, 2023. Ελλάδα.

Άγνωστης ταυτότητας μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή βομβάρδισαν αεροπορική βάση στην ανατολική Λιβύη, στην οποία βρίσκονται μέλη της ρωσικής ομάδας «Βάγκνερ», χωρίς να προκληθούν θύματα, σύμφωνα με στρατιωτική πηγή.

Η πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «άγνωστα μη επανδρωμένα αεροσκάφη βομβάρδισαν την αεροπορική βάση  Χαρούμπα (150 χλμ. νοτιοανατολικά της Βεγγάζης).

Στη βάση έχουν αναπτυχθεί ορισμένες ρωσικές δυνάμεις της ομάδας «Βάγκνερ». Η πηγή, ωστόσο, δεν αναφέρθηκε σε νεκρούς.

Τους τελευταίους μήνες έχει γίνει λόγος για επιχείρηση για την οποία προετοιμάζονται (λιβυκές) δυνάμεις στα δυτικά της χώρας, σε συντονισμό με τις δυτικές δυνάμεις, για να εξαπολύσουν επίθεση κατά των στοιχείων «Βάγκνερ» που «υποστηρίζουν» τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό με επικεφαλής τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ειδικά υπό το φως των φόβων ότι η Ρωσία θα τους χρησιμοποιήσει για να κλείσει τις πετρελαιοπηγές ως μέσο πίεσης προς τη Δύση.

Ο λιβυκός στρατός αρνείται τη συνεχιζόμενη παρουσία των δυνάμεων «Βάγκνερ» στη χώρα, αλλά ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αποκάλυψε, νωρίτερα, ότι «η παρουσία του Βάγκνερ στη Λιβύη έχει εμπορική βάση και δεν έχουμε καμία σχέση με αυτό», το οποίο αποτελούσε μια σιωπηρή αναγνώριση της παρουσίας της στη Λιβύη.

Σύμφωνα με αμερικανικά και δυτικά δημοσιεύματα, οι πράκτορες της ομάδας «Βάγκνερ» βρίσκονται στη Σύρτη, στη δυτική Λιβύη, και στην Αλ Τζούφρα, νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Τρίπολης, καθώς και σε ζωτικής σημασίας περιοχές, όπως η αεροπορική βάση Αλ Καρνταμπίγια  και το λιμάνι της και την αεροπορική βάση Αλ Τζούφρα.

Υπό το πρίσμα του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» που αρνείται την ύπαρξη αυτής της ομάδας στη χώρα, δεν υπάρχουν ακριβή στατιστικά στοιχεία για αυτήν, αλλά δυτικές αναφορές υπολογίζουν ότι υπάρχουν περίπου 2.000 μέλη, κυρίως από τη Ρωσία, την ανατολική Ουκρανία και τη Σερβία, καθώς και μέλη από τη Συρία που στρατολογήθηκαν από την «Βάγκνερ».

Η Τρίπολη αρνείται τη συμμετοχή της στην αεροπορική επίθεση

Το υπουργείο Άμυνας της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας,  διέψευσε όσα δημοσιεύτηκαν στο Arabi 21 σχετικά με τους βομβαρδισμούς με drones που ανήκουν στην Τρίπολη, σε τοποθεσίες στη βάση Χαρούμπα στα ανατολικά της χώρας, σημειώνει η «Libya Akhbar».

Το Υπουργείο Άμυνας της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας δήλωσε σε δήλωσή του στο κανάλι της Τρίπολης Al-Massar TV: «Είμαστε έκπληκτοι από τα όσα δημοσίευσε ο ιστότοπος «Arabi 21» σχετικά με τους βομβαρδισμούς στρατιωτικών βάσεων στην ανατολική Λιβύη από τα αεροπλάνα μας.

Το Υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε: «Είμαστε δεσμευμένοι στην κατάπαυση του πυρός που υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2020 και σεβόμαστε τις αποφάσεις της Στρατιωτικής Επιτροπής 5 + 5».

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι ο φάκελος της απέλασης ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από τη χώρα έχει ανατεθεί στη Στρατιωτική Επιτροπή 5 + 5 και υπάρχουν και αυτοί που προσπαθούν να μας εμπλέξουν σε περιφερειακές συγκρούσεις.

Νωρίτερα, ο ιστότοπος «Arabi 21», σύμφωνα με αμυντικές πηγές, ανέφερε ότι drones «Akinci» που αγόρασε η κυβέρνηση της Τρίπολης από την Τουρκία, πραγματοποίησαν τις επιθέσεις σε θέσεις της ομάδας Βάγκνερ στα ανατολικά της χώρας, σημειώνοντας ότι η βάση Χαρούμπα  ανατολικά της πόλης αλ Μάρτζ, είναι μία από τις βάσεις που χρησιμοποιεί η ρωσική ομάδα «Βάγκνερ».

The Hellenic Information Team

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου