Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

Mητσοτάκης από Βρυξέλλες: Καμία υποχώρηση στα ελληνοτουρκικά - Θα χαράξουμε μονοπάτι συνεννόησης


Συνέντευξη Τύπου έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Μιλώντας για το ζήτημα του προσφυγικού, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα αγωνίστηκε πολύ για την ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων ως μία συνολική πολιτική της Ερωπαϊκής Ένωσης. «Οταν μίλησα για σκέψεις έξω από το κουτί ήθελαν να καταδείξω την ανάγκη να τσακίσουμε τα δίκτυα των μεταναστών ώστε πρόσφυγες και μετανάστες να μην μπαίνουν καν στα σαπιοκάραβα. Η επιτυχία της Ελλάδας είναι ότι πλέον πολύ λίγες βάρκες ξεκινούν από την Τουρκία. Και αν δείτε τα στοιχεία πλέον είναι πολύ λιγότερες οι βάρκες που έρχονται στο Αιγαίο.
Πιστεύω πως υπάρχει μία γενική αναγνώριση πως πρέπει να γίνει κάτι περισσότερο στη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Η Ελλάδα δεν θα κάνει σε τίποτα πίσω 

Για τα ελληνοτουρκικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι θα συναντηθεί σύντομα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την επανεκλογή και των δύο και ότι αυτή η συνάντηση θα είναι για να χαραχθεί εκ νέου ένα μονοπάτι συνεννόησης «χωρίς η Ελλάδα να κάνει σε τίποτα πίσω». 

«Θέλω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο. Τους τελευταίους μήνες υπήρξε περιορισμένη τουρκική δραστηριότητα και υπάρχει καλύτερη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές να αποτρέπουμε βάρκες να ξεκινούν από τις τουρκικές ακτές. Μπορεί να υπάρχει και πρόσθετη πρόβλεψη για ευρύτερη συνεργασία. Πιστεύω θα υπάρχουν και επαφές σε επίπεδο υπουργών, όπως του Μεταναστευτικής Πολιτικής. Η Τουρκία μπορεί να είναι σύμμαχος αλλά αυτό θα διαπιστωθεί στη συνάντηση στο Βίλνιους» πρόσθεσε. 

Χτύπημα στο Κράτος Δικαίου η φυλάκιση Μπελέρη

Ο πρωθυπουργός είπε ότι ενημέρωσε τους ομολόγούς του για το θέμα της προφυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη. «Θεωρώ ότι αυτό είναι ένα χτύπημα στο Κράτος Δικαίου. Η επίλυση του ή η μη επίλυσή του, εύχομαι το πρώτο, θα αποτελέσει στοιχείο της ελληνικής αξιολόγησης από την Ελλάδα για την Αλβανία. Θέλω να πιστεύω ότι το μήνυμα έχει γίνει κατανοητό και από την Αλβανία. Δεν θα αφήσω αυτό το ζήτημα να υπάρχει χωρίς την αντίδραση της Ελλάδας και γι αυτό ενημέρωσα τους ομολόγους μου» είπε.

Επίμονος ο πληθωρισμός 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν σχολίασε περαιτέρω το θέμα της παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα, ενώ για την επενδυτική βαθμίδα είπε ότι είναι θέμα χρόνου. Στάθηκε περισσότερο στο θέμα του πληθωρισμού, λέγοντας ότι είναι επίμονος και κυρίως στα τρόφιμα. «Το καλάθι του νοικοκυριού θα συνεχιστεί για ακόμα έξι μήνες. Δεν θα αρκεστούμε εκεί. Στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή θα είμαι πιο συγκεκριμένος και για το πρώτο νομοσχέδιο. Η απάντηση δεν είναι τα προσωρινά επιδόματα. Είναι καλοδεχούμενα, αλλά η απάντηση είναι η συμπίεση των τιμών και μέσα από μόνιμες αυξήσεις στους μισθούς με τη μείωση της φορολογίας» τόνισε.

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου: 


ΠΗΓΗ https://tomanifesto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου