Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023

Σκληρό «παζάρι» της Τουρκίας με τις ΗΠΑ για αποδέσμευση των F-16 – Αμετακίνητος ο Μενέντεζ και η πλειοψηφία του Κογκρέσου στις πιέσεις

 Κώστας Σαρικάς 

Μόλις δύο ημέρες απομένουν μέχρι την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους όπου αναμένεται άλλωστε και η συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Μόλις δύο ημέρες απομένουν μέχρι την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους όπου αναμένεται άλλωστε και η συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Με την Άγκυρα να κορυφώνει τις πιέσεις προς τις ΗΠΑ προκειμένου να πάρει όσα θέλει για να ανάψει το «πράσινο φως» για την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία. Και αυτά αφορούν από τη μία  στην αποδέσμευση από τις αρμόδιες Αμερικανικές αρχές στην πώληση 40 καινούργιων μαχητικών F-16 και στον εκσυγχρονισμό ακόμη 80 και από την άλλη την αναμενόμενη LOA των ΗΠΑ προς την Αθήνα για πώληση 20 συν 20 καινούργιων «αόρατων» μαχητικών  F-35.
Όπως ήδη έχει αναφέρει το Newpost αν και η Άγκυρα επίσημα αποφεύγει να προχωρήσει στην παραμικρή αναφορά για το αίτημα της Ελλάδας να αποκτήσει τα πανίσχυρα αεροσκάφη 5ης γενιάς, στο παρασκήνιο οι πιέσεις που ασκούνται προς τους Αμερικανούς τις τελευταίες εβδομάδες είναι αφόρητες. Με επιχείρημα την ανατροπή των ισορροπιών την ώρα που οι δύο χώρες όπως επικαλείται η Τουρκία ετοιμάζονται να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Αν όμως οι πιέσεις για τα F-35 προς την υπερδύναμη παραμένουν «κάτω από τα ραντάρ» δεν συμβαίνει το ίδιο και με αυτές για τα F-16 τα οποία αποτελούν τον πλέον άμεσο στόχο της Τουρκίας με προοπτική να ισορροπήσει απέναντι στην Ελληνική αεροπορική ισχύ. Πιέσεις που περνούν με τη σειρά τους από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον επικεφαλής του State Department Άντονι Μπλίνκεν και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζεικ Σάλιβαν  στις αρμόδιες Αμερικανικές αρχές και κυρίως στο Κογκρέσο. Εκεί όπου ο Μπομπ Μενέντεζ δεν δείχνει την παραμικρή διάθεση υπαναχώρησης όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες που φτάνουν από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. Με τον ισχυρό άνδρα της Γερουσίας να τονίζει ότι η Τουρκία παραμένει απειλητική προς την Ελλάδα και την Κύπρο, δεν έχει αλλάξει θέση σχετικά με τους Ρωσικούς S-400 και παραμένει σταθερά σε φιλική σχέση με τη Μόσχα και τον Βλάντιμιρ Πούτιν.
Στη σκληρή γραμμή Μενέντεζ ήρθε να προστεθεί και η επιστολή Αμερικανών βουλευτών προς το State Department και τον Άντονι Μπλίνκεν με την οποία προτείνουν τη δημιουργία μηχανισμού εποπτείας από τις ΗΠΑ με στόχο να διασφαλιστεί ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει καινούργια μαχητικά F-16 τα οποία θα παραβιάζουν την Ελληνική Κυριαρχία στο Αιγαίο. Μηχανισμό τον οποίο θεωρείται αδύνατο να αποδεχθεί η Άγκυρα σύμφωνα με τις πάγιες θέσεις της και όσα έχει έως τώρα υποστηρίξει για τα οπλικά συστήματα που αγοράζει από άλλες χώρες.

Το ζήτημα του εξοπλισμού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι πιθανό να θέσει ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν στον Κυριάκο Μητσοτάκη με την Ελληνική πλευρά να είχε ήδη προετοιμαστεί και για αυτό το ενδεχόμενο όπως και για μια σειρά ακόμη θέματα τα οποία ίσως η Άγκυρα επιχειρήσει να βάλει στο τραπέζι. Άλλωστε ήδη στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης τόσο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισαν ότι το εξοπλιστικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί σύμφωνα με τον σχεδιασμό.

ΠΗΓΗ newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου